Cate deseuri din echipament de iluminat a reusit sa stranga un ONG

0
638
Câte deşeuri din echipament de iluminat a reuşit să strângă un ONG
Câte deşeuri din echipament de iluminat a reuşit să strângă un ONG
Cate deseuri din echipament de iluminat a reusit sa stranga un ONG
Cate deseuri din echipament de iluminat a reusit sa stranga un ONG

Recolamp, organizatie non-profit fondata de General Electric, Osram Romania si Philips Romania in 2007, a colectat si reciclat in 2014 – 476 tone de deseuri din echipamente de iluminat. In baza acestor rezultate, Recolamp si-a indeplinit tinta europeana de colectare de 40%, din media cantitatilor puse pe piata in ultimii doi ani de catre producatorii participanti in Asociatie.

In 2014, Recolamp a reprezentat 164 de producatori/importatori de echipamente de iluminat, carora le-a preluat responsabilitatea legala cu privire la gestionarea deseurilor din echipamentele electrice si electronice puse pe piata – categoria 5, conform clasificarii din HG 1037/2010. In numele participantilor sai, Asociatia a colectat 476 de tone deseuri din surse si corpuri de iluminat.

”Anul trecut, in medie, am ridicat deseuri de echipamente de surse de iluminat de la 372 de generatori de deseuri din intreaga tara. Cand containerele sunt pline cu deseuri, in maxim 10 zile lucratoare, un colector autorizat le ridica si lasa, la schimb, noi recipiente pentru a fi utilizate in continuare. Acesta intocmeste si documentatia legala pentru managementul deseurilor, ea fiind obligatorie pentru companii – de stat sau private – care doar in acest mod pot face dovada indeplinirii obligatiilor legale pe care le au”, a declarat Béla Kovács, Director General al Recolamp.

In 2014, Recolamp a produs, distribuit si avea in utilizare la diversi parteneri – generatori de deseuri, 17.000 de recipiente pentru colectarea deseurilor. Orice companie din Romania poate solicita containere customizate si poate beneficia de infrastructura nationala de colectare pe care Asociatia a dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuita, organizatia asigurand preluarea deseurilor de la cantitatea minima de 20 de kilograme sau 100 de bucati de becuri si/sau tuburi fluorescente.

„Daca in acest moment avem un obiectiv national general de 4 kg de DEEE pe cap de locuitor, din care nu stim exact cat ar trebui sa reprezinte echipamentele de iluminat, din 2016 vorbim clar de o tinta de colectare de 40% din greutatea medie a produselor puse pe piata, in ultimii trei ani, de catre producatorii pe care ii reprezentam. Iar tinta creste cu cate 5 puncte procentuale in fiecare an, pana la 65% in 2021” a adaugat Kovács.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.