Braconajul pestelui pe Dunare, in Delta, dar si pe raurile si lacurile interioare a luat in ultima vreme o amploare de neimaginat pentru o tara civilizata, membra a Uniunii Europene. Sub privirile neputincioase ale autoritatilor se braconeaza si se vand pe piata neagra cantitati uriase de peste si de icre. Nimeni nu cunoaste dimensiunile reale ale acestui jaf national. Zi si noapte are loc un adevarat macel, chiar si asupra speciilor protejate, pentru care s-a interzis pescuitul, cum ar fi sturionii – cega, pastruga, nisetrul si morunul.
braconaj in delta dunarii
Numai in zona Giurgeni-Vadu Oii, Politia de Frontiera a aplicat 75 de sanctiuni contraventionale si a intocmit 27 de dosare penale. In Delta, angajatii de la ANPA Tulcea au confiscat 15.700 de metri de plasa monofilament, 34 de setci interzise si au retinut sute de kilograme de peste, doar in zonele Razelm-Sinoe, Rosu-Rosulet si Puiu-Puiulet.

Au fost confiscate, de asemenea, pe parcursul lunii martie 11 ambarcatiuni si 10 motoare si au fost intocmite 14 dosare pentru infractiuni la OUG 23/2008 privind pescuitul si acvacultura. Dar nici unul dintre braconierii prinsi in flagrant nu a fost condamnat. Toti au primit “scoaterea de sub urmarire penala” (SUP) pe motiv ca “fapta nu prezinta pericol social”. Autoritatile propun interzicerea pescuitului pe timp de noapte si inasprirea legislatiei privind braconajul

In ultimii ani, braconajul pe Dunare, mai ales in Delta, dar si pe raurile si lacurile interioare a luat o amploare de neimaginat pentru o tara civilizata, membra a Uniunii Europene.

Sub privirile “neputincioase” ale autoritatilor se braconeaza si se vand pe piata neagra cantitati uriase de peste si de icre. Nimeni nu cunoaste dimensiunile reale ale acestui jaf national. Are loc un adevarat macel chiar si asupra speciilor protejate, pentru care de cativa ani s-a interzis pescuitul, cum ar fi sturionii.

In ultima perioada, numai in zona Giurgeni-Vadu Oii, Politia de Frontiera a aplicat 75 de sanctiuni contraventionale in baza Legii 192/2001 si a intocmit 27 de dosare penale. Dar nici unul dintre braconierii prinsi in flagrant nu a fost condamnat. Toti au primit “scoaterea de sub urmarire penala” (SUP) pe motiv ca “fapta nu prezinta pericol social” (art.18 alin.1 Cod de Procedura Penala ).

“Este adevarat ca si legislatia este oarecum permisiva” – ne-a declarat dl comisar Adrian Zaharia, sef-Birou Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere la Politia de Frontiera Fetesti. “Totusi, incepand din anul 2008, odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei nr. 23, se considera infractiune chiar si simpla detinere a unui aparat electric sau a altui obiect folosit la braconaj. Asta vine in detrimentul braconierilor si in sprijinul organelor de control. Insa, chiar si in aceste conditii, pedepsele penale se lasa asteptate in continuare, desi, noi intocmim si apoi trimitem dosarele mai departe, insotite de dovezi” – ne-a declarat reprezentanul Politiei de Frontiera Fetesti.

“Din nefericire, sub masca pescuitului, multi dintre acesti oameni comit, mai ales noaptea, si alte fapte penale, cum ar fi traficul de combustibili sau de alte bunuri sustrase de pe navele aflate in miscare pe Dunare” – mai spune dl comisar Zaharia.

Pe de alta parte, multi dintre cei prinsi la braconat sunt recidivisti, fiind depistati a doua sau a treia oara cu plase interzise la pescuit, cu aparate electrice, cu peste sub dimensiunile legale sau pentru care pescuitul este interzis prin lege etc., dar, din diverse considerente, ei nu ajung sa fie condamnati, ci sunt scosi de sub urmarire penala si primesc cel mult o amenda administrativa.

DELTA – RAIUL BRACONIERILOR
Delta Dunarii a devenit in ultimii ani raiul braconierilor. Dl Constantin Enache, seful filialei Tulcea a Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) ne-a marturisit ca, in ciuda eforturilor facute de autoritati, fenomenul a luat o amploare de necontrolat.

“Numai in ultima saptamana, angajatii de la ANPA Tulcea au confiscat 15.700 de metri de plasa monofilament, 34 de setci interzise la pescuit si au confiscat sute de kilograme de peste, aceasta doar in zonele Razelm – Sinoe, Rosu – Rosulet si Puiu – Puiulet. Au fost confiscate, de asemenea, pe parcursul lunii martie, 11 ambarcatiuni si 10 mototoare si au fost intocmite 14 dosare pentru infractiuni la OUG 23/2008, privind pescuitul si acvacultura.

Se braconeaza toate speciile de peste, inclusiv cele oprite la pescuit prin lege, cum este cazul sturionului (cega, pastruga, nisteru sau morun – n.r.). “Sunt prinsi de acesti braconieri chiar si puii de sturion de 400-500 de grame, deversati in Dunare anul trecut de firmele de acvacultura, prin programul national de repopulare a Dunarii cu sturion” – spune dl Constantin Enache.

Dar, cum se valorifica pestele prins ilegal, de exemplu, sturionul si icrele negre sau cele de stiuca, in conditiile in care pescuitul si comercializarea acestora sunt interzise prin lege? Ne raspunde tot dl Constantin Enache: “Acesti oameni dovedesc o imaginatie extraordinara, pentru a eluda legea si a pacali autoritatile.

De exemplu, unul a fost prins cu o galeata in care avea, sub un strat de oua de gaina, icre de stiuca; altul, de la Gorgova, cobora mereu din vapor cu un burlan de soba, in care bagase pungi de plastic cu icre negre si icre de stiuca. Dar cel mai ingenios s-a dovedit un ins din Sfantu Gheorghe, care a chemat salupa salvarii pentru ca era sotia bolnava si a ascuns in salupa peste si icre de contrabanda, pe care voia sa le vanda la Tulcea.

Sigur, nu acestia fac cele mai mari pagube in Delta si pe Dunare. Prapad fac cei care predau pestele braconat in cantitati industriale unor complici dotati cu autodube frigorifice si care transporta si comercializeaza pestele pe piata neagra din toata tara, mai ales in Bucuresti”.

INDIVIZI PERICULOSI
In ultimul timp au aparut si fenomene de-a dreptul ingrijoratoare si periculoase pentru locuitorii Deltei – mai spune seful ANPA Tulcea. Astfel, prin zona Caraorman au aparut cativa indivizi periculosi, dotati cu barci rapide, cu motoare puternice, care, pur si simplu, ii ataca noaptea pe pescari – fie autorizati, fie neautorizati – si le fura atat pestele cat si sculele de pescuit.

Nu in ultimul rand, pescuitul cu curent electric se practica la scara mare in toata Delta, sub ochii ingaduitori ai autoritatilor locale. Au aparut informatii ca in Tulcea, dar si in cateva localitati din Delta, sunt unii care fabrica acasa astfel de aparate, pe care le vand foarte ieftin braconierilor.

Atunci cand sunt in pericol iminent de a fi prinsi in flagrant, acestia le arunca in apa, scapand practic de obiectul delict, adica de dovada materiala necesara pentru a fi condamnat. Ulterior, isi cumpara ieftin alt aparat.

PESCUITUL AR TREBUI INTERZIS NOAPTEA
“O masura care nu s-a luat in acesti ani, cand braconajul pe Dunare a luat amploare, dar care ar trebui luata, este interzicerea pescuitului pe timp de noapte”, considera comisarul Zaharia de la Politia de Frontiera Fetesti.

“Braconierii circula usor noaptea cu barcile lor pescaresti, unii au salupe rapide, destul de scumpe. Ei cunosc foarte bine locurile, se ascund repede si sunt destul greu de prins in flagrant, chiar daca in ultimul timp suntem si noi dotati cu salupe rapide, echipate cu aparate radar si cu faruri de ceata pentru circulat noaptea. Repet, cea mai buna solutie ar fi interzicerea pescuitului si, implicit, a circulatiei barcilor pescaresti pe timp de noapte, pentru ca in acest interval se braconeaza si se fura cel mai mult” – considera reprezentantul Politiei de Frontiera.

Sefii filialelor teritoriale ale Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) pe care i-am consultat in ultimele zile, printre care, Viorel Mariutan (Ilfov),

Constantin Enache (Tulcea), Ion Costianu (Constanta), Dima Richard (Calarasi), Petcu Ilie (Timis) sunt de acord cu propunerea politistilor de frontiera, de a se adopta un act normativ care sa interzica pescuitul comercial pe timp de noapte, asa cum, de altfel, este interzis, prin lege, si pescuitul sportiv.

Dar, cum ar afecta pescuitul legal aceasta masura? Cum ar fi afectati pescarii corecti si cinstiti care nu braconeaza? “Pescuitul legal, corect si cinstit nu ar fi afectat” – este de parere dl Valentin Buksz, presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, pentru ca trebuie interzis doar pescuitul in miscare, nu cel cu scule stationare (setci, taliene, varse etc. – n.r.).

Acestea se pun seara pe lumina si se scot dimineata, dupa ce rasare soarele. Chiar si pentru pescuitul in miscare pot fi stabilite cu exactitate perioadele de exceptie, si anume, cele in care se poate pescui doar pestele aflat in migratie, cum este de exemplu, scrumbia. Nu ar fi nici o problema pentru pescarii adevarati si cinstiti, ar fi afectati doar braconierii”.

Toate aceste masuri ar trebui cuprinse in noua lege a pescuitului si acvaculturii, aflata in Parlament, lege care ar trebui adoptata in regim de urgenta.

Anul trecut, Romania a ratat complet accesarea fondurilor europene, inclusiv a celor destinate pescuitului si acvaculturii – domeniu care are o nevoie acuta de bani. Ce se va intampla anul aceasta? In acest an nu vom mai rata accesarea fondurilor – ne-a declarat presedintele ANPA, Valentin Buksz. Suma alocata este de 230 milioane de euro, din care 75% de la UE si 25% din fonduri proprii, drept cofinantare.

Am demarat deja acest program, care este intr-adevar unul complex, lucram inclusiv la modificarea actelor normative privind cheltuielile eligibile, modificari care vor veni in sprijinul beneficiarilor, pentru ca vor permite si aportul in natura, precum si achizitia de terenuri aferente proiectului, intr-o anumita cota – mai precizeaza reprezentantul ANPA.

Principalele domenii care urmeaza sa beneficieze de aceste fonduri vor fi dezvoltarea durabila a zonelor pescaresti, protectia si dezvoltarea faunei si a florei salbatice, acvacultura, pescuitul, procesarea si marketingul produselor etc.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.