Agricultura ecologică – naturală, sigură și oportună

Agricultura ecologica – naturala, sigura si oportuna

Avantajele agriculturii ecologice Aer, apa si produse agroalimentare mai putin contaminate. Prin extinderea agriculturii ecologice, aerul prezinta o calitate mai buna in principal prin faptul ca nu se mai utilizeaza produse chimice care se pulverizeaza. Prezenta pesticidelor in apa potabila a devenit o problema din ce in ce mai mare, agricultura conventionala fiind principala sursa…

Citește mai departe
Fertilizarea ecologica a livezilor de mar

Legea achizitiilor publice ecologice, amanata dupa sarbatori

Proiectul a ajuns pe masa Comisiei pentru mediu din Camera Deputatilor Legea achizitiilor publice ecologice, cunoscuta si ca „Legea APE” a fost amanata dupa sarbatorile de iarna, ne-a declarat, ieri, Lavinia Andrei, presedintele fundatiei Terra Mileniul III, unul dintre initiatorii proiectului legislativ alaturi de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis. Proiectul fusese intarziat si de vacanta…

Citește mai departe
Bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru 2015 a trecut de votul comisiilor de buget-finanțe

Bugetul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor pentru 2015 a trecut de votul comisiilor de buget-finante

Membrii Comisiilor reunite de buget-finante au aprobat, miercuri, in unanimitate, bugetul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) pentru anul 2015, dupa aproape o ora de dezbateri. Din totalul membrilor din comisiile reunite, 13 au votat in favoarea bugetului pentru anul viitor, unul ‘impotriva’ si o abtinere. La proiectul de buget al MMAP au fost depuse…

Citește mai departe
Ministrul propus al Mediului: Este nevoie de o reformare obligatorie a Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic și de Vânătoare

Ministrul propus al Mediului: Este nevoie de o reformare obligatorie a Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic si de Vanatoare

Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si de Vanatoare /ITRSV/ din intreaga tara trebuie reformate obligatoriu, iar acest lucru trebuie abordat foarte serios, a declarat, luni, in cadru audierilor din comisiile de specialitate din Camera Deputatilor si Senat, ministrul propus al Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu. ‘Un fenomen extrem de periculos, care s-a dovedit in…

Citește mai departe

In ”Saptamana de mediu” (7-11 aprilie), Asociatia Pro Somes va derula actiuni de ecologizare a Somesului si afluentilor

In ”Saptamana de mediu” (7-11 aprilie), Asociatia Pro Somes va derula actiuni de ecologizare a Somesului si afluentilor. In ultima zi a programului, in judet vor veni Mircea Geoana si 17 parlamentari din Comisia pentru mediu a Camerei Deputatilor, care vor participa la o dezbatere la Bistrita, vor planta puieti la Singeorz-Bai si vor vizita…

Citește mai departe

Basescu a promulgat Legea de aprobare a OUG privind dezvoltarea zonei Delta Dunarii

Presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 127/2010 pentru adoptarea unor masuri destinate dezvoltarii economico-sociale a zonei Delta Dunarii. Pe 26 iunie, plenul Camerei Deputatilor a aprobat cererea de reexaminare transmisa de presedintele Traian Basescu in ceea ce priveste modificarea ordonantei nr. 127/2010 pentru adoptarea…

Citește mai departe
Romsilva a lansat campania de împ?duriri de prim?var?

Romsilva aloca 100 de milioane de lei pentru impadurirea unei suprafete de 3.720 de hectare in 2013

Regia Nationala de Padurilor (RNP) – Romsilva a alocat peste 100 de milioane de lei pentru impadurirea unei suprafete de 3.720 de hectare in 2013, bani care provin in totalitate din fonduri proprii, a declarat, directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu. ‘Am alocat din fonduri proprii pentru impaduriri peste 100 de milioane de lei, bani…

Citește mai departe
Korodi: România a atras pân? în prezent peste 50% din fondurile disponibile prin POS Mediu

Rovana Plumb: Absorbtia fondurilor europene prin POS Mediu a ajuns la 13%

Ministerul Mediului a atras, pana la ora actuala, prin Programul Operational Sectorial Mediu /POS Mediu/ suma de 457 milioane de euro, echivalentul unui procentaj de 13%, in crestere fata de situatia din aprilie, a declarat, vineri, la audierile din comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului, Rovana Plumb, ministrul propus al Mediului si Schimbarilor Climatice. ‘Daca…

