Romania, cea mai mai mica amprenta ecologica din UE

Romania, cea mia mai mica amprenta ecologica din UE
Romania, cea mia mai mica amprenta ecologica din UE

Romania are cea mai mica amprenta ecologica din Uniunea Europeana (UE), echivalentul a 1,4 planete, iar la nivel mondial cerinta umanitatii este cu 50% mai mare decat capacitatea de regenerare a planetei, se arata in concluziile Raportului Planeta Vie, publicat de organizatia World Wide Fund of Nature (WWF).

„Printr-un calcul simplu, raportand suprafata Planetei la numarul de locuitori ai acesteia, rezulta o suprafata de teren de care este nevoie, pentru a se asigura necesarul de resurse si pentru a se neutraliza deseurile generate de consumul nostru. Astfel, se calculeaza amprenta ecologica (ecological footprint), index ce masoara presiunea pe care omenirea o exercita asupra ecosistemelor”, explica WWF citata de Agerpres.

Potrivit lui Magor Csibi, directorul WWF-Romania, rezultatul are de-a face mai mult cu prabusirea industriei decat cu viziunea strategica a guvernelor. „Desi s-au facut cativa pasi pe traiectoria sustenabilitatii in ce priveste gestionarea padurilor si a raurilor, lipseste abordarea holistica, ce incorporeaza schimbarile climatice si protejarea naturii, in general, in procesele de planificare generala”, considera Csibi.

Acesta a adaugat ca provocarea este, pentru Romania si pentru restul lumii, sa creasca prosperitatea economica in mod semnificativ, fara sa creasca amprenta de carbon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *