TU sortezi, NOI reciclam!

Sortare reciclared eseuriEchipa Verde a Colegiului National „Elena Cuza” este un grup unit ce are la baza ideea protectiei mediului inconjurator. Cetatenii percep reciclarea ca pe un subiect tabu, desi se discuta indelung pe tema aceasta, nimeni nu a facut ceva concret in aceasta privinta. De aici, ne-am propus sa informam si sa educam locuitorii orasului nostru, folosindu-ne de inteligenta si imaginatia noastra. Am reusit, in cele din urma, sa „reciclam” atat mintile oamenilor, cat si deseurile acestora.

Desi sunt o multime de probleme in Bucuresti si la inceput nu ne-am putut da seama care dintre ele este cel mai important, am reusit sa alegem unul – RECICLAREA.

Reciclarea reprezinta operatiunea de reprelucrare intr-un proces original sau pentru alte scopuri. Aceasta este una dintre posibilitatile de a limita risipa si de a utiliza mai eficient resursele.

Astfel am creat si cateva etape, din nevoia a ne ajuta de-a lungul proiectului si pentru a nu ne indeparta prea mult de ideea de baza.

Topicul, Reciclarea selectiva a deseurilor a trebuit analizat, definit si inteles. In cele din urma am ales ca noi sa ne ocupam de informarea oamenilor, de ajutarea lor pentru economisirea energiei, pentru a trai intr-un mediu mai curat, pentru a-l conserva, astfel si pentru generatiile viitoare. Cea mai sigura sursa de informare, este cea directa, asa ca ne-am planuit si o iesire pe teren, pentru informarea cetatenilor in legatura cu problemele cu care se confrunta mediul nostru inconjurator, masurile ce trebuiesc luate, si ceea ce presupune campania noastra: SORTAREA, RECICLAREA, intrucat si incercarea de a-i convinge de a face selectarea deseurilor menajere.

Pentru tot ce ne-am propus anterior, aveam nevoie de echipement, cum ar fi: pliantele cu informatia, chestionarele, tricourile reprezentative si sacii menjeri.

Pe 9 iunie 2009 am imbracat tricourile,aceasta fiind ziua care presupunea strangerea PET-urilor de la usile locuintelor oamenilor ce au fost de acord sa facem lucrul acesta. Am intrat in prima scara ce o aveam pe lista cu sufletul la gura, iar cu bucurie am descoperit primul sac plin cu PET-uri. Pe masura ce mai urcam cate un etaj descopeream ca si celelalte persoane au raspuns campaniei noastre. Dupa ce am colectat toti sacii, ne-am indreptat spre platformele ecologice stradale unde am aruncat totii sacii de PET in platforma ecologica de PLASTIC.

Pe data de 10 iunie 2009 am pornit la drum, din nou, cu tricourile norocoase, dar de data aceasta pentru colectarea hartiei. Emotiile din prima zi au trecut, asa ca am pornit la treaba cu mai mult curaj si fost uimiti de faptul ca oamenii incep sa devina din ce in ce mai receptivi.

Nici nu am observat cand s-au strans 55 kg de hartie, si nici nu am putut crede ca am reusit sa strangem asa o mare cantitate. Din toate aceastea am notat ca cetatenilor le trebuie doar un mic imbold pentru a recicla in mod curent si corect si totodata pentru a salva mediul de propriile deseuri.

Astfel am realizat si un chestionar pe baza campaniei, in care:

  – 60% dintr-un esantion de 20 de chestionare au fost de acord ca aceasta campanie le-a adus un plus de informatii privind reciclarea si sortarea deseurilor;

– 60% sunt dispusi sa repete aceasta experienta;

– 60% ar putea sorta mereu deseurile in functie de materialul de provenienta;

– 35% considera ca autoritatile ar trebui sa se implice in sustinerea necesitatii reciclarii selective a deseului menajer prin montarea platformelor la fiecare bloc;

– 30% sunt de parere ca nu trebuie nicio imbunatatire acestei Campanii;

– 10% nu stiu ce imbunatiri ar trebui aduse acestei Campanii;

– 10% cred ca ar trebui sa ne implicam mai mult pentru a inbunatatii Campania;

– 5% doresc mai multe platforme;

– 5% doresc luarea gunoiului la timp si reciclarea lui si in zilele nelucratoare;

Dupa finisarea proiectului am dori sa va aratam ceea ce credem noi despre Campania: „PE Terra Se Poarta Verde!”, dar si despre ce a insemnat acest proiect pentru noi.

Andreea afirma ca: „Pentru mine acest proiect a insemnat mai mult decat ma gandeam eu la inceput.Am invatat ca e in avantajul meu si al celorlalti din jurul meu sa sortez deseurile menajere pentru ca asa le usurez munca celor care lucreaza in acest domeniu…si cel mai important pentru mine ca salvez de la taiere arbori.Imi doresc pe viitor sa mai facem campanii de genul acesta pentru a informa oamenii pentru ca am vazut ca in Romania informatia lipseste desavarsit! Va multumim ca ne-ati antrenat intr-un asa proiect!”

Mihaela ne dezvaluie ca: „Pentru mine proiectul acesta n-a insemnat numai munca in echipa, interactiunea si cooperarea din ce in ce mai buna cu colegii.Acest proiect si aceasta campanie m-au facut sa-mi dau seama de gravitatea poluarii mediului inconjurator si de importanta reciclarii, mai exact de insemnatatea reciclarii selective a deseurilor menajere, caci acesta a fost obiectivul nostru. Munca in echipa si cooperarea buna intre noi au fost doar un picior de sprijin a reusitei campaniei noastre.”

Adriana spune: „Dupa parerea mea, aceasta campanie a fost un mod de a afla ce este reciclarea, cate poti economisi prin reciclarea hartiei si a PET-urilor, dar totodata si pastrarea mediului curat. As vrea sa mai participam la astfel de proiecte!”

Alexandra ne marturiseste ca: „Parerea mea despre acest proiect … consider ca am avut norocul si bucuria de a lua parte la un proiect din care cu totii am avut cate ceva de invatat ,un proiect care a avut ca ‘tema’ un proces care inr-adevar ne poate imbunatatii traiul si lumea in care traim ,un proces care ar trebui luat in seama cu multa seriozitate ,reciclarea selective. A fost o experienta educativa ,interesanta ,extrem de interactiva si pe langa toate acestea ,chiar si distractiva ,o experienta demna de repetat ,o experienta care sper sa faca o diferenta.”

Roxana spune: „Sincera sa fiu la inceput campania ” PE Terra se poarta verde” nu mi se parea una care ar fi avut un rezultat pozitiv, deoarece oamenii, in general, nu sunt obisnuiti sa faca prea multe lucruri pentru mediu inconjurator, pasandu-le mai mult doar de propria persoana. Dar am fost surprinsa intr-un mod cat se poate de placut de faptul ca oamenii au fost receptivi la idea campaniei , aceea de a sorta deseurile menajere, hartie si PET.”

Echipa Verde este compusa din:

 • Adafinei Andreea
 • Condruz Mihaela
 • Corbu Adriana
 • Dumintru Denisa
 • Fifiala Liliana
 • Gheorghe Livia
 • Grigore Cristina
 • Gruianu Georgiana
 • Ion Alexandra
 • Manea Victor
 • Mihailescu Emilia
 • Mortu Raluca
 • Niculcea Alin
 • Oprea Mihai
 • Paraschiv Adelina
 • Prodan Roxana
 • Talianu Ioana

Profesor coordonator: Bengea Mihai

Pentru informatii suplimentare puteti accesa:

http://sortezireciclam.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *