Compania Cupru Min SA din Abrud a primit autorizatia de mediu pentru exploatarea metalelor neferoase de la Rosia Poieni. Decizia apartine Agentiei de Protectia Mediului Alba si a fost data in 23 iulie. Astfel, se permite continuarea functionarii exploatarii miniere din Apuseni si Ministerul Economiei poate regandi strategia pentru privatizare.
Ministrul Economiei, Constantin Nita, a declarat, pe 22 mai, la Alba Iulia, ca “ambitia” sa este sa repuna pe picioare compania miniera Cupru Min Abrud si ca doreste ca de anul viitor sa o listeze la bursa si sa vanda 15 % din actiuni, iar banii sa fie investiti in tehnologizarea societatii.
Cupru Min Abrud este titularul licentei de exploatare a cuprului din zacamantul de la Rosia Poieni, estimat la 900 de milioane de tone, reprezentand 60% din rezerva de cupru Romaniei. A trecut pana acum prin doua proceduri esuate de privatizare.
Compania de stat din Abrud a avut in 2013 un profit de 7,9 milioane de lei si o cifra de afaceri de peste 150 de milioane de lei, cu 491 de angajati.
Emiterea autorizatiei integrate de mediu si stabilirea conditiilor de functionare era necesara pentru a se preveni poluarea asupra mediului in special prin aplicarea celor mai bune tehnici disponibile si, daca acest lucru nu este posibil, sa se reduca orice impact asupra mediului; stabilirea conditiilor pentru monitorizarea/supravegherea amplasamentului iazului Valea Sesei astfel incat sa se previna orice poluare semnificativa si orice incident sau accident, chiar daca instalatia in ansamblu nu functioneaza, potrivit Ministerului Mediului.
Cupru Min SA Abrud este titular de licenta pentru exploatarea minereului cuprifer din perimetrul Rosia Poieni, judetul Alba si functioneaza sub autoritatea Ministerului Economiei. Activitatea principala este extractia si prepararea minereurilor cuprifere din zacamantul Rosia Poieni, cu valorificarea concentratului cupros. Se desfasoara in doua mari subunitati, Cariera Rosia Poieni si Uzina de Preparare Dealul Piciorului.
Compania dispune de trei iazuri de decantare: Valea Stefancei I (nefunctional, cu regim de iaz in asteptare, fara depunere de steril), Valea Stefancei II (utilizat doar in cazurile de avarie a iazului de steril cu baraj Valea Sesei) si Valea Sesei (de utilizare curenta).
Potrivit Ministerului Mediului, Cupru Min SA s-a aflat sub incidenta OG 152/2005 privind prevenirea si controlul integrat al poluarii, cu modificarile ulterioare, prin care au fost transpuse in legislatia romaneasca prevederile Directivei 2008/1 al Comisiei Europene (prevenirea si controlul integrat al poluarii – IPPC), la categoria depozite de deseuri care primesc mai mult de 10 tone deseuri pe zi sau cu capacitate totala mai mare de 25.000 tone deseuri, cu exceptia depozitelor inerte.
In prezent, Directiva IPPC a fost inlocuita cu Directiva 2010/75/UE privind emisiile industriale, transpusa in legislatia nationala prin Legea 278/2013. Mai trebuie respectate si prevederile Directivei 2006/21/CE, respective ale HG 856/2008 privind gestionarea deseurilor din industriile extractive.
Din punct de vedere al mediului, desfasurarea unei astfel de activitati se poate realiza numai in conditiile in care instalatia detine autorizatie integrata de mediu (AIM), cu respectarea prevederilor Legii 278/2013 privind emisiile industriale coroborate cu cele ale legislatiei din domeniul protectiei mediului si recomandarile documentelor de referinta pentru cele mai bune tehnici disponibile.