Colectarea selectiva a gunoaielor, obligatorie pentru toate institutiile publice

0
389

Toti angajatii autoritatilor publice locale si centrale vor fi obligati sa arunce separat deseurile din hartie, plastic, sticla si aluminiu in vederea revalorificarii lor.obligativitate colectare selectiva

Colectarea selectiva a deseurilor va deveni obligatorie pentru toti functionarii publici, prevede un proiect de lege avizat favorabil marti de catre Comisia de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor. Pentru a deveni lege, proiectul urmeaza sa fie supus votului in plen in curand.

Potrivit prevederilor, incepand de anul acesta, toti angajatii autoritatilor publice locale si centrale vor fi obligati sa arunce separat deseurile din hartie, plastic, sticla si aluminiu in vederea revalorificarii lor.

Legea privind colectarea selectiva a fost initiata de deputatul Sulfina Barbu si sprijinita de Asociatia Green Revolution si urmareste responsabilizarea angajatilor din institutiile publice.

„Colectarea selectiva a deseurilor in Romania este inca la un nivel foarte scazut si se bazeaza in principal pe voluntariat. Cum pentru 2020 avem tinte fixate pentru reutilizare si reciclare de 50% din masa totala de deseuri, singura solutie ramane obligativitatea colectarii selective”, a declarat presedintele comisiei de administratie publica din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu.

Legea impune sarcini clare pentru autoritatile statului in privinta colectarii in institutiile publice. Astfel, la nivelul fiecarei institutii, vor fi desemnati functionari responsabili cu organizarea si implementarea sistemului de colectare selectiva a deseurilor. De asemenea, reglementarea prevede o serie de contraventii pentru nerespectarea obligatiilor autoritatilor, precum si pentru operatorii obligati sa preia selectiv deseurile.

Reprezentantii Asociatiei Green Revolution sunt de parere ca legea va responsabiliza un numar mare de angajati institutiilor statului, in conditiile in care in acest sector lucreaza aproximativ 1.300.000 de persoane.

„Colectarea selectiva trebuie sa inceapa din biroul primarului, nu din strada, iar autoritatile pot fi un exemplu pentru implementarea unui sistem care va deveni oricum obligatoriu in contextul legislatiei comunitare”, a declarat presedintele Asociatiei Green Revolution, Raluca Fiser.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a dat asigurari ca va sustine proiectul de lege privind colectarea selectiva in institutiile publice, dupa ce initiativa legislativa primise vot negativ intr-o sedinta de Guvern de la sfarsitul lunii trecute.

„Voi sustine aceasta initiativa legislativa pentru ca am discutat cu investitori care vor sa se implice in acest domeniu, dar care mi-au spus ca este nevoie de un cadru legal pentru facilitarea investittilor. De asemenea, trebuie elaborata o strategie de management a deseurilor, pentru ca aceasta problema trebuie rezolvata in mod complex in anul 2013”, a declarat pentru Green Report ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.

Asociatia Green Revolution s-a infiintat in anul 2009, promovand ecologia urbana si punand in practica masurile ce stau la baza construirii unui oras verde. Asociatia Green Revolution a realizat, alaturi de Primaria Capitalei, programul „Capitala Creste Verde” si a initiat doua proiecte de lege, Legea picnicului si Legea colectarii selective in institutiile publice. De asemenea, Asociatia Green Revolution a organizat mai multe seminarii si conferinte, putand fi amintite „Romania in drum spre Copenhaga” sau „Romania si schimbarile climatice”, realizate cu parteneriatul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. Nu in ultimul rand, Asociatia Green Revolution a demarat primul proiect de bike-sharing gratuit din Romania, „La Pedale”.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.