„Sturion 2020” – un program pentru salvarea unei specii simbol a Dunarii

"Sturion 2020" – un program pentru salvarea unei specii simbol a Dunarii
„Sturion 2020” – un program pentru salvarea unei specii simbol a Dunarii

Intre 11-12 aprilie 2013 a avut loc cea de-a treia reuniune a Grupului de Actiune pentru Conservarea Sturionilor (Danube Sturgeon Task Force). Intalnirea, organizata la München cu sprijinul Ministerului Mediului si Sanatatii Publice din Bavaria si al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii (SUERD) a reunit reprezentanti guvernamentali si experti din 9 tari situate in bazinul Dunarii (Austria, Bulgaria, Elvetia, Germania, Romania, Serbia, Slovacia, Ucraina, Ungaria).

Subiectul principal al discutiilor l-au reprezentat definitivarea Strategiei si a Programului Sturion 2020 pentru salvarea acestor specii si protejarea lor atat in Dunare cat si in bazinul Marii Negre. Masurile discutate vizeaza atat aspecte de protectia mediului, cat si initiative pentru dezvoltarea socio-economica a comunitatilor de pescari, grav afectate de interdictia pescuitului la sturioni. Concluzia unanima a participantilor a fost ca interzicerea pescuitului fara oferirea de alternative a fost un esec iar singurul mod de a rezolva problema braconajului este colaborarea cu localnicii si implicarea lor in protejarea sturionilor, pescuit sustenabil si dezvoltare de activitati economice alternative.
Sturion 2020 propune o abordare integrativa si multidisciplinara care va necesita colaborare si dezvoltarea de proiecte comune cu toate cele 11 Arii Prioritare din cadrul SUERD. Programul este considerat unul de importanta majora in Regiunea Dunarii, fiind inclus in cel mai recent raport al Comisiei Europene referitor la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii (COM 2013, 181 final, Brussels, 8.4.2013).
Din partea romana au participat reprezentanti ai Institutului de Biologie al Academiei Romane  – Bucuresti, Institutului National Delta Dunarii – Tulcea, Institutului National pentru Cercetare si Dezvoltare Marina “Grigore Antipa” – Constanta, Centrului National pentru Dezvoltare Durabila – Bucuresti si Asociatiei ”Ivan Patzaichin – Mila 23” – Bucuresti.

In Dunare si Marea Neagra mai traiesc 5 specii de sturioni: cega, morun, nisetru, patruga si viza, toate periclitate. Mai batrani decat dinozaurii, cu un aspect inedit datorita scheletului cartilaginos si fara solzi acesti pesti calatori sunt valorificati economic pentru carne, clei si icrele negre iar prezenta lor reprezinta baromentrul unui ecosistem sanatos.

Grupul de Actiune pentru Conservarea Sturionilor – http://www.dstf.eu – a fost infiintat in ianuarie 2012 cu sprijinul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii precum si al Comisiei Internationale de Protectie a Fluviului Dunarea (ICPDR) cu scopul de a reuni toate sinergiile existente in Bazinul Dunarii si Marii Negre in vederea promovarii active a protectiei sturionilor si prevenirii disparitiei lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *