Olanda: doua luni pe an pescuitul anghilei este interzis!

anghila.jpgIncepand de joi, 1 octombrie, anghila se poate plimba relaxata prin apele Olandei.

Olandezi sunt foarte mandrii de acest peste. Mii de tone de anghila sunt pescuite in fiecare an in Olanda in timp ce capacitatea de regenerare a stocului nu depaseste patru mii de tone anual. Pentru a salva aceasta specie de la extinctie s-a propus interzicerea pescuitului timp de doua luni pe an. Aceasta decizie a fost vehement contestata de pescuitori.

Anghila este un peste migrator amenintat cu extinctia. Ministerul Olandez al Agriculturii si Mediului a decis ca pescitul acestei specii sa fie interzis in intervalul 1 octombrie – 1 decembrie anul curent iar in anul 2010 pescuitul va fi interzis in perioada 1 septembrie – 1 decembrie. „Este un mare sacrificiu pentru pescuitori. Dar este in interesul industriei pescuitului ca populatia de anghila sa se regenereze.” a explicat ministrul Gerda Verburg. Toate tarile membre ale Uniunii Europene sunt indemnate sa prezinte un plan de salvare a acestei specii.

Un prim plan a fost deja prezentat de Olanda insa Bruxelles-ul l-a respins considerandu-l insuficient. Acest plan prevedea eliberarea in Marea Nordului a 157 tone de anghila adulta pescuita in apele dulci. „In 50 de ani, populatia de anghila adulta a scazut cu 95% in Olanda si a ramas mai putin de 1% din stocul de civele (pui de anghila ) care exista in anii ’80.” a precizat un purtator de cuvant al Fondului Mondial pentru Natura (WWF), Clarisse Buma.

Sursa: www.developpementdurable.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *