Ministerul Mediului si cel al Agriculturii doresc reluarea programului de populare a Dunarii cu alevini de sturion, potrivit secretarului de stat din ministerul Mediului, Cristian Apostol.
„Bugetul este aprobat de Ministerul Agriculturii si sper ca acest program (n.r. de populare a Dunarii cu sturioni) sa fie aprobat. In ultimele discutii pe care le-am avut, si dl ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, s-a aratat de acord cu reluarea programului. Sper ca la rectificarea bugetara din acest an sa avem bani pentru program”, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Tulcea, secretarul de stat in Ministerul Mediului si al Padurilor (MMP), Cristian Apostol.
El a amintit ca, dupa ce in 2006 Romania a decis interzicerea pescuitului comercial de sturioni si timp de aproape patru ani Romania a alocat cate un milion de euro pentru actiunile de populare a fluviului cu alevini de sturion, in momentul de fata, toate tarile riverane au interzis pescuitul sturionilor in Dunare.
„Eu consider ca atat timp cat am reusit sa introducem in Dunare 400.000 de alevini este un plus pentru Romania. Celelalte state au mers pe o cantitate de 50-60.000 de alevini de sturion. In fiecare an am cerut bani pentru proiectul de repopulare a Dunarii cu sturion, un program cu care ne-am mandrit oriunde am fost. Sa nu uitam ca Romania a fost varful de lance in domeniu”, a mentionat secretarul de stat din MMP.
Cristian Apostol a fost prezent vineri la Tulcea pentru investirea in functie a noului guvernator al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD), Viorica Bisca.
Considerati „dinozaurii Dunarii”, speciile de sturion – morun, cega, pastruga si nisetru – constituie una dintre cele mai valoroase resurse de origine animala de pe Terra, Dunarea inferioara fiind unul dintre ultimele areale (singurul din Uniunea Europeana) in care aceste specii cresc si se reproduc in mod natural.
Pentru protejarea speciilor de sturion din Dunare, in 2006, Guvernul Romaniei a decis interzicerea pescuitului acestor specii de pesti in apele teritoriale romanesti si popularea fluviului cu sturioni, programul de repopulare a Dunarii fiind stopat in urma cu aproape doi ani. Conform Autoritatii CITES in Romania, un an mai tarziu Guvernul Serbiei a decis interzicerea pescuitului sturionilor in scop comercial, o decizie similara fiind luata si de Guvernul Ucrainei care in 2010 a avut un amplu program de repopulare a Dunarii cu sturioni. De asemenea, Bulgaria a adoptat un moratoriu pe patru ani pentru sturionii din Dunare, noteaza Agerpres.