Am intrebat noul ministru al Mediului daca are un nou Cod Silvic in sertar. SURPRIZĂ: Ce a raspuns Gratiela Gavrilescu

Noul Cod Silvic, blocat in Parlament, dupa ce a primit avizul favorabil din partea comisiilor de Agricultura si Mediu, este sustinut de Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor din Guvernul Ponta IV. Proiectul de lege care are ca scop modificarea Codului Silvic adoptat in 2008, a fost propus de fostul ministru Doina Pana, dupa…

Citește mai departe

De rusinea Europei: Rezervatia cu nuferi de la Baile 1 Mai s-a stins de tot

Toate lucrarile stiintifice si povestile despre Rezervatia Petea, „casa” celebrului nufar termal, a rosioarei lui Racovita si a melcului termal, ar putea incepe de-acum cu „a fost odata…”. Numeroasele semnale de alarma trase in ultimii trei ani de specialisti s-au dovedit inutile, rezervatia disparand chiar sub ochii celor care ar fi trebuit s-o salveze. In…

Citește mai departe
Amprenta ecologic? a României

Amprenta ecologica a Romaniei

Oamenii consuma si polueaza de parca ar avea 1,5 planete la dispozitie, dar romanii mai putin decat toti ceilalti europeni, scrie Living Planet Report 2014. Romania se afla pe locul 46 mondial, si pe locul 13 in cadrul UE la capitolul biocapacitate – adica posibilitatea ecosistemelor din tara de a produce materiale biologice utile si…

Citește mai departe
Raportul Planeta Vie 2014: Avem mai putin de jum?tate dintre p?s?rile, mamiferele ?i amfibienii de acum 40 de ani

Raportul Planeta Vie 2014: Avem mai putin de jumatate dintre pasarile, mamiferele si amfibienii de acum 40 de ani

Fauna salbatica a lumii s-a redus cu mai mult de jumatate in 40 de ani, avertizeaza Raportul Planeta Vie (Living Planet Report) – editia 2014 – realizat de WWF. Totodata, amprenta ecologica – ce masoara presiunea omenirii asupra naturii – isi continua trendul ascendent. Traim si consumam resursele ca si cum am mai avea o…

Citește mai departe

Cum sa fii „verde” de Sarbatorile Pascale

Fiecare dintre noi poate sa fie „verde” de sarbatoarea Invierii Domnului. Si asta fara sa incalcam traditiile si nerefuzandu-ne nimic. Semnificatia religioasa deosebita, frenezia cadourilor, mo-men-tele petrecute cu cei dragi, bucatele traditionale si datinile stravechi fac din Sarbatorile de Pasti un prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi. Acestea presupun insa si o crestere impresionanta…

Citește mai departe

Despaduririle

Despadurirea reprezinta totalitatea actiunilor prin care padurile sunt inlaturate complet de pe anumite suprafete atat din cauze naturale cat mai ales din cauze antropice. Principala cauza a despaduririlor o constituie expansiunea agricola. Nu trebuie omisa nici expansiune urbana. Functiile padurii in echilibrul mediului inconjurator : – pastreaza si amelioreaza calitatea mediului; – are rol de…

Citește mai departe

Conditii de viata 2008

In ritmul consumului actual de resurse, umanitatea va avea nevoie de inca doua planete in 2030 pentru a-si putea asigura nevoile, este concluzia unui raport publicat de Fondul Mondial pentru Natura (WWF). Amprenta ecologica a umanitatii, care evalueaza consumul resurselor naturale, depaseste cu 30% capacitatea de regenerare a ecosistemelor, explica WWF in raportul „Conditii de…

Citește mai departe

Pamantul si-a consumat rezervele naturale pentru 2008

Ritmul de consumare a resurselor naturale la nivel global depaseste capacitatea de regenerare a Pamantului, avertizeaza Global Footprint Network, organism de cercetare care evalueaza cantitatea resurselor naturale disponibile. Potrivit datelor publicate de organizatia americana, cererea actuala este in acest an cu 40 de procente mai mare decat capacitatea Pamantului de a produce resursele necesare. Astfel,…

Citește mai departe