Mormane de gunoi aruncate la marginea comunelor, in LIPSA unui sistem de colectare a deseurilor

Mormane de gunoi aruncate la marginea comunelor, in LIPSA unui sistem de colectare a deseurilor
Mormane de gunoi aruncate la marginea comunelor, in LIPSA unui sistem de colectare a deseurilor

Din cauza ca nu exista un sistem integrat de gestionare a deseurilor, comunele din judetul Galati stau prost la capitolul salubrizare, iar foarte multe dintre acestea se confrunta cu depozitari de gunoaie in locuri neamenajate. Astfel, potrivit comisarului sef al Garzii de Mediu, Marian Daniel Mocanu, in urma controalelor efectuate in 48 localitati, in circa 40 la suta din cazuri au fost gasite mormane de deseuri aruncate la marginea asezarilor. Au fost gasite astfel de depozitari ilegale de gunoi la Pechea, Grivita, Valea Marului, Priponesti, Movileni, Tepu si Targu Bujor.

Tototada, in urma controalelor efectuate de catre Garda de Mediu, a reiesit ca primariile Baneasa si Gohor nu au serviciu propriu de salubrizare sau contract de prestari servicii incheiat cu un operator autorizat pentru colectarea deseurilor, iar in Smardan nu exista pubele pentru colectarea deseurilor menajere de la populatie.

Comisarul de mediu a mai spus ca cea mai mare problema in judet o reprezinta deseurile provenite de la constructii si gunoiul de grajd, pentru care nu li se ofera o alternativa cetatenilor, atata timp cat autoritatile administratiei locale nu elaboreaza strategii proprii pentru gestionarea deseurilor, nu asigura colectarea separata, transportul si neutralizarea sau valorificarea deseurilor.

Potrivit Garzii de Mediu, singura primarie amendata pentru „depozitari necontrolate” a fost cea din Pechea, cu o suma 5.000 de lei, amenda insa de care primarul comunei, Mihaita Mancila, pare sa aiba cunostinta, dupa cum ne-a declarat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *