Un ventilator consuma de zece ori mai putina energie decat un aparat de aer conditionat

1
2253

Pentru a produce electricitate sunt utilizate trei tipuri de surse: energie fosila, energie nucleara si energie regenerabila. Esteventilatorul bine stiut ca energia obtinuta din surse regenerabile are o amprenta ecologica foarte redusa in comparatie cu energia fosila si energia nucleara. Energia fosila este foarte poluanta: petrolul, gazul si carbunele emit CO2 responsabil de efectul de sera, iar energia nucleara produce deseuri radioactive. De aceea este foarte important sa reducem consumul de electricitate.

Iata de ce este de preferat sa folosim ventilatorul pentru racirea aerului si nu un aparat de aer conditionat, deoarece ventilatorul consuma de zece ori mai putina energie. De exemplu, in Franta, consumul de energie din timpul verii depaseste cu mult consumul din timpul iernii, situatie cauzata de extinderea utilizarii aparatelor de aer conditionat (foarte raspandite dupa canicula din vara anului 2003).

Aparatele de aer conditionat favorizeaza aparitia socurilor termice si dezvoltarea organismelor patogene (cum ar fi Legionella) atunci cand nu sunt intretinute corespunzator. Sa nu mai vorbim despre emisiile de gaze cu efect de sera (HFC) pe care acestea le produc.

In cele din urma, trebuie precizat ca o casa bine conceputa, prevazuta cu parasolar, storuri, termoizolatie poate pastra un ambient placut fara ajutorul aparatelor de aer conditionat.

Sursa: Developpementdurable.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.