Modelul nordic de ecodesign

Factorul cheie pentru o mai bună reciclare îl reprezintă proiectarea sustenabilă a ambalajelor. În 2017 a fost elaborat un Ghid de design pentru Suedia și Norvegia, iar printre instrumentele de proiectare propuse se numără raportarea la norme (verde, galben, roșu), organismele de certificare RecyClass, lansarea calculatorului național Green Dot Norvegia și proiectele și testele practice. În cadrul webinarului organizat în 27 august de Reloop în parteneriat cu Teraz și EcoMagazin, Frode Syversen, consultant Mepex a prezentat principalele provocări și soluțiile pentru proiectarea sustenabilă din statele nordice.

Codul culorilor în alegerea materialului și în design

Potrivit lui acestui ghid, opțiunea cea mai bună (verde, conform codificării) pentru ambalajele din polipropilenă (PP) sunt materialele incolore, transparente sau culorile deschise semitransparente, fără aditivi. Altă opțiune, aprobată însă nefavorabilă (galben), e reprezentată de către materialele albe sau de culori închise, opace, iar aditivii și alți agenți nu cresc densitatea polipropilenei (PP) cu mai mult de 1 g/cm3. În schimb, nu sunt o alegere încurajată (roșu) materialele de culoare negru carbon, cu bariere de aluminiu, straturi multiple de rășini, iar aditivii și alți agenți cresc densitatea polipropilenei (PP) cu mai mult de 1 g/cm3. 

În ceea ce privește design-ul, alegerea optimă (verde) înseamnă că nu există etichete sau manșoane sau, dacă există,sunt din PP, LDPE sau HDPE, nu acoperă mai mult de 60% din ambalaj și nu reprezintă mai mult de 5% din greutatea totală a ambalajului. Lipiciul/adezivul este non-toxic, pe bază de plante, lavabil și se dizolvă la temperaturi sub 60 de grade Celsius. De asemenea, nu se imprimă nimic direct pe ambalaj în afara datei de expirare, iar cerneala e insolubilă în apă și non-toxică.

Obstacole în calea sortării ambalajelor de plastic

Principalele recomandări pentru proiectarea ambalajelor se referă la evitarea combinațiilor de materiale diferite, dacă este posibil, la alegerea corectă a materialelor și la etichete și manșoane.    

Manșoanele reprezintă adesea o mare provocare. Sortarea ambalajelor poate fi mai bună sau mai slabă în funcție de diferitele combinații între polimeri și alte materiale (hârtie, aluminiu), în funcție de suprafața acoperită de etichete sau de manșoane, în funcție de grosimea manșonului, în funcție de materialul din stratul de barieră și de reziduurile din produs. 

În țările nordice, conform lui Frode Syversen, consultant Mepex, în procesul de sortare se pierd în proporție de 100% sticlele PET cu manșon de polistiren (PS), în proporție de 86% sticlele PET cu manșon de polipropilenă (PP), 96% din flacoanele din PET cu manșon PET. 

Procesul de schimbare a modului de proiectare trebuie să fie susținut de către managementul de top, întrucât implică o creștere a costurilor. Însă, prin implicarea cunoștințelor diferitelor părți interesate, rezultatele vor fi cu siguranță pozitive, chiar dacă efectele în piață nu se vor reflecta imediat. Însă, cu noile stimulente promovate și la nivel european (reforma Responsabilității Extinse a Producătorilor, ecomodularea taxelor, certificarea ambalajelor, includerea unei cote de material reciclat în produs etc.) poate fi încurajat ecodesignul.  

Citește și Reforma europeană a Responsabilității Extinse a Producătorilor. Pentru ce vor plăti aceștia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *