Furnizorul si distribuitorul de energie electrica Electrica SA lucreaza la documentatia necesara pentru a putea accesa fonduri europene pentru proiectele sale privind productia de electricitate din surse regenerabile, a declarat vineri pentru NewsIn directorul general al companiei, Ioan Folescu.
„In prezent, pregatim documentatie, pe care vrem sa o trimitem forurilor europene pana in primavara anului viitor. Speram sa ne aprobe aceste finantari. Este vorba strict de proiectele pe eolian, cele trei parcuri, a caror investitie totala s-ar putea ridica la circa 150 milioane euro. Comisia Europeana oricum nu va putea aproba decat finantarea a maxim 60% din fiecare proiect in parte”, a spus Ioan Folescu.
Directorul general al companiei spunea, in urma cu o saptamana, ca Electrica va incepe anul viitor lucrarile de constructie-montaj la primul sau proiect de productie electricitate din surse regenerabile cu o capacitate de 50MW.
„Pe eolian, avem trei proiecte de cate 50MW fiecare, in diverse stadii de dezvoltare, doua in judetul Constanta si unul in judetul Galati. Fiecare dintre aceste proiecte necesita o investitie de cate circa 100 milioane euro, potrivit estimarilor noastre de acum. Unul este in asociere cu o companie, iar celelalte doua le facem singuri”, a declarat Ioan Folescu intr-un interviu pentru agentia NewsIn.
Acesta a precizat ca proiectul din comuna Chirnogeni, judetul Constanta, este cel mai avansat. Acesta se va intinde pe 100 hectare si in luna martie 2010 se incheie studiul de fezabilitate pentru el.
Cel de-al doilea proiect din judetul Constanta, din comuna Sacele, este in asociere cu Holrom, care detine terenul ce depaseste 100 hectare. Potrivit participatiei orientative, Electrica va avea 55% din acest proiect, iar Holrom 45%. Pentru acest proiect, studiul de fezabilitate urmeaza sa fie finalizat in luna noiembrie acest an, a spus Ioan Folescu.
Cel de-al treilea proiect pe eolian se afla in comuna Frumusita din judetul Galati. Acesta se va intinde pe 75 hectare, iar in prezent se fac masuratorile de vant, masuratori pentru care stalpul a fost montat in urma cu un an. Pentru acest proiect, in prezent se desfasoara un studiu de pre-fezabilitate, care va fi gata in noiembrie.
„Este posibil ca anul viitor sa incepem lucrarile pentru constructii-montaj pentru doua dintre aceste proiecte, nu numai pentru unul, daca totul merge conform planurilor. In 2010, vom aloca pentru inceput circa 20 milioane euro pentru etapele pe care vrem sa le parcurgem anul viitor in privinta acestor proiecte. Oricum, si pana acum s-au cheltuit niste bani in diverse studii si cercetari in aceste obiective”, a mentionat Ioan Folescu.
Directorul general al Electrica a mai spus totodata ca anul viitor va lansa si licitatia pentru turbinele eoliene necesare acestor proiecte.
Electrica SA si-a propus realizarea unor capacitati de productie din surse regenerabile de circa 375MW pentru acoperirea necesarului de certificate verzi din surse proprii, respectiv 150MW din energie eoliana, 200MW din biomasa si 25MW din hidroenergie. In prezent, aceste proiecte sunt la faza de studiu de fezabilitate.
Prin filialele de distributie si cele de furnizare din Transilvania si Muntenia (Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud, Electrica Muntenia Nord), precum si prin filiala Electrica Serv, Electrica deserveste aproximativ 5 milioane clienti. Actionarul majoritar al Electrica SA este Ministerul Economiei.
La nivel de grup, societatea a avut in 2008 o cifra de afaceri de 5,9 miliarde lei si un profit brut de 1,5 miliarde lei.
Sursa: NewsIn