Specialistii Administratiei Bazinale de Apa Crisuri au finalizat actualizarea Registrului Zonelor Protejate din Bihor. Conform unui comunicat de presa transmis de institutie, actiunea subscrie normelor europene ce impun statelor membre inventarierea periodica a zonelor protejate.
„Registrul Zonelor Protejate contine captarile de apa, zonele pentru protectia speciilor acvatice cu potential economic, cele pentru habitate si specii unde apa este un factor important, zonele vulnerabile la poluare cu nitrati precum si cele destinate imbaierii”, se arata in documentul ABA.
In urma analizelor si a controlalelor in teren, specialistii de la Ape au concluzionat ca 76% din apele bazinului hidrografic Crisuri sunt vulnerabile la poluare cu nitrati. Riscul e dat de potentialul de transmitere a nitratilor din sistemul agricol catre apele de suprafata si cele din subterane. ABA monitorizeaza constant aceste zone, „pentru a limita riscurile poluarii apelor”, conform comunicatului institutiei.
Noile date culese de ABA arata ca, in Bihor, numarul captarilor de apa destinate alimentarii populatiei s-au inmultit in ultimii sapte ani. „Primul Registru al Zonelor Protejate, intocmit in anul 2005, continea 122 de zone pentru captarea apei, iar in prezent au fost identificate 182 de astfel de zone”, a declarat Dumitru Voloseniuc, director ABA Crisuri, care a mai mentionat ca detinatorul captarii de apa este obligