Romania se afla pe lista neagra a Comisiei Europene la capitolul deseuri. Haosul instaurat in institutiile responsabile cu protectia mediului a inceput in noiembrie 2009, cand a fost cumparat programul Sistemul Integrat de Mediu, printr-o licitatie restransa in mandatul de ministru al Elenei Udrea, care tocmai fusese numita interimar la Ministerul Mediului. Dupa aproape cinci ani de la achizitionarea sistemului pentru care statul a platit peste 15 milioane de euro, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) sustine ca programul este in curs de finalizare. Purtatorul de cuvant al ANPM, Mihai Pintilie, a precizat ca “ modulul privind generarea si gestionarea deseurilor se afla in stadiul inregistrarii operatorilor economici si a introducerii datelor aferente anului 2012, care vor fi disponibile dupa validarea acestora. Iar cele pe anul 2013, vor fi raportate de agentii economici in cursul anului 2014. Oficial, in acest moment ANPM nu detine date despre cantitatile si tipurile de deseuri aflate si produse pe teritoriul Romaniei in ultimii doi ani pentru ca softul nu este implementat in totalitate.
Gunoaiele romanesti, scapate de sub control
Comisia Europeana ameninta Romania ca va declansa procedura de infringement datorita depozitelor de deseuri mai mult sau mai putin legale. Pe 2 octombrie 2013, a izbucnit un incendiu la depozitul de deseuri toxice si reciclabile, aflat pe platforma fostei fabrici Aro din Campulung Muscel. Imediat la fata locului au ajuns cateva masini de pompieri cu apa si spuma. A fost nevoie de peste 100 de pompieri care s-au luptat cu flacarile timp de noua ore. In urma interventiei, trei pompieri au fost raniti si dusi de urgenta la spitalul Municipal Campulung Muscel, apoi au fost transferati la Spitalul Militar Pitesti. O alta victima care a suferit arsuri a fost un angajat al depozitului. Pe langa oameni, au mai ars zeci de tone de uleiuri uzate. Oficial in depozit se aflau 3700 de tone de uleiuri, dar si 35 de kilograme de deseuri de cianuri. Autoritatile au anuntat la vremea respectiva ca flacarile nu au ajuns la cianura. Potrivit documentelor oficiale, depozitul apartine firmei iesene Global Eco Center, patronata de Vasile Tofan, iar fiul sau Dragos Tofan este director executiv al firmei. La scurt timp dupa stingerea incendiului, Vasile Tofan a spus ca a luat foc doar uleiurile minerale, neexcluzand ca a fost vorba de “o mana criminala”. Ancheta nu a fost finalizata nici pana astazi, dar nici cianura nu a fost luata de acolo. Mai mult, locul nu a fost curatat in urma incendiului. “Deseurile ramase de pe urma incendiului se afla in hala de depozitare, in suprafata totala de 1900 mp, inchiriata de Global Eco Center SRL, de la Landmark Managenemt SRL care a solicitat o investitie ce se va edifica in demolarea partiala a halei afectate de incendiu”, sustine presedintele Consiliului Judetean Arges, Grigore Florin Tecau.
Amenda de 100.000 de lei
Comisarii Garzii de Mediu au luat la puricat activitatea firmei inca din 2011, cand au constatat ca nu se respecta Autorizatia de Mediu, in sensul ca nu sunt respectate procesele de tratare si eliminare a deseurilor, nu se preleveaza probe din fiecare transport de deseuri periculoase, o parte dintre recipientii de stocare a deseurilor sunt etichetati, nu sunt amenajate cele doua cuve betonate necesare pentru tratarea si depozitarea deseurilor lichide periculoase, nu sunt amenajate rigole in toate spatiile pentru preluarea eventualelor scurgeri accidentale. Nu i s-a suspendat autorizatia de mediu, ba mai mult a fost prelungita in anul 2012 pana in 2020. Dar, supriza! Doi ani mai tarziu, Comisariatul Judetean Arges al Garzii de Mediu a constatat ca din nou reprezentantii firmei iesene iar nu respecta autorizatia de mediu. Pentru toate neregulile constatate firma a fost amendata doar cu 100.000 de lei.
Hotarare controversata
In anul 2002, consilierii judeteni din Arges au emis hotararea 134, care interzice depozitarea pe teritoriul judetului a deseurilor de orice natura provenite din alte judete sau din afara tarii. Cu toate acestea, din fondurile europene Consiliul Judetean a construit depozitul zonal Albota pentru eliminarea deseurilor. Proprietarul acestui depozit este CJ Arges, iar din 31 iulie 2012 a fost concesionat pentru o perioada de 20 de ani. Potrivit expertilor de la Agentia de Mediu, hotararea din anul 2002 se bate cap in cap cu legislatia nationala si europeana. Cu toate acestea, expertii se intreaba cum a obtinut firma ieseana avizul de la autoritatile judetene in conditiile in care exista aceasta hotarare. Totodata, acestia sustin ca la nivelul judetului considerat unul industrial exista mai multe proiecte pentru construirea unor depozite de deseuri industriale, dar se opun reprezentantii CJ. Una dintre firme care vrea sa construiasca un depozit este firma Eco Dep Des care a depus documentatia de de urbanism in vederea obtinerii avizului Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajare a Teritoriului din cadrul CJ Arges. “Obiectivul mentionat in documentatie se intentioneaza a fi realizat in comuna Ratesti, aproape de limita administrativa cu comunele invecinate, Cateasca sI Rociu. Nu i s-a eliberat avizul (…) documentatia fiind returnata”, a declarat presedintele CJ Arges, Grigore Tecau.