Fiecare roman utilizeaza, in medie, 2,84 hectare pentru resurse de hrana, combustibil, imbracaminte si constructii

Fiecare roman utilizeaza, in medie, 2,84 hectare pentru resurse de hrana, combustibil, imbracaminte si constructii

Fiecare dintre locuitorii Romaniei utilizeaza, in medie, 2,84 hectare din suprafata globului pentru resurse de hrana, combustibil, materiale de imbracaminte si constructii. Planeta insa nu ne poate oferi decat 1,8 hectare de teren si apa pentru fiecare. Desi impactul nostru asupra naturii se situeaza sub nivelul tarilor mai dezvoltate, in Romania consumul de resurse naturale si stilul de viata depasesc capacitatea de suport a ecosistemelor naturale.

Din Raportul Planeta Vie (Living Planet Report), cel mai important studiu ce prezinta starea de sanatate a planetei, lansat ieri si in Romania, reiese faptul ca situatia Pamantului este alarmanta. Consumul de resurse naturale depaseste cu 50% capacitatea de sustinere a planetei, padurile dispar si tot mai multe tari se confrunta cu o criza de apa, ceea ce este si cazul Romaniei. Un Cod Silvic modern, protejarea padurilor virgine sau o politica coerenta pe ape sunt doar cativa pasi pe care tara noastra trebuie sa ii faca.

„Ministerul Mediului si Padurilor are in vedere solutii pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta apele si padurile. Codul Silvic va fi analizat si modificat, astfel incat sa raspunda nevoilor cetatenilor. Referitor la problema legata de apa, vom analiza studiul referitor la potentialul de reconstructie ecologica a Luncii Dunarii, realizat de minister in urma cu cativa ani”, a declarat Rovana Plumb, ministrul mediului si padurilor.

Ne dezvoltam haotic

Romania este una dintre tarile care practica o politica de dezvoltare haotica. Vorbim despre extractia resurselor, transportul nesustenabil, conversia spatiilor verzi in spatii destinate construirii, defrisarile efectuate pentru a face loc constructiilor, inclusiv constructiile ilegale din ariile protejate. Toate acestea reprezinta un procent considerabil din amprenta ecologica a tarii noastre. In ceea ce priveste amprenta asupra apei, vorbim, in momentul de fata, de o criza moderata de apa, tot mai prezenta in anumite perioade ale anului, ceea ce indica necesitatea unor masuri de economisire a apei si de folosire mai eficienta a resurselor, dar si a lucrarilor de reconstructie ecologica in Lunca Dunarii, care ar putea salva sudul tarii noastre de la fenomenul de desertificare.

Sunt necesare eforturi pe toate planurile

Provocarea pe care o lanseaza raportul este: cum va putea planeta sa asigure hrana, apa si energie pentru 10 miliarde de locuitori, pastrandu-si, in acelasi timp, biodiversitatea si ecosistemele? Modelul propus este One Planet (O singura planeta), o perspectiva bazata pe gestionarea, stapanirea si impartirea resurselor naturale in limitele ecologice ale Pamantului. El se bazeaza pe principiul „alegeri mai bune”, aplicat la toate nivelurile, de la cel individual, la cel politic si economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *