Pentru reciclarea surselor de lumina uzate Recolamp a investit in 2008 peste 1.4 milioane Euro in infrastructura de colectare si in campanii de informare

recolampBucuresti, 17 Iunie 2009. Recolamp, singura asociatie colectiva non-profit autorizata de Ministerul Mediului sa preia de la producatorii romani responsabilitatea privind gestionarea deseurilor de surse de lumina – in vederea reciclarii lor in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei – a investit in 2008 peste 1,4 milioane Euro din Timbrul Verde administrat, in crearea infrastructurii de colectare, precum si in campanii de informare adresate populatiei Romaniei.

„Timbrul Verde” este denumirea conventionala a costului de reciclare a deseurilor din echipamente electrice si electronice, inclusiv surse de lumina, calculat ca medie pe unitate de produs pusa pe piata.

Potrivit Planului de Management ce a stat la baza Autorizarii emise de Ministerul Mediului in septembrie 2007, Recolamp a stabilit ca valoarea Timbrului Verde pentru becurile economice si tuburile fluorescente este de 0,9 RON (0,21 EURO, la cursul de astazi), la care se adauga TVA. Astfel, Romania se afla sub nivelul mediu european de 0,26 EURO, mult sub tari ca Irlanda, Letonia si Grecia in care aceasta valoare poate depasi 0,40 EURO, dar si peste tari cu bogata traditie in colectare si reciclare, care dupa ani de optimizare si eficientizare a activitatii au ajuns la valori de 0,8 – 0,10 EURO, cum este cazul Suediei si al Germaniei.

In 2008, cele 99 de companii – producatori de surse de lumina, participanti la schema colectiva administrata de Recolamp, au raportat ca „puse pe piata” – 11.054.261 de unitati, ceea ce a insemnat pentru Recolamp facturarea Timbrului Verde in valoare de 9.667.152 RON. Din acestia, Recolamp a incasat 5.394.286 RON, simtindu-se o oarecare intarziere a incasarilor, din motive legate de aparitia primelor semne ale crizei financiare, dar si din cauza fazei de start-up a sistemului.

Astfel, pentru a completa necesarul de finantare pe termen scurt si pentru a continua investitiile in containere si demararea eforturilor de comunicare, Recolamp a apelat in ianuarie 2008 la o facilitate de credit de la o banca comerciala, facilitate restituita in cea mai mare parte pana in prezent.

30% din totalul cheltuielilor din 2008 au fost utilizate pentru investitii de creare a infrastructurii logistico-operationale (productie, transport si amplasare recipienti de colectare, ridicare, tratare si reciclare deseuri din surse de lumina), peste 40% s-au indreptat catre activitati de marketing si comunicare – foarte necesare din cauza nivelului scazut de informare (practic ZERO) cu privire la necesitatea reciclarii surselor de lumina in Romania, iar diferenta i-au constituit cheltuielile administrative generate, firesc, de perioada de start-up a schemei colective.

„Este de inteles ca procedurile de inceput, de demarare si rafinare a sistemului, sa genereze o pondere insemnata a cheltuielilor administrative – premergator dar si dupa obtinerea Licentei de Functionare a fost nevoie de consultanta specializata precum si de investitii in active necesare organizarii activitatii. De asemenea, sustinerea campaniilor de informare a fost considerata prioritara de noi pentru ca doar prin informare si educare vom reusi sa colectam selectiv si acest tip de deseu. Si in continuare vom balansa marile capitole bugetare asa cum ne dicteaza realitatile Romaniei si gradul de dezvoltare al Sistemului. Planificarea noastra strategica marcheaza o evolutie a sistemului, ceea ce va determina o alta structura a bugetului: cheltuieli operationale – 45%, marketing si comunicare – 35%, administrativ – 10%, rezerva – 10%” a declarat Raul Pop, Director General Recolamp.

In ceea ce priveste deseurile colectate de Recolamp in 2008 – 160.58 tone, ele au fost fie reciclate manual, in Romania, de catre SC Roecologic SRL Tirgu Mures, fie in Germania de catre compania autorizata Larec, in total – 42.18 tone. Diferenta colectata este in curs de reciclare, iar directionarea deseurilor pe cele doua mari destinatii este facuta pe criteriul tehnologiei de reciclare adecvata fiecarui tip de deseu.

Pentru anul 2009, Recolamp continua extinderea infrastructurii de colectare pana la 2000 de puncte (municipalitati, ministere, companii private, institutii publice si locatii destinate publicului larg – www.coltverde.ro ) ceea ce va contribui la ridicarea cotelor de colectare, pe masura ce aceste noi locatii acumuleaza volume de deseuri din activitatea curenta.

Cu o bogata activitate de comunicare in 2008, pentru 2009 aducem in atentie doar cea mai recenta campanie in care asociatia este implicata – caravana nationala „Umbrela Verde si Omuletii Verzi vin in orasul tau! De acum, orasul tau este mai verde!”. Realizata in parteneriat cu miscarea de voluntariat Umbrela Verde si impreuna cu ECO TIC, RoRec si Radio ZU, campania a poposit pana acum in Cluj, Timisoara si Brasov, iar intre 2 si 4 iulie va ajunge la Sibiu. In cadrul acestei campanii se organizeaza actiuni de ecologizare a unor zone importante din orasele mai sus mentionate, precum si actiuni de colectare a deseurilor electrice si electrocasnice, inclusiv becuri economice si tuburi fluorescente. In fiecare oras sunt organizate concerte in aer liber la care participa formatii romanesti care se indentifica si transmit mai departe celor prezenti mesajul ecologic promovat de Umbrela Verde si Omuletii Verzi.

Printre acestea se numara si formatia SISTEM, buni prieteni ai Recolamp si mai ales ai preocuparii pentru natura, care au realizat si lansat primul videoclip ECO din Romania, pentru piesa „Boca de Inferno”, cu participarea extraordinara a Omuletilor Verzi (www.omuletiiverzi.ro)

Zoli Toth, solistul trupei si Ambasadorul Earth Hour in Romania a declarat:

” Multumesc Recolamp pentru sprijinul acordat realizarii primului videoclip cu mesaj eco al unei formatii din Romania. Sper din tot sufletul ca acesta sa fie doar primul pas din dansul pe care il pregatim educatiei ecologiste din Romania.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *