Living Planet Report: Romania consuma resursele a 1,4 planete

0
1079

Publicat pentru prima oara in 1998 si reluat o data la doi ani, raportul descrie situatia biodiversitatii la nivel mondial si presiunea pe care consumul de resurse naturale al omenirii il exercita asupra ecosistemelor naturale

romania
Anul acesta, el indica faptul ca mai mult de trei sferturi din populatia lumii traieste in tari cu deficit ecologic, in care consumul national a depasit cu mult biocapacitatea.
Omenirea va ajunge sa consume pana in 2050 resursele naturale a doua planete – daca aceste resurse nu se vor fi epuizat deja. Raportul arata ca numarul speciilor de vertebrate s-a redus cu o treime, din 1970 in 2005. Consumul de resurse naturale a crescut pana in punctul in care planeta nu mai poate face fata in lupta pentru regenerarea resurselor.
SUA si China au cea mai mare amprenta nationala, fiecare atingand in total circa 21% din biocapacitatea mondiala. Americanii insumeaza fiecare o medie de 9,4 hectare. Asta inseamna ca daca intreaga omenire ar urma modelele de consum americane, am avea nevoie de aproape 4,5 planete pentru a supravietui. Populatia si modelele de consum fac ca trei tari sa fie debitori ecologici, amprenta lor depasind biocapacitatea – SUA (amprenta de 1,8 ori biocapacitatea nationala), China (2,3 ori) si India (2,2 ori). La polul opus se afla Congo, cu o biocapacitate de 13,9 ha de persoana si o amprenta de doar 0,5 ha de persoana. Totusi, Congo risca o degradare a biocapacitatii din cauza defrisarilor, cresterii populatiei si a presiunilor legate de export.

La noi in Romania, consumul de resurse naturale si stilul de viata depasesc cu mult capacitatea de suport a ecosistemelor naturale. Emisiile de carbon constituie un procent considerabil din impactul pe care tara noastra il are asupra planetei. In ciuda veniturilor mult mai mici comparativ cu cele de la nivel european, in Romania consumul de resurse si cantitatea de deseuri generate sunt mari, peste capacitatea de regenerare naturala a mediului. Cu o amprenta ecologica de 2,9 (fata de 2,4 in 2003) si o biocapacitate de 2,3, Romania consuma resursele naturale a 1,4 planete. In cazul Romaniei, vorbim si de o criza moderata de apa, prezenta in anumite perioade ale anului, ceea ce indica necesitatea unor masuri de economisire a apei si de folosire mai eficienta a resurselor, pentru a evita crize severe, precum cea pe care o traverseaza Bulgaria acum.

Sursa: Universul Padurii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.