Citește mai departe

Modificari propuse la Codul silvic, contestate de organizatiile de mediu. Acestea reclama prevederi ce ar legaliza defrisarea padurilor

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic, initiat pentru asigurarea conservarii si gestionarea durabila a padurilor si a vegetatiei forestiere a generat reactii din partea a doua organizatii independente de mediu. Potrivit acestora, prin modificarile propuse s-ar legaliza defrisarea padurilor. Concret, prin schimbarea Codului Silvic, anumite terenuri forestiere vor…

Citește mai departe

Raportul pentru modificarea Legii urbanismului a fost finalizat

Comisia pentru administratie din Camera Deputatilor a finalizat, marti, raportul asupra proiectului de lege pentru adoptarea Ordonantei nr. 7/2011 privind modificarea Legii urbanismului, pe fondul obiectiilor ridicate de arhitecti si ONG-uri, dar si de deputatii din opozitie. Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic a reluat marti discutiile incepute in 18 septembrie pentru…

Citește mai departe

Sulfina Barbu: Este nevoie de solidaritate globala pentru a lupta eficient impotriva schimbarilor climatice

Este nevoie de solidaritate globala pentru a lupta eficient impotriva schimbarilor climatice, deoarece momentele de criza economica scot la iveala diferentele dintre nivelele de dezvoltare la care se afla natiunile lumii, a declarat joi Sulfina Barbu, membru al Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, intr-o conferinta pe tema schimbarilor…

Citește mai departe

Gandul.info organizeaza marti conferinta Viitorul Mediului

Gandul.info organizeaza marti conferinta „Viitorul Mediului”, care propune un dialog pe tema proiectelor ce vizeaza protectia mediului, a informarii populatiei asupra tendintei „verzi” si a modului in care actioneaza companiile pentru o lume mai putin poluata. Conferinta va avea loc marti, incepand cu ora 10:00 si va fi gazduita de Hotelul Radisson Blu, sala Atlas….

Citește mai departe
Dezbatere public? pe tema legii de modificare a Codului silvic

Codul Silvic, prins intre politica si protectia mediului

Proiectul de lege pentru modificarea Codului Silvic a ajuns la Camera Deputatilor prin adoptare tacita in Senat. Desi organizatiile pentru protectia mediului atrag atentia asupra unora din aceste prevederi, amendamentele par sa se bucure de sustinere politica. Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic a fost inregistrat in 31.10.2011…

Citește mai departe

Romania nu duce lipsa de legislatie de mediu, ci de aplicarea ei

Sulfina Barbu, presedintele Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic (CAPATEE) din Camera Deputatilor, a declarat marti (28 septembrie 2010) intr-o conferinta de specialitate, ca cele mai importante probleme in ceea ce priveste implementarea unui management al deseurilor eficient sunt reprezentate de lipsa statiilor de epurare si existenta gunoaielor aruncate in ape, Romania…

Citește mai departe

Intalnire romano-maghiara la nivel inalt pe probleme de mediu

Intalniri la nivel inalt, in aceasta saptamana, la Arad. De miercuri pana vineri, este programata intalnirea reprezentantilor Comisiei pentru Administratie Publica Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, cu delegatia Comisiei pentrzu Dezvoltare Durabila din Parlamentul Ungar. La Arad este asteptata sa soseasca si deputatul Sulfina Barbu, presedintele comisiei amintite. Aici sunt programate intalniri…

Citește mai departe

Reuniune publica cu prezentari si dezbateri legate de „Snagov: Arii Naturale Protejate, Biodiversitate si Abuzuri” si Cum putem lucra mai bine, impreuna?

Cu aceasta ocazie, s-a lansat prima brosura de prezentare / promovare a ANPLS si a unui prim set de specii protejate din zona (brosura poate fi vizualizata de la adresa: http://www.fundatiasnagov.ro/ro/documente.php). S-au prezentat detalii despre setul de 10 studii de cercetare si stiintifice in baza carora ANPLS, din cadrul lacului Snagov, va fi pentru prima…

Citește mai departe
Delta Dunării, mai ocupată în prag de iarnă decât vara

Delta Dunarii, promovata la reuniunea stiintifica de la Lisabona

Cercetatorii Institutului de Cercetare – Dezvoltare Delta Dunarii Tulcea au participat recent la prima conferinta organizata in cadrul proiectului DeltaNet ce a avut loc la Lisabona. La reuniune au luat parte peste 130 de persoane, politicieni, autoritati centrale si locale, oameni de stiinta, reprezentanti ai autoritatilor din Belgia, Germania, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Romania si…

Citește mai departe

Sulfina Barbu: Poluarea de la Kolontar va dura ani de zile. Romania are nevoie de un plan de lupta pe termen lung

Sulfina Barbu, presedintele Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic atrage atentia ministrului Mediului ca Romania are nevoie mai ales de un plan de masuri pe termen lung, nu doar de planul de interventie rapida. „Avand in vedere gravitatea si natura accidentului de la Kolontar este foarte important ca Ministerul Mediului sa aiba…

Citește mai departe

Directorul asociatiei pentru protectia animalelor „Spike” a intrat in greva foamei

Barbatul vrea sa atraga atentia asupra abuzurilor facute de autoritatile romane in ceea ce priveste animalele fara stapan. Viorel Tcaci, directorul executiv al asociatiei pentru protectia animalelor „Spike” a intrat duminica in greva foamei. El doreste sa atraga astfel atentia asupra abuzurilor continue si incalcarilor drepturilor din partea autoritatilor romane. Printre motivele sale se mai…

Citește mai departe

160 de hectare de spatii verzi din Bucuresti ar putea fi inlocuite cu beton

Circa 160 de hectare de spatii verzi din Bucuresti ar putea fi inlocuite cu beton, daca Ordonanta 114/ 2007 va fi adoptata, in forma propusa de Comisia pentru Administratie Publica si Echilibru Ecologic. Noua Ordonanta permite schimbarea destinatiilor spatiilor verzi si construirea de noi cladiri in locul acestora. Comisia pentru Administratie Publica si Echilibru Ecologic…

Citește mai departe

PNL acuza PDL ca vrea sa distruga spatiile verzi din orase

„Guvernul Boc si majoritatea PD-L au hotarat sa taie si putinele spatii verzi din zona urbana a Romaniei”. Aceasta este acuzatia lansata de deputatii PNL din Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic printr-un comunicat semnat dat publicitatii marti. PDL spune ca acuzatia este nefondata, deoarece nu s-a pus problema constructiilor pe spatiile…

Citește mai departe

Din nou liber la betoane in parcuri

Comisia pentru Administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor a desfiintat legea care proteja spatiile verzi de abuzurile imobiliarilor. Comisia a discutat marti pe ordinea de zi suplimentara Ordonanta de Guvern 114/2007 care interzicea schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, modificand articolul 71 care continea aceasta prevedere. Modificarea a fost facuta…

Citește mai departe

Legea care interzice betonarea parcurilor si a spatiilor verzi, castrata in comisia din Camera Deputatilor

Comisia pentru Administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor a desfiintat marti, 11 mai, singura lege care proteja spatiile verzi. Comisia a luat in discutie Ordonanta de Guvern nr. 114/2007 care  interzicea schimbarea destinatiei spatiilor verzi si a scos din actul normativ tocmai aceasta prevedere, dand astfel unda verde la betonarea parcurilor…

Citește mai departe

Colectarea selectiva a gunoaielor, obligatorie pentru toate institutiile publice

Toti angajatii autoritatilor publice locale si centrale vor fi obligati sa arunce separat deseurile din hartie, plastic, sticla si aluminiu in vederea revalorificarii lor. Colectarea selectiva a deseurilor va deveni obligatorie pentru toti functionarii publici, prevede un proiect de lege avizat favorabil marti de catre Comisia de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din…

Citește mai departe

Invitatie la „Targul de sturioni”(1)

Asociatia Salvati Dunarea si Delta si WWF Programul Dunare Carpati Romania va invita marti, 10 noiembrie, la „Targul de sturioni”, deschis in fata Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, incepand cu ora 11.30. Specii unice, amenintate cu extinctia, vor putea fi admirate si achizitionate de catre doritori! Cu ocazia legalizarii pescuitului sturionilor in scop comercial…

Citește mai departe
Ziua Dun?rii 2013 dedicat? Sturionilor

Doua organizatii de mediu organizeaza marti „Targul de sturioni”

Asociatia Salvati Dunarea si Delta si WWF Programul Dunare Carpati Romania organizeaza marti „Targul de sturioni”, in fata Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, incepand de la 11:30, cand specii unice, amenintate cu extinctia, pot fi admirate si cumparate de doritori. „Dupa trei ani de absenta de pe piata libera, specii precum nisetrul, morunul, cega,…

Citește mai departe

Agent Green il critica pe ministrul propus la Agricultura fiindca este favorabil organismelor modificate genetic

Organizatia neguvernamentala Agent Green este multumita ca parlamentarii au votat impotriva numirii lui Adrian Radulescu pentru postul de ministru al Agriculturii deoarece acesta este un fan declarat al organismelor modificate genetic (OMG), potrivit unui comunicat. In timpul audierilor din Parlament, Adrian Radulescu a declarat ca este un fan al culturilor de plante modificate genetic, desi…

Citește mai departe

ONG: Legea picnicului este „o lege a bunului simt”, necesara cat timp „in paduri e un dezastru”

Legea picnicului este „o lege a bunului simt”, fara coloratura politica si necesara cat timp in padurile romanesti este un adevarat dezastru, dar care va deveni inutila pe masura ce romanii invata sa respecte natura, apreciaza asociatia ecologista Green Revolution, care a promovat proiectul de lege. „Legea picnicului nu a murit si nu va muri…

Citește mai departe

Peste 75% din angajatii Camerei Deputatilor colecteaza selectiv deseurile de ambalaje

Echipa de „detectivi verzi”, formata din membri si voluntari ai Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, impreuna cu reprezentantii Eco-Rom Ambalaje, a verificat modul in care se realizeaza colectarea selectiva a deseurilor in birourile de la Camera Deputatilor. In urma „inspectiei”, „detectivii verzi” au constatat ca mai mult de 75% din angajatii Camerei Deputatilor fac colectare…

Citește mai departe

Personalul Camerei Deputatilor a colectat selectiv circa 15 tone de hartie, plastic si sticla

Personalul Camerei Deputatilor a colectat selectiv 11,5 tone de hartie si carton, 3,5 tone de plastic si 0,5 tone de sticla, din iunie si pana in prezent, mai mult de trei sferturi din angajati respectand categoriile de deseuri indicate pe cosurile din birouri, potrivit Asociatiei Salvati Dunarea. „Cele 77 de birouri unde colectarea selectiva se…

Citește mai departe

1.000 de zile de ecologie

Asociatia Bio-Romania, in parteneriat cu Comisia pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic si Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor, a lansat ieri Proiectul Ecologic Romanesc. Obiectivul major al acestui proiect este schimbarea mentalitatii romanilor cu privire la protejarea naturii si, astfel, a sanatatii fiecaruia. „Schimbarea mentalitatii se poate face…

Citește mai departe

Asociatia Bio-Romania anunta lansarea Proiectului ecologic romanesc

Asociatia Bio-Romania si Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania, prin Campania „O 9 Atitudine”, in parteneriat cu Comisia pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din cadrul Camerei Deputatilor, vor lansa Proiectul Ecologic Romanesc. Pe 2 – 4 octombrie se va derula Targul Bio 2009 de produse ecologice,…

Citește mai departe

Lectie de ecologie la munte si la mare

Doua grupuri a cate 15 copii din localitatile Chilia, judetul Tulcea, si Merisani, judetul Arges, au participat, in perioada 27 august – 8 septembrie 2009, la tabere de vara in zona montana Remetea, judetul Bihor, respectiv in Sulina, Delta Dunarii. Actiunile fac parte din proiectul „SDD la munte si la mare”, derulat de Asociatia Salvati…

Citește mai departe

    Start la „Parlamentul Verde”

    La mijlocul lunii iunie, primul pas in demararea proiectului „Parlamentul Verde” a fost facut. In cadrul actiunii numit „Camera Deputatilor Colecteaza Selectiv” a fost inaugurat sistemul de colectare colectiva, iar potrivit presedintei Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, in cadrul urmatoarei etape se va implementa sistemul colectarii…

    Citește mai departe

    Dezbateri publice pentru noua lege a Deltei Dunarii

    Presedintele Comisiei de administratie publica si echilibru ecologic, Sulfina Barbu a adus in dezbatere publica propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosfera „Delta Dunarii”. Dezbaterea a avut loc la Tulcea – Rezervatia Delta Dunarii, unde Comisia de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, se afla…

    Citește mai departe