Raportul pentru modificarea Legii urbanismului a fost finalizat

0
386
Raportul pentru modificarea Legii urbanismului a fost finalizat
Raportul pentru modificarea Legii urbanismului a fost finalizat

Comisia pentru administratie din Camera Deputatilor a finalizat, marti, raportul asupra proiectului de lege pentru adoptarea Ordonantei nr. 7/2011 privind modificarea Legii urbanismului, pe fondul obiectiilor ridicate de arhitecti si ONG-uri, dar si de deputatii din opozitie.

Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic a reluat marti discutiile incepute in 18 septembrie pentru adoptarea OUG nr. 7/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr 350/ 2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul.

Sedinta Comisiei pentru administratie a avut loc de la ora 14.00, fiind intrerupta pentru ca deputatii sa poata participa la sedinta plenului reunit si apoi reluata, incheindu-se in jurul orei 20.00 cu adoptarea raportului in lipsa cvorumului. Votul final pe raport va fi dat luni, la ora 16.00, a anuntat, la final, vicepresedintele Comisiei, Calin Ion.

La sedinta a fost prezent si deputatul Eduard Martin (PSD), membru in Comisia pentru industrii si servicii, care, alaturi de Antonella Marinescu (PSD), deputat in Comisia pentru administratie, a propus o serie de amendamente la ordonanta.

Totodata, au fost prezenti mai multi reprezentanti ai Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), printre care Serban Sturdza, vicepresedinte, Mihai Ochinciuc, presedintele OAR Bucuresti, Dan Marin, vicepresedinte OAR Bucuresti si membru in Comisia de urbanism a Primariei Capitalei, alaturi de reprezentanti ai unor ONG-uri care militeaza pentru conservarea patrimoniului, printre care Nicusor Dan, presedintele Asociatiei „Salvati Bucurestiul”.

Pozitia exprimata la sedinta, precum si anterior, de Ordinul Arhitectilor din Romania si ONG-urile din Platforma pentru Bucuresti, este aceea ca amendamentele propuse in Comisia pentru administratie la OUG nr. 7/2011 vor face ca Legea urbanismului sa fie mai permisiva, dand posibilitatea unor derogari nelimitate la documentatiile de urbanism existente.

Deputatii PDL Vasile Gherasim, Sulfina Barbu si Sorin Stefan Zamfirescu, dar si deputatul UDMR Seres Denes, au sustinut amanarea raportului pe aceasta ordonanta, din cauza ca au fost propuse mai multe amendamente la textul de act normativ, inclusiv cu numai o zi in urma, care nu au putut fi parcurse de membrii comisiei impreuna cu OAR si nici discutate cu ministerele de resort – Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si Ministerul Culturii.

„Ar fi pacat ca o lege de importanta aceasta sa treaca in plen si apoi sa avem probleme vizavi de urbanism care, ca sa fim sinceri, a cam scapat din mana”, a spus Seres Denes.

Totodata, Sorin Zamfirescu si Sulfina Barbu au propus ca OUG nr. 7/2011 sa fie adoptata in forma actuala, care „a adus beneficii si a pus ordine in sistem”, potrivit celei de-a doua.

Propunerea a fost respinsa de majoritatea membrilor prezenti, iar cei trei deputati PDL au parasit sedinta, Gherasim semnaland ca nu mai este astfel intrunit cvorumul.

Calin Ion a atras atentia ca nu este nevoie de cvorum pentru finalizarea raportului, iar discutiile au continuat.

„OAR este vehement pentru ca de foarte multe rele care s-au intamplat in orasele Romaniei sunt vinovati numai si numai arhitectii. E adevarat ca vina apartine si arhitectilor, dar este un complex de factori. Aceiasi arhitecti care fac si lucruri rele le fac si pentru ca legile le permit sa le faca. Daca legile sunt proaste, derapajele vor fi cu atat mai grave, iar daca legile sunt bune, riscul de a gresi va fi mai mic”, a declarat Dan Marin, in timpul pauzei sedintei, dupa care membrii din conducerea OAR nu au revenit la comisie.

Tot in timpul pauzei, Eduard Martin a declarat, in schimb, ca nu exista niciun amendament al sau care „sa spuna ca se poate deroga oricine de la orice in materie de urbanism in tara asta”. „Este doar o parere a celor care se opun”, a mai spus Martin, precizand ca amendamentele pe care le-a propus repun in forma initiala Legea Urbanismului si nu fac decat sa incurajeze investitiile in Romania, care sunt puternic afectate de criza imobiliara.

Sedinta comisiei a fost reluata dupa cea a plenului, cu participarea unui reprezentant OAR – Eugen Panescu -, dar si a secretarului de stat din Ministerul Dezvoltarii Iulian Mardache.

In cele din urma, s-a decis ca Planurile Urbanistice Zonale initiate de dezvoltatori privati nu vor depasi cu mai mult de 20% Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) prevazut in documentatiile de urbanism existente, in toate zonele din orase, mai putin in cazul centrelor comerciale, dupa cum a precizat Eduard Martin, la finalul sedintei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.