Regulile UE privind cultivarea organismelor modificate genetic sunt printre cele mai stricte

Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare
Regulile UE privind cultivarea organismelor modificate genetic sunt printre cele mai stricte
Regulile UE privind cultivarea organismelor modificate genetic sunt printre cele mai stricte

Regulile UE privind cultivarea organismelor modificate genetic sunt printre cele mai stricte. Culturile OMG sunt aprobate numai dupa o evaluare in detaliu a riscurilor. Cu toate acestea, ca urmare a cererii unor state membre de a avea mai multe posibilitati pentru restrictionarea culturilor OMG pe propriile teritorii, Comisia Europeana a propus modificari la regulile UE. Pe 3 septembrie, deputatii europeni de la comisia pentru mediu au discutat pozitia Consiliului.

Sunt permise culturile OMG in UE?

Da, dar numai dupa ce au fost autorizate la nivel UE, in urma unei evaluari stricte a riscurilor. Evaluarea este realizata de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara. Dupa autorizare, tarile UE pot interzice individual cultivarea unui produs OMG pe teritoriul lor. Sunt nevoite sa justifice aceasta decizie, aratand ca planta poate dauna oamenilor si mediului.

In momentul de fata se cultiva OMG-uri in UE? Au fost interzise de vreun stat membru?

Numai o cultura OMG este permisa in UE: porumbul MON 810 de la Monsanto – rezistent la insecte. Unele tari (Austria, Bulgaria, Grecia, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg si Polonia) au adoptat o clauza de salvgardare pentru a interzice aceasta cultura pe teritoriile lor.

De ce doreste UE sa schimbe sistemul actual pentru autorizarea produselor GMO?

Unele state membre au cerut mai multa libertate si flexibilitate in a restrictiona si interzice cultivarea OMG-urilor pe teritoriile lor. Comisia a propus modificari la regulile actuale. Acestea sunt in momentul de fata dezbatute la Consiliu si Parlament.

Cand vor intra in vigoare noile reguli?

In 2011, deputatii europeni au adoptat o opinie pozitiva in prima lectura cu modificari. Dupa mai multi ani, pe 12 iunie 2014, Consiliul a ajuns la un acord politic ce va permite co-legislatorilor sa continue discutiile in a doua lectura, pentru a se ajunge la un text comun. Se estimeaza ca propunerea va fi adoptata in 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *