Casa Poporului devine „verde”

Palatul Parlamentului, cea mai mare cladire administrativa din lume, va intra intr-un program de „inverzire”, pentru a consuma mai putin si chiar a produce propria energie electrica.
casa poporului
In momentul de fata, Casa Poporului consuma tot atatea resurse (energie termica, energie electrica, apa) cat un oras de marimea Ploiestiului.

Ideea a avut-o deputatul PSD Iulian Iancu, pre-sedintele Comisiei de Industrii si Servi-cii din Camera Deputatilor, si a fost completata la inceputul acestui an de deputatul PD-L Sul-fina Barbu, fost ministru al Mediului intre anii 2004 si 2007. Nu fara un mic scandal, caci, desi proiectul lui Iancu era depus la Biroul Per-ma-nent al Camerei Deputatilor inca din de-cem-brie 2007, Sulfina a depus completarile sale tot la Biroul Permanent, ca si cum ar fi fost pro-iec-tul sau, si l-a anuntat public ca atare. Spiritele s-au calmat insa repede si cei doi parlamentari ai coalitiei majoritare lucreaza acum impreu-na.

PANOURI FOTOVOLTAICE SI EOLIENE
In viziunea lui Iancu, cladirea gigantica din centrul Bucurestiului ar trebui securizata din punct de vedere energetic si ar trebui sa produca o parte din energia electrica pe care o consuma. Asta s-ar putea realiza prin inlocuirea ferestrelor (intr-o prima faza, numai a celor de pe fatada) si izolarea zidurilor.

Pasul urmator ar insemna o idee cu totul noua pentru o constructie administrativa din Romania: am-pla-sarea de panouri fotovoltaice pe acoperisurile Palatului Parlamentului. Nu in ultimul rand, in functie de posibilitati, ar putea fi folosite si niste turbine eoliene, care ar urma sa fie am-plasate in partea din spate a Casei Poporului. Iulian Iancu spune ca a comandat pentru proiectul sau „Palatul Parlamentului – cladire zero energie” un audit, de acesta aratandu-se interesate atat Politehnica din Bucuresti, cat si universitati de prestigiu din mai multe tari europene.

REDUCEREA DRASTICA A CONSUMULUI
Sulfina Barbu, aflata la primul mandat in Parlament, s-a declarat deranjata de imensa cantitate de resurse necesara zi de zi pentru Casa Poporului. In proiectul sau „Parlamentul verde”, fostul ministru al Mediului a prevazut inlocuirea tuturor becurilor incandescente din imensa cladire cu unele ecologice, estimand ca va reduce cu 50% cantitatea de electricitate consumata de acestea. Sulfina mai vrea introducerea unui sistem electronic care sa monitorizeze afluenta de persoane pe holuri, in sa-lile si in birourile Palatului, astfel incat becurile sa nu arda degeaba daca pe acolo nu trece sau nu lucreaza nimeni. Acelasi sistem computerizat ar trebui sa intrerupa total alimentarea cu energie electrica a becurilor si prizelor din cla-dire in timpul noptii si in timpul vacantelor, astfel incat eventualele aparate uitate deschise (calculatoare, aparate de aer conditionat, ca-lo-rifere electrice) sa nu consume degeaba, cum se intampla acum.

Fostul ministru al Mediului mai vrea ca in cladire sa fie inlocuite bateriile de la toalete cu unele prevazute cu senzori, astfel incat sa fie redus si consumul de apa. Nu in ultimul rand, Sulfina Barbu intentioneaza o reducere semnificativa a consumului de hartie necesar celor doua camere ale Parlamentului Romaniei. Pedelista s-a declarat socata de imensa cantitate de hartie, care in opinia sa se iroseste in fiecare zi pe mesele alesilor, numai pentru dezbaterile privind bugetul de stat fiind necesare 426 de tomuri de hartie.

Proiectele celor doi parlamentari nu au un termen-limita pentru finalizare, dar atat Sulfina, cat si Iancu spera ca primele rezultate sa se vada pana la sfarsitul acestei legislaturi. Ideii celor doi li s-au raliat si alti politicieni, intre care europarlamentarul Daciana Sarbu, dar si numeroase organizatii neguvernamentale specializate in protectia mediului. In perioada ur-matoare este prevazut ca ONG-istii ecologisti sa vina cu propriile puncte de vedere si idei refe-ritoare la „inverzirea” Palatului Parlamentului.

Propunerile acestora vor fi analizate in intal-niri lunare, sperandu-se sa fie adoptate cat mai multe dintre ele. Pe langa cele concrete, ecologistii vor propune cooptarea unei echipe de la un canal de televiziune (gen Discovery sau National Geographic) pentru realizarea unui program de tip „Reciclarea uriasilor”.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *