Modelul nordic de ecodesign

Factorul cheie pentru o mai bună reciclare îl reprezintă proiectarea sustenabilă a ambalajelor. În 2017 a fost elaborat un Ghid de design pentru Suedia și Norvegia, iar printre instrumentele de proiectare propuse se numără raportarea la norme (verde, galben, roșu), organismele de certificare RecyClass, lansarea calculatorului național Green Dot Norvegia și proiectele și testele practice….

Citește mai departe
Agricultura mondială a ajuns la momentul ”peak food”?

Agricultura mondiala a ajuns la momentul ”peak food”?

Cresterea populatiei mondiale, precum si a consumului de alimente pun o puternica presiune asupra agriculturii si a resurselor naturale. In momentul de fata, aproximativ un miliard de oameni de pe planeta sunt cronic subnutriti, in timp ce sistemele agricole actuale au contribuit la degradarea solului, poluarea apelor, reducerea biodiversitatii, schimbarilor climatice la o scara globala….

Citește mai departe
Amprenta ecologic? a României

Amprenta ecologica a Romaniei

Oamenii consuma si polueaza de parca ar avea 1,5 planete la dispozitie, dar romanii mai putin decat toti ceilalti europeni, scrie Living Planet Report 2014. Romania se afla pe locul 46 mondial, si pe locul 13 in cadrul UE la capitolul biocapacitate – adica posibilitatea ecosistemelor din tara de a produce materiale biologice utile si…

Citește mai departe
Raportul Planeta Vie 2014: Avem mai putin de jum?tate dintre p?s?rile, mamiferele ?i amfibienii de acum 40 de ani

Raportul Planeta Vie 2014: Avem mai putin de jumatate dintre pasarile, mamiferele si amfibienii de acum 40 de ani

Fauna salbatica a lumii s-a redus cu mai mult de jumatate in 40 de ani, avertizeaza Raportul Planeta Vie (Living Planet Report) – editia 2014 – realizat de WWF. Totodata, amprenta ecologica – ce masoara presiunea omenirii asupra naturii – isi continua trendul ascendent. Traim si consumam resursele ca si cum am mai avea o…

Citește mai departe
P?mântul tr?ie?te pe „credit“

Pamantul traieste pe „credit“

Suprafata de sol productiv necesara pentru producerea bunurilor si resurselor consumate de populatia Romaniei este, in prezent, de 2,7 hectare de teren si apa/cap de locuitor, peste ceea ce poate oferi mediul natural al planetei, releva Raportul „Planeta Vie”, intocmit de Fondul Mondial pentru Natura (World Wide Fund of Nature – WWF), in parteneriat cu…

Citește mai departe
Popula?ia lumii a consumat pân? în aceast? zi, 20 august, resursele naturale pe care Terra este capabil? s? le reînnoiasc? în decurs de un an

Populatia lumii a consumat pana in aceasta zi, 20 august, resursele naturale pe care Terra este capabila sa le reinnoiasca in decurs de un an

Intreaga planeta „va trai pe credit” de marti, 20 august, pana la sfarsitul anului. Populatia lumii a consumat pana in aceasta zi resursele naturale pe care Terra este capabila sa le reinnoiasca in decurs de un an, avertizeaza Fondul Mondial pentru Natura (WWF). Oamenii au atins acest plafon pentru prima data la 19 decembrie 1987….

Citește mai departe

Pentru un Craciun verde!

Hartia de cadouri, plastifierea felicitarilor si ambalajele de Craciun contribuie mult mai mult decat am fi crezut la impactul negativ asupra mediului. Intoarceti-va la practici care ne-ar putea ajuta sa ne protejam planeta. Este suficienta o privire la finalul sarbatorilor pentru a remarca ca, de Craciun, consumul nostru de ambalaje creste vertiginos. Nu dipunem de…

Citește mai departe

Maculatura de 20 de milioane de euro

Stiti cum simuleaza cei de la IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) diferite scenarii post-schimbari climatice? Sau cum creeaza modele care ori ne ingrozesc ori ne dau speranta? Urmand linia laureatilor premiului Nobel pentru Pace, Comunitate Durabila a inceput o serie de simulari pe consumul de materiale si emisiile din proiectele POS DRU de la…

Citește mai departe

Fiecare roman utilizeaza, in medie, 2,84 hectare pentru resurse de hrana, combustibil, imbracaminte si constructii

Fiecare dintre locuitorii Romaniei utilizeaza, in medie, 2,84 hectare din suprafata globului pentru resurse de hrana, combustibil, materiale de imbracaminte si constructii. Planeta insa nu ne poate oferi decat 1,8 hectare de teren si apa pentru fiecare. Desi impactul nostru asupra naturii se situeaza sub nivelul tarilor mai dezvoltate, in Romania consumul de resurse naturale…

Citește mai departe

Saptamana Fair Trade

Asociatia Mai Bine organizeaza cea de-a treia editie a Saptamanii Fair Trade intre 9 si 15 mai 2011, cu sprijinul financiar al Ambasadei Frantei in Romania si in parteneriat cu Centrul Cultural Francez Iasi. Conceptul Fair Trade desemneaza o miscare sociala si economica ce apara drepturile producatorilor si doreste sa echilibreze sumele ce le revin…

Citește mai departe

Aveti un comportament eco sustenabil? Faceti acest test pentru a afla

Aveti un comportament eco sustenabil? Faceti acest test pentru a afla! Testul pe care vi-l propun ne poate ajuta sa intelegem daca propriul mod de viata este sau nu unul eco sustenabil. Prin intermediul acestui test vom descoperi care este ne este propria amprenta ecologica. Acest din urma concept reprezinta un indicator statistic ce evidentiaza impactul actiunilor…

Citește mai departe

World Wide Fund si Fundatia ERSTE anunta etapa a doua a initiativei comune de protejare a naturii, „Scoli europene pentru o planeta vie”

Pana de curand, resursele naturale au fost mai mult decat suficiente pentru a satisface necesitatile omenirii. Cu toate acestea, Raportul Bianual O Planeta Vie realizat de WWF in 2006 a aratat cum se schimba acest aspect si ca oamenii consuma cu aproximativ 25% mai multe resurse naturale decat poate inlocui planeta. Potrivit Raportului, pana in…

Citește mai departe

CE isi extinde sistemul de management de mediu la toate cladirile detinute in Bruxelles si Luxemburg

Comisia Europeana (CE) a decis sa-si extinda sistemul de management al mediului la toate activitatile si cladirile sale din Bruxelles si Luxemburg, fapt ce duce la cresterea eficientei energetice, folosirea optima a resurselor naturale si reducerea emisiilor de CO2, a anuntat, miercuri, institutia. Sistemul de certificare este bazat pe regulamentul EMAS (sistemul comunitar de management…

Citește mai departe

WWF Elvetia lanseaza o actiune ce vizeaza reducerea consumului de carne

WWF Elvetia lanseaza marti, de Ziua nationala a vegetarienilor, o actiune ce vizeaza diminuarea consumului de carne, ce va permite reducerea amprentei ecologice personale asupra planetei, a anutat, luni, organizatia de mediu intr-un comunicat. La actiunea intitulata Mini Panda si-au anuntat deja prezenta peste 36.000 de persoane si 370 de institutii, care au spus ca…

Citește mai departe

Prima mancatorie bio din Cluj Bistro Verde – in Insomnia

Cosul Verde in parteneriat cu Insomnia propune bon-viveur-ilor clujeni un meniu de vara cu retete inedite preparate exclusiv din ingrediente provenind din agricultura certificata ecologic. Incepand cu vineri, 24 iulie 2009, echipa Bistro Verde va prepara specialitatile gourmet sau gourmand in functie de foame sau stil. „Asemenea unui centru de reabilitare, ideea unui Bistro Verde…

Citește mai departe

Un ventilator consuma de zece ori mai putina energie decat un aparat de aer conditionat

Pentru a produce electricitate sunt utilizate trei tipuri de surse: energie fosila, energie nucleara si energie regenerabila. Este bine stiut ca energia obtinuta din surse regenerabile are o amprenta ecologica foarte redusa in comparatie cu energia fosila si energia nucleara. Energia fosila este foarte poluanta: petrolul, gazul si carbunele emit CO2 responsabil de efectul de…

Citește mai departe

Ghid practic al eco-cetateanului

Beneficiile vietii de eco-cetatean: Reducerea producerii de deseuri; A doua nastere a unor produse; Economisirea energiei, a materiei prime si a resurselor naturale; Reducerea imediata a poluarii si in viitor; Protectia mediului inconjurator si sanatatii noastre. Problema calitatii si a protectiei mediului a intrat in actualitate pe masura ce omenirea a devenit constienta de necesitatea…

Citește mai departe

Primul pas spre inverzirea Parlamentului – implementarea colectarii selective in Camera Deputatilor

Astazi, printr-o conferinta de presa organizata la Palatul Parlamentului, s-a dat startul inverzirii Palatului Parlamentului si a fost inaugurata colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje in Camera Deputatilor. In cadrul proiectului „Camera Deputatilor colecteaza selectiv”, Camera Deputatilor, Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic, in parteneriat cu Asociatia Salvati Dunarea si Delta si…

Citește mai departe

Lenjeria intima ecologica, o creatie a modei „bio”

Sutienele si chilotii „verzi” se fabrica, in special, din bumbac organic, matase si bambus, iar producatorii sustin ca sunt foarte sexy. Lupta pentru protejarea mediului inconjurator se poarta astazi pe toate fronturile. Dupa industria alimentara sau cea cosmetica, ambitiile ecologice au cuprins si in dustria produselor de lenjerie intima, relateaza France Presse. Astfel, marca britanica…

Citește mai departe