Cantitatea de deseuri din echipamente de iluminat colectata si reciclata de Asociatia Recolamp a crescut cu 13% in 2013, pana la 480 de tone, fiind atinsa astfel tinta europeana de colectare de 40% asumata de organizatie, arata raportul anual, publicat vineri.
In 2013, Recolamp a reprezentat 153 de producatori/importatori de echipamente de iluminat, carora le-a preluat responsabilitatea legala cu privire la gestionarea deseurilor din echipamentele electrice si electronice puse pe piata.
Pana la sfarsitul anului trecut, organizatia a extins reteaua nationala de colectare cu inca 1.000 de noi parteneri, o crestere semnificativa de la cele 8.400 de puncte pe care le avea la final de 2012.
Conform raportului, in medie, in fiecare luna din 2013, un numar de 355 de institutii de stat sau private au predat catre Recolamp deseuri din surse de iluminat, colectate in recipiente puse la dispozitie de Asociatie.
Cantitatea inregistrata s-a ridicat la 480 de tone, in crestere cu 13% fata de anul 2012.
Anul trecut, Recolamp a inregistrat venituri de 5.977.865 lei, reprezentand contravaloarea Timbrului Verde de 0,9 lei aplicat la fiecare echipament vandut de catre producatorii Asociatiei. Astfel, participantii Recolamp au pus pe piata 6.634.335 unitati de echipamente de iluminat, un nivel asemanator celui raportat pentru 2012.
Recolamp este o organizatie non-profit infiintata in septembrie 2007, autorizata de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric Hungary Kft, Osram Romania si Philips Romania.
Misiunea organizatiei consta in preluarea de la producatori a responsabilitatii privind gestionarea deseurilor de echipamente de iluminat, colectarea si reciclarea lor in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei.