Legea picnicului este „o lege a bunului simt”, fara coloratura politica si necesara cat timp in padurile romanesti este un adevarat dezastru, dar care va deveni inutila pe masura ce romanii invata sa respecte natura, apreciaza asociatia ecologista Green Revolution, care a promovat proiectul de lege.
„Legea picnicului nu a murit si nu va muri cata vreme in paduri e un dezastru. Cand romanii vor fi civilizati, o asemenea lege va fi lovita de nulitate”, a spus, pentru NewsIn, directorul de programe al Asociatiei Green Revolution, Cornel Belciug.
„Nu cred ca in prezent poate cineva sa demonstreze ca legea e proasta ori nu-si are rostul. Noi credem ca este prima lege de bun-simt din Romania, care ne arata cum ar trebui sa ne comportam cand iesim in orice alta zona care nu este proprietatea noastra”, a apreciat Belciug.
El a amintit ca, in vara, ecologistii au adunat 90 de saci de gunoaie in numai doua ore din padurea Baneasa.
„Scopul prezentei legi este de prevenire, reducere si eliminare a impactului negativ asupra mediului, asupra starii de sanatate a populatiei, generat de practicarea inadecvata a activitatilor de picnic”, se precizeaza in textul proiectului de lege, obtinut de NewsIn.
Potrivit acestuia, romanii nu ar mai avea voie sa faca gratare langa bloc sau pe zone verzi neindicate si neamenajate in acest scop, cu exceptia „organizarii de evenimente ocazionale autorizate potrivit legii”. Autoritatile locale care au in grija spatiile verzi vor trebui sa amenajeze zone specifice pentru picnic, ingradite, dotate cu puncte de colectare selectiva, toalete ecologice, locuri speciale pentru foc, locuri de parcare, avand obligatia sa asigure o interventie minima asupra naturii.
„Asociatia Green Revolution a lucrat mai intai cu specialisti din Ministerul Mediului. Pe parcurs ni s-a alaturat si firma de avocatura Bulboaca si Asociatii, care a lucrat pro bono, ca sa avem o lege simpla, usor de aplicat si de inteles, astfel incat oamenii sa stie ce au voie si ce nu atunci cand ies la picnic. Vor fi interzise activitatile de picnic in aer liber, cu exceptia zonelor amenajate sau indicate”, a explicat Belciug.
„Oamenii vor sti, de asemenea, ca nu au voie sa se spele in rauri sau lacuri cu pasta de dinti, detergent sau sampon si nici ca nu pot spala vesela in apa”, a adaugat el, precizand ca, desi probabil legea nu va produce efecte imediate, ea ar trebui sa-i invete pe romani sa nu mai distruga mediul.
Sulfina Barbu a propus o lege a responsabilitatii civice pentru mediu
Pe 24 aprilie 2009, presedintele Comisiei de administratie publica si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului, declara ca va propune o lege a responsabilitatii civice pentru mediu, care sa prevada cresterea amenzilor pentru aruncarea gunoaielor si posibilitatea implicarii cetatenilor in aplicarea acestor amenzi prin decizie a administratiei locale.
Astfel, Sulfina Barbu spunea atunci ca pensionarii care doresc sa se implice pot fi abilitati prin decizie a primarului sa ajute politia comunitara, in supraveghere si aplicarea amenzilor pentru cei care arunca gunoaie la intamplare. Totodata, Barbu propunea crearea patrulelor urbane verzi, care sa ajute politia comunitara, mai ales in orasele mari, si care sa se ocupe de sanctionarea celor care arunca gunoaie in locuri publice.
Comisarul sef al Garzii de Mediu afirma, in vara, ca nu exista suficienti comisari pentru a efectua un control in spatiile de agrement.
In perioada verii, EcoAssist a derulat cel mai ambitios program de curatare a parcurilor naturale. Marea ecologizare a fost sustinuta de peste 400 voluntari si de patru administratii de arii protejate, iar voluntarii au strans 14 camioane de deseuri, plus peste 1.500 saci de gunoaie. In actiune au fost implicate si Romsilva si Jandarmeria Romana care au acordat amenzi de 11.400 lei cetatenilor care au aruncat gunoi, au aprins foc sau au intrat cu vehicule motorizate in arealele naturale.
EcoAssist anunta la sfarsitul lunii august ca si-a propus ca in perioada urmatoare sa realizeze o harta cu ariile protejate unde exista gropi de gunoi create prin aruncare sistematica, pe care sa o prezinte autoritatile pentru a lua masurile care se impun, mai ales in contextul in care guvernul duce o campanie de promovare a turismului intern.
„Pe langa imaginea dezolanta creata de gunoaiele aruncate la intamplare exista si problema ursilor care vin sa manance din acestea si devin agresivi cand sunt deranjati”, subliniaza presedintele EcoAssist, Liana Buzea.
De asemenea, organizatia de mediu a inceput pregatiri pentru realizarea unui proiect amplu de „curatare a Romaniei de deseurile care o sufoca si o uratesc”.
Sursa: NewsIn