În ciuda cenzurii și a reprimării manifestațiilor, chinezii protestează împotriva incineratoarelor

În China, manifestările de stradă privind probleme de mediu sunt mai frecvente decât protestele politice. Mișcările civile îndreptate împotriva proiectelor poluatoare datează din 2007; în ultimii ani au avut loc proteste de amploare împotriva incineratoarelor în Zhejiang, Jiangsu, Hubei, Beijing și Guangdong. Protestul împotriva incineratorului din Qingyuan (provincia Guangdong), din 2017, chiar dacă s-a soldat cu „tratarea” celor 10.000 de participanți cu gaze lacrimogene, a determinat guvernul să renunțe la proiect în termen de trei zile.

În timp ce atenția întregii planete era îndreptată asupra protestelor din Hong Kong, un alt oraș din China se confrunta cu frământări.  Mii de cetățeni din zona metropolitană Wuhan, capitala provinciei centrale Hubei, au ieșit pe străzi timp de mai multe zile, înfuriați de proiectul unui incinerator de deșeuri care ar fi crescut periculos de mult nivelul de poluare din oraș. 

Ce a declanșat furia locuitorilor din Wuhan?

Municipalitatea Wuhan este obligată să găsească o modalitate de a gestiona deșeurile generate de cele 10 milioane de locuitori. În consecință, a fost luată decizia construirii unui incinerator gigant în zona Yangluo din districtul Xinzhou, situată la 30 de kilometri nord-est de centrul orașului Wuhan. Pe o rază de trei kilometri se găsesc două universități și 10 cartiere rezidențiale, unde locuiesc aproximativ 300.000 de persoane. Potrivit unui document oficial al comisiei de management urban al municipalității Wuhan, incineratorul ar urma să proceseze zilnic 2.000 tone de gunoi. 

Ani de zile, rezidenții au fost obligați să suporte mirosurile pestilențiale degajate de groapa de gunoi care a funcționat în Yangluo. Un proiect al autorităților urmărea să închidă groapa și să redea spațiul comunității, prin amenajarea unui parc. Dar, subit potrivit protestatarilor, proiectul parcului a fost înlocuit de cel al incineratorului (2). 

Localnicii sunt îngrijorați de faptul că incineratorul ar emite dioxine extrem de toxice, care pot afecta sistemul imunitar și pe cel hormonal, declanșând și diferite tipuri de cancer. Potrivit postului public de televiziune CCTV, în 2013 au fost depistate emisii de poluanți periculoși la cinci astfel de incineratoare din Wuhan.  

Protestele din Wuhan, reprimate și cenzurate de autorități

Cel mai ai mare număr de participanți la manifestațiile din Wuhan a fost de 10.000 de persoane. Pe pancartele protestatarilor se putea citi: „Redați-ne muntele verde și apele curate”, „Poluarea aerului va afecta generațiile viitoare”, „Nu vrem să fim otrăviți, ne dorim să respirăm aer curat” și  „Să dispară din Yanglou fabricile care ard deșeuri”. 

La început autoritățile districtuale au încercat să liniștească protestatarii prin declarații de presă, negând că lucrările ar fi început. În timp ce promiteau că vor acorda importanța cuvenită vocii locuitorilor, autoritățile emiteau și avertismentul că orice act ilegal de incitare sau provocare va fi reprimat. 

Înregistrarea BBC a confruntărilor dintre protestatari și forțele de ordine. Sursă: captură ecran

Între timp, cenzura din China a acționat asupra ecourilor din social media, iar fotografiile și înregistrările video care înfățișau mulțimile sau confruntările dintre protestatari și forțele de intervenție au dispărut în decurs de câteva ore. Iar presa locală, chiar dacă a difuzat câteva materiale despre incinerator, nu a reflectat și protestele împotriva acestuia (1).

Surse:

(1) https://www.bbc.com/news/blogs-china-blog-48904350

(2)https://www.scmp.com/news/china/society/article/3017386/thousands-protest-central-china-over-waste-incineration-plant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *