Primul pas spre inverzirea Parlamentului – implementarea colectarii selective in Camera Deputatilor

incerzirea parlamentuluiAstazi, printr-o conferinta de presa organizata la Palatul Parlamentului, s-a dat startul inverzirii Palatului Parlamentului si a fost inaugurata colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje in Camera Deputatilor. In cadrul proiectului „Camera Deputatilor colecteaza selectiv”, Camera Deputatilor, Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic, in parteneriat cu Asociatia Salvati Dunarea si Delta si cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje SA, Coca-Cola HBC si Urban SA au implementat colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje la Palatul Parlamentului, in cladirea Camerei Deputatilor. Colectarea selectiva a deseurilor face parte din proiectul mai amplu „Parlamentul Verde” care isi propune sa transforme a doua cladire ca marime din lume intr-o cladire cu o amprenta ecologica redusa.

In cadrul conferintei de presa, doamna Sulfina Barbu, presedintele Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic si initiatoarea proiectului „Parlamentul Verde”, a inaugurat oficial sistemul de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje in Camera Deputatilor. Aceasta este o masura importanta pentru reciclarea deseurilor rezultate in urma activitatii desfasurate in cladire si reducerea impactului asupra mediului, dar si pentru diminuarea cantitatii de deseuri rezultate.

„Proiectul -Parlamentul Verde- are un impact major pentru protejarea mediului. Atat prin aplicarea unui model de functionare prietenos cu mediul, in care vom reduce consumul de resurse naturale, dar si gradul de poluare al cladirii. In plus, transformarea celei mai mari cladiri din Romania intr-o -cladire verde- va atrage atentia asupra nevoii de a proteja mediul. Colectarea selectiva in Camera Deputatilor este o etapa importanta a acestui proiect, cu efecte considerabile, daca ne gandim ca aproximativ 2000 de persoane, parlamentari, functionari publici si personal administrativ, vor beneficia de sistemul de colectare selectiva. Romania are probleme mari in ceea ce priveste managementul deseurilor si orice actiune prin care putem impulsiona colectarea selectiva si care atrage atentia asupra acestei probleme este utila si necesara” a subliniat Sulfina Barbu, presedintele Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor.

Anual, in cladirea Camerei Deputatilor sunt generat 12.000 mc deseuri, din care este colectata separat si reciclata o cantitate foarte mica. Prin introducerea sistemului de colectare selectiva, deseurile de ambalaje de hartie, plastic, metal si sticla vor putea fi de acum colectate separat si transportate catre capacitatile de reciclare. Eco-Rom Ambalaje SA a pus la dispozitia Camerei Deputatilor 700 cosuri speciale pentru colectarea selectiva in birouri si 8 containere speciale pentru depozitarea acestora. Ridicarea si transportul vor fi realizate in parteneriat cu Urban SA.

„Colectarea selectiva a deseurilor in spatiul Camerei Deputatilor a fost relativ simplu de demarat datorita faptului ca toti cei implicati, cunoscand obligatiile legale specifice, au dorit sa le puna in practica. Eco-Rom Ambalaje a contribuit cu resurse si experienta de 5 ani in sprijinul organizarii colectarii selective de la populatie. Speram ca toti ‘locuitorii’ Camerei Deputatilor – parlamentari, functionari, personal administrativ – se vor alatura celor 3,5 milioane de locuitori din proiectele pe care le desfasuram pe plan national”, a declarat Lorita Constantinescu, Manager Relatii Publice Eco-Rom Ambalaje SA.

Asociatia Salvati Dunarea si Delta va desfasura pana in toamna o campanie de informare interna a parlamentarilor, functionarilor publici, vizitatorilor si personalului administrativ. Pe langa informarea propriu-zisa, o componente importante a campaniei este urmarirea modului in care este realizata colectarea selectiva, prin vizitarea birourilor si spatiilor unde au fost amplasate cosurile pentru colectarea selectiva a deseurilor.

„Gunoiale reprezinta cea mai veche problema ecologica si una dintre cele mai importante de azi. Se stie ca o cladire de talia Palatului Parlamentului genereaza o cantitate mare de deseuri pentru care trebuie gasita o solutie cat mai buna. Colectarea selectiva si, ulterior, reciclarea reprezinta un pas important facut de Camera Deputatilor, un pas verde. Campania noastra de informare va continua atat la nivelul parlamentarilor si staffului, cat si la nivel national, astfel incat raurile sa nu mai fie inecate in peturi, iar Dunarea sa nu se mai scalde in pungi de plastic”, a declarat Costel Popa, director Asociatia Salvati Dunarea si Delta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *