Si fara pubele de colectare selectiva, si cu taxe de salubrizare de opt ori mai mari

Cristian Taloş - AVE Eco Serv: „Cerem sprijin şi implicare din partea cetăţenilor municipiului Zalău”
Si fara pubele de colectare selectiva, si cu taxe de salubrizare de opt ori mai mari
Si fara pubele de colectare selectiva, si cu taxe de salubrizare de opt ori mai mari

In perioada 2009-2012, municipalitatea galateana a implementat un proiect ISPA, in valoare de 23 de milioane de euro (finantat in proportie de 75% din fonduri europene) prin care se dorea crearea unui nou sistem de management al deseurilor. Galatiul urma sa se alinieze oraselor din lumea civilizata, din punct de vedere al gestionarii gunoaielor: s-a facut o groapa ecologica, s-au cumparat pubele, containere si masini de salubritate. Doar ca, de aproape un an de zile, containerele de colectare selectiva, cumparate din bani europeni, au disparut din majoritatea cartierelor.

Potrivit spuselor lui Nicusor Ciumacenco, in timp ce praful se asterne pe investitia din bani europeni, autoritatile maresc taxele destinate colectarii deseurilor sub un pretext cel putin bizar. Astfel, companiile comerciale au fost notificate ca vor plati mai mult deoarece: „In vederea alinierii la normele europene privind gestionarea deseurilor, a fost necesara implementarea in municipiul Galati a sistemului integrat de management al deseurilor prin programul ISPA. Acest fapt a condus la schimbarea radicala din punct de vedere ecologic a sistemului de depozitare, neutralizare, reciclare a deseurilor si la achizitionarea de noi echipamente”.

Sub acest pretext, populatia si agentii economici platesc chiar si de noua ori mai mult unele servicii de salubritate.

„Astfel, in timpul mandatului meu de viceprimar pentru „Depozitarea controlata a deseurilor municipale” erau urmatoarele taxe: deseuri menajere produse de persoane fizice – 8,63 lei/tona; deseuri produse de agenti economici 14,78 lei/mc. Din august anul acesta, pentru acelasi serviciu s-a decis ca persoanele fizice sa achite 75,11 lei/tona iar cele juridice – 34,14 lei/mc”, spune Nicusor Ciumacenco.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *