Romania incinereaza, in medie, 1,5 milioane tone de deseuri cu scopul de a recupera energie, ceea ce inseamna 75 kilograme/cap de locuitor, de peste doua ori si jumatate mai putin decat media UE-28, care se situeaza la 195 kilograme/cap de locuitor, arata un raport privind gestionarea deseurilor municipale in Romania, publicat de Agentia Europeana de Mediu /AEM/ in cadrul campaniei ‘Generation Awake’.
Conform legislatiei europene, autoritatile locale trebuie sa asigure populatiei colectarea selectiva cel putin a hartiei, metalelor, plasticului si sticlei, iar pana in anul 2020 trebuie atinsa tinta de 50% din pregatirile pentru reutilizare si reciclare.
‘Incinerarea deseurilor reprezinta o practica larg intalnita in tarile dezvoltate, folosite de mai multe municipalitati pentru a produce electricitate, apa calda sau pentru incalzirea cladirilor si este unul dintre subiectele principale de discutie in cadrul campaniei ‘Generation Awake’, dar si a strategiei de mediu initiata de Uniunea Europeana /UE/. Standardele de mediu ale UE presupun valori limita pentru emisiile provenite de la instalatiile de incinerare si co-incinerare si, de asemenea, impun praguri de eficienta energetica. Politicile forului european urmaresc reciclarea si recuperarea cat mai buna a deseurilor, astfel incat acestea sa reprezinte o materie prima pentru producerea de noi produse’, se noteaza in concluziile raportului.
Documentul releva, de asemenea, ca reciclarea deseurilor municipale continua sa inregistreze o rata scazuta in Romania, unul dintre principalele motive fiind nevoia de investitii importante in infrastructura pentru imbunatatirea acestei performante.
Romania se afla, in acest moment, pe locul al saselea in functie de deseurile produse/cap de locuitor in UE, fiind surclasata de Bulgaria, Luxemburg, Finlanda, Estonia si Suedia.
Agentia Europeana de Mediu /AEM/ este o institutie Uniunii Europene ce are ca scop furnizarea de informatii independente si sigure despre mediu. In prezent, AEM cuprinde 32 de tari membre.