Oradenii ies in strada ca sa protesteze impotriva taierii masive a padurilor din Romania

Oradenii ies in strada ca sa protesteze impotriva taierii masive a padurilor din Romania
Oradenii ies in strada ca sa protesteze impotriva taierii masive a padurilor din Romania

Romanii protesteaza pe 9 mai, de Ziua Europei, impotriva defrisarilor masive din Romania. Ovidiu Drobota, un oradean in varsta de 22 de ani, student la Facultatea de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei din Oradea, a demarat o campanie pe facebook, prin care indeamna romanii sa isi manifeste pasnic, nemultumirea si indignarea pentru taierea masiva a padurilor.

protest paduri oradeaTinerii iau initiativa in Romania si se revolta prin proteste civice, fata de indolenta autoritatilor romane care au permis ca in ultimii 25 de ani, padurile sa fie taiate masiv si vandute pe doi lei, la export. Ceea ce a crescut in 100 de ani, samsarii de paduri au distrus in 25 de ani, lasand romanii fara ”Aurul Verde”.

Ideea protestului a fost initiata de oradeanul Ovidiu Drobota, student la Facultatea de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei din Oradea.

”Am initiat aceasta campanie pe facebook, intrucat consider ca trebuie sa salvam AURUL VERDE al Romaniei. Sunt demn fata de Romania si imi doresc un viitor prosper pentru romani. Am alaturi de mine in acest protest national, un prieten de nadejde, pe Marian Aurel”, a declarat Ovidiu Drobota pentru exclusivNEWS.ro.

Tinta protestului o reprezinta autoritatile romane dar si companiile austriece care fac afaceri cu lemnul romanesc.

„La aceasta defrisare participa: Guvernul Romaniei; Ministerul Mediului; Austriecii de la Holzindustrie Schweighofer, Kronospan si Egger, RomSilva; Sefii de ocol Silvic, Baronii locali”, sustin organizatorii protestului.

La Oradea, protestul va fi organizat pe 9 mai 2015, Strada Republicii langa omuletii de fier, cu incepere de la ora 16.00.

”Pentru a protesta vom iesi in strazi, mai exact in centrele oraselor, pentru a ne face auziti si pentru a opri aceasta desfranare a celor care nu stiu sa se opreasca! Nu avem dreptul de a ne projeta tara, ci avem OBLIGATIA de a o face! Cu fiecare generatie care trece fara ca sa actionam, facem cate un PAS URIAS inspre FALIMENT. Un faliment care se datoreaza celor care au stiut ce se intampla dar care au stat si DOAR au privit! Trebuie sa luam in considerare DEZASTRUL facut de AUSTRIECI si NEMTI in Romania. Au taiat cantitati enorme de lemn. Anual austriecii taie paduri in Romania, in valoare de 2 miliarde de Euro. Daca nu luam initiativa cu un protest PASNIC, Romania va fi supusa desertizarii, inundatiilor si saraciei. Trebuie sa fim uniti! Bavaria, care este motorul economiei germane, cel mai dezvoltat land federal, are 55% suprafata impadurita, adica este loc si pentru a trai, si pentru a face bani, si pentru a avea padure. Romania in schimb, o tara cu densitatea a populatiei mica, fara industrie prea mare isi taie padurile intr-un ritm ucigator (mai avem doar 26% suprafata impadurita fata de 35% cat era in ’89). In rimtul acesta, in maxim 10 ani, solul din sudul Romaniei o sa devina nisipos, iar intreaga clima o sa se schimbe…Romania trezeste-te!!! Un refuz la acest eveniment e un pas inspre pierderea propriei case, ecosistemul in care traim!”, se arata in textul de anunt al protestului din 9 mai.
In scurt timp, protestul a devenit unul national, intrucat au fost create pagini de socializare pe facebook, care anunta organizarea simultana de manifestari pe 9 mai, si la Bucuresti, Brasov, Ploiesti si Cluj.

Protestul vine dupa ce Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a refuzat sa promulge legea Codului Silvic, ca urmare a traficului de influenta facut de austrieci.Iohannis a retrimis la Parlament Codul Silvic care stopa defrisarile masive din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *