„ECOlectiile” primavara-iarna

Cele mai frumoase si elegante „colectii” primavara-iarna ale Pamantului sunt cele create pastrand respectul fata de mediul inconjurator. Bambusul, bumbacul, matasea, canepa, casmirul, inul, toate sunt textile neprelucrate, cultivate natural, pe care, mai nou, producatorii de haine si casele de moda le folosesc pentru a contribui, incet, dar singur, si prin felul in care ne imbracam, la salvarea Planetei.

Pas cu pas, constiinta fata de mediul in care traim si-a adancit vizibil radacinile spre responsabilitate, extinzandu-le pana in sfera modei si a designului vestimentar. Potrivit STEP (Sustainable Technology Education Product), productia hainelor eco are impact asupra „mediului, conditiilor de munca ale oamenilor in industria [modei] si sanatatii consumatorilor”, asadar oricine poate contribui la promovarea si dezvoltarea acestei industrii poate fi un salvator al planetei.

ecodress.jpg

Pornind de la simple idei, oameni la fel de simpli, care au vrut sa lase si o amprenta ecologica asupra muncii lor, au stiut sa fructifice ceea ce natura ne-a lasat mostenire de atata timpul: plantele textile, pure, fara pesticide sau ierbicide, hranite natural.

Aceste idei si oamenii care le-au sustinut au revolutionat, in timp, productiile de haine si tendintele vestimentare. Din ce in ce mai multi designeri, fie ei cunoscuti sau nu, au optat pentru folosirea textilelor ecologice in propriile colectii, creand haine, incaltaminte si accesorii eco de exceptie, atat pentru femei, cat si pentru barbati si copii.

Fibra din aceste textile este, intr-adevar, una aparte. Fibra de planta sau celuloza se regaseste in bumbac, canepa, soia, ramie, in, iuta, ananas, banana, iar fibra de animal o intalnim in lana, matase, angora, casmir si mohair. Ambele fibre sunt folosite, pentru proprietatile lor deosebite, in creatiile eco, iar produsele care rezulta sunt fabricate prin metode care nu dauneaza nici angajatilor si nici mediului inconjurator. In cazul nasturilor, spre exemplu, se poate folosi atat bambusul, cat si lemnul din nuca de cocos, iar frumusetea si utilitatea lor concureaza cu cea a butonilor creati de celebrele case de moda.

Cum deosebim o imbracaminte eco de una obisnuita? Ei bine, daca bifam afirmativ urmatoarele caracteristici, atunci stim ca avem de-a face cu o haina ecologica : este 100% organica (produsa prin fibre care au fost cultivate fara pesticide), se fabrica in conditii ecologice, nu este folosita pielea animalelor (ci doar blana in cazurile in care tunsul animalelor este oricum necesar) si este reciclabila sau refolosibila, avantaj intens speculat de catre magazinele cu trend Vintage.

Luand pe rand principalele materiale folosite pentru acest gen de creatii, se stie ca bumbacul este principala textila preferata de creatorii colectiilor eco. Bumbacul este o planta tehnica, care se prezinta sub forma de tufe, foarte folositor pentru a obtine imbracaminte. Proprietatile sale fundamentale sunt culoarea alba-galbuie, lungimea scurta a fibrelor, luciul mat si absorbtia lichidelor din mediul ambient. Bumbacul organic este crescut fara a se folosi pesticide si chimicale, planta fiind hranita numai cu ingrasaminte naturale. Cultivatorii de bumbac organic depun in general eforturi foarte mari pentru a stropi recoltele folosind canepa ca si ingrasamant, pentru ca pamantul sa fie permanent proaspat si hranit. Nu in ultimul rand, bumbacul mai poate fi fabricat din materiale reciclabile, influenta sa ecologica fiind astfel puternic accentuata.

Canepa este o alta fibra organica care poate fi cultivata fara a folosi ingrasaminte chimice, pesticide si ierbicide, fiind un material ideal pentru eco-designul vestimentar. Avantajul canepei fata de bumbac ar fi acela ca aceasta planta, asa cum precizam si mai sus, hraneste si pamantul pe care este cultivata, deoarece ii cad frunzele in perioada de crestere, lucru care determina hranirea permanenta a pamantului. Eco-designerii mai folosesc si inul ca fibra ecologica, in special pentru hainele de vara, intrucat firul de in este un foarte bun izolator al caldurii si absorbant al umezelii din aer si de pe corp, fiind astfel un material fresh si confortabil. Pe de alta parte, daca ne dorim un material la fel de fin ca matasea sau ca pielea de caprioara, putem folosi hainele create din matase artificiala, aceasta fiind produsa din extracte de celuloza, fara chimicale si fara substante toxice.

Interesant, dar cel mai indragit material descoperit recent de catre designeri pare sa fie bambusul. Hainele care au la baza fibra de bambus sunt mai usor de creat, sunt mult mai rezistente, au un aspect placut, o structura care nu impregneaza mirosul in fibra si sunt mai usor de intretinut. Putem asadar, daca ne dorim toate aceste calitati la o haina, cand ne oprim la un magazin cu tendinte eco, sa intrebam si de miraculoasa planta folosita in medicina traditionala chinezeasca pentru tratarea infectiilor.

Trezind in noi constiinta eco, optam in mod cert si pentru reducerea numarului de pesticide, ierbicide si ingrasaminte chimice din pamantul din care ne hranim, pentru imbunatatirea calitatii aerului pe care il respiram si a apei pe care o bem, si nu in ultimul rand, pentru reducerea poluarii. Designeri celebri si vedete din intreaga lume au adoptat aceste demersuri, dand nastere eco-fashion-ului. Stella McCartney, Bono, Natalie Portman, Cameron Diaz, Alicia Silverstone, Jennifer Aniston si Selma Hayek sunt doar cativa dintre sustinatorii acestui trend.

„Moda nu este ceva care exista numai in haine. Moda este cerul, strada; moda are legatura cu ideile, cu felul in care traim, cu ceea ce se intampla”, marturisea Coco Chanel, o forta dominanta in modelarea tendintelor si gandirii feminine si o militanta inversunata pentru respectul fata de natura in alura si comportamentul uman.

Surse: www.answers.com, www.ecoclothes.gr, www.ecobambooclothes.com, www.eco-clothing.net, ro.wikipedia.org, www.websters-online-dictionary.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *