Conditii de viata 2008

In ritmul consumului actual de resurse, umanitatea va avea nevoie de inca doua planete in 2030 pentru a-si putea asigura nevoile, este concluzia unui raport publicat de Fondul Mondial pentru Natura (WWF).
schimbari climatice
Amprenta ecologica a umanitatii, care evalueaza consumul resurselor naturale, depaseste cu 30% capacitatea de regenerare a ecosistemelor, explica WWF in raportul „Conditii de viata 2008” publicat miercuri la Paris.
Presiunea umana asupra planetei s-a dublat in ultimii 45 de ani din cauza exploziei demografice si cresterii consumului individual, se mentioneaza in raport.
Aceasta supraexploatare a resurselor afecteaza ecosistemele si duce la cresterea cantitatii de deseuri in aer, apa si sol.
Mai mult, despadurirea, lipsa apei, declinul biodiversitatii si schimbarile climatice, provocate de emisia gazelor cu efect de sera, „pun din ce in ce mai mult in pericol bunastarea si dezvoltarea tuturor natiunilor” explica WWF.
In ceea ce priveste evolutia biodiversitatii, raportul precizeaza ca numarul de vertebrate (1 686) raspandite in toate regiunile lumii s-a diminuat cu 30% in ultimii 35 de ani.
Tinand cont de aceasta evolutia „se pare ca este imposibil de a atinge obiectivul vizat de Conventia de la Rio privind diversitatea biologica, si anume, stoparea declinului biodiversitatii pana in 2010” explica WWF.
In raport se mai prezinta o a treia masura, „amprenta apei”, care evalueaza presiunea asupra resurselor de apa la scara nationala, regionala sau mondiala.
Apa este o resursa foarte inegal distribuita la nivel mondial. Astfel 50% din tari se confrunta cu o penurie de apa moderata sau grava, sublinieaza WWF, iar numarul personelor care sufera de lipsa apei pe tot parcursul unui an sau intr-o maniera sezoniera va creste in functie de schimbarile climatice.

Sursa: www.tv5.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *