Astazi ne-am terminat bugetul de la natura. Earth Overshoot Day

Astazi ne-am terminat bugetul de la natura. Earth Overshoot Day
Astazi ne-am terminat bugetul de la natura. Earth Overshoot Day

Pe datorie pentru tot restul anului 2014: astazi ne-am terminat bugetul de la natura.

Bucuresti, 19 august- in 2000 se intampla pe 1 octombrie, acum, in mai putin de opt luni. Este vorba despre Earth Overshoot Day – ziua in care populatia de pe intreg Pamantul a epuizat toate resursele naturale pe care planeta le poate genera intr-un an de zile. Folosim mai mult decat avem, mai mult decat ne poate oferi natura, asa ca pentru tot restul anului 2014, consumam de la natura „pe datorie” bunurile si serviciile de care avem nevoie ca sa supravietuim.

 

Daca ar fi sa facem o paralela, ne putem imagina ca am mostenit un capital, dar in loc sa cheltuim dobanda pe care o obtinem in fiecare an pentru fondurile pe care le avem in cont, noi cheltuim dobanda si o parte din fonduri. Astfel, de la an la an capitalul e mai mic, dobanda la fel, iar noi cheltuim mai mult si lasam in urma mai putin pentru generatiile viitoare.

Epuizarea acestui capital de resurse naturale si acumularea de deseuri si emisii, in special cele de dioxid de carbon, pot continua pe o durata limitata pana cand ecosistemele incep sa se degradeze si, in final, sa colapseze. Impactul consumului excesiv se vede deja, in diverse fenomene: lipsa apei, desertificarea, eroziunea solului, scaderea productivitatii solurilor, defrisarile si fenomenele negative cauzate de disparitia padurilor, disparitia speciilor, colapsul unor stocuri de peste si schimbarile climatice.

Natura este fundamentul pentru bunastarea si prosperitatea noastra, dar folosinm mult prea mult din resursele finite ale planetei, a declarat Marco Lambertini, Director General al WWF International. Pentru un viitor sanatos si stralucit pentru copiii nostri, trebuie sa pastram capitalul natural care ne-a mai ramas – si sa ne ingrijim mai mult de aceasta planeta pretioasa pe care o numim acasa.

Luna viitoare, WWF va lansa Living Planet Report 2014 (Raportul Planeta Vie), publicatie bienala ce masoara sanatatea planetei noastre si  impactul activitatii umane. Desi tendintele arata in mod clar ca cererile populatiei globale depasesc capacitatea planetei noastre de a ne sustine, putem inca sa actionam indraznet si sa construim un viitor prosper bazat pe utilizarea durabila a resurselor, a mai spus Lambertini.

Cum ne „reducem datoria”?

In 1961, anul in care a fost fondata organizatia WWF, oamenii utilizau doar doua treimi din resursele naturale, iar majoritatea tarilor inca aveau rezerve ecologice. Amprenta noastra ecologica era mai mica si putea fi suportata. In ziua de azi, ne aflam intr-o situatie total opusa. Cum putem schimba aceasta tendinta negativa?

Alegand sa ne „reducem datoria”, sa consumam cat mai putin. Alegand energia din surse curate si regenerabile care ajuta la reducerea emisiilor ce ne afecteaza grav clima, oceanele si calitatea aerului. Prin utilizarea puterii enorme pe care o avem ca si consumatori – alegerea produselor locale, ecologice si a celor recunoscute oficial ca produse prietenoase cu mediul, prin certificari precum FSC (Forest Stewardship Council) pentru produsele din lemn sau MSC (Marine Stewardship Council) pentru peste si fructe de mare.

Earth Overshoot Day este o initiativa a organizatiei Global Footprint Network, partener WWF, o zi in care se trage un semnal de alarma referitor la consumul excesiv. Mesajul se bazeaza pe baza date referitoare la amprenta ecologica – care arata volumul resurselor naturale, indicii demografici, cat de mult consumam, cat de eficient producem si cine – ce si cat consuma.

Amprenta ecologica (Ecological Footprint) masoara necesarul de sol productiv si apa pentru producerea bunurilor si resurselor consumate de populatie si pentru neutralizarea emisiilor si deseurilor. Amprenta ecologica ia in considerare si progresele tehnologice realizate pentru adresarea impactului negativ uman asupra planetei.

Consumul excesiv sau amprenta ecologica negativa inseamna ca avem nevoie de o planeta si jumatate pentru sustinerea traiului nostru. Acest lucru este dat de explozia demografica si de consumul mare din tarile dezvoltate. Cresterea nivelului de consum pe cap de locuitor in tarile dezvoltate si in cele in curs de dezvoltare lasa un volum mai mic de resurse pentru ceilalti. Pe de alta parte, cresterea populatiei e un fenomen ce presupune sa impartim resursele finite pe care le avem cu mai multi oameni – la nivel personal, acest lucru inseamna ca trebuie sa ne schimbam obiceiurile de consum.

– Raportul Planeta Vie (Living Planet Report) – editia 2012.
– Mai multe detalii despre Earth Overshoot Day, aici: www.worldwildlife.org/pages/overshoot-day-is-coming si aiciwww.footprintnetwork.org/en/index.php/gfn/page/earth_overshoot_day/.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):

Infiintata in anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro. 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente