Sulfina Barbu: Poluarea de la Kolontar va dura ani de zile. Romania are nevoie de un plan de lupta pe termen lung

Sulfina Barbu, presedintele Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic atrage atentia ministrului Mediului ca Romania are nevoie mai ales de un plan de masuri pe termen lung, nu doar de planul de interventie rapida.

“Avand in vedere gravitatea si natura accidentului de la Kolontar este foarte important ca Ministerul Mediului sa aiba in vedere un plan de masuri pe termen lung. Exista doua riscuri majore generate de acest accident, si anume efectele unui PH ridicat si efectele cronice ale metalelor grele deversate in ape, care se acumuleaza in organismele acvatice si se elibereaza treptat din sedimente. Ceea ce poate conduce la o poluare pe termen lung.

Acest plan trebuie bazat pe cooperarea statelor membre ale Comisiei Internationale pentru Protejarea Dunarii (ICPDR), in special Ungaria, Serbia, Bulgaria si Romania. Trebuie sa apelam la expertiza tuturor statelor membre ICPDR si mai ales sa utilizam eficient reteaua transnationala de monitoring pentru calitatea apei, a ICPDR.

In calitate de presedinte al Comisiei de echilibru ecologic solicit Ministerului Mediului sa monitorizeze evolutia concentratiilor de poluanti pe Dunare pe tronsoanele din Ungaria, Serbia si Bulgaria, in urmatoarele 6 luni de zile, cu aceeasi frecventa zilnica ca si acum. Doar asa putem preveni afectarea populatiei in urmatorii ani, nu doar in zilele urmatoare cand asteptam valul toxic din Ungaria.
De asemenea, solicit Ministerelor Mediului si Economiei sa demareze de urgenta verificarea starii tuturor iazurilor de decantare din Romania si mai ales a iazurilor inchise sau in exploatare din zonele Maramures, Alba, Hunedoara. Este absolut necesar nu doar sa eliminam efectele accidentului de la Kolontar, ci si sa prevenim asemenea catastrofe ecologice pe teritoriul Romaniei”, a declarat Sulfina Barbu.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,173FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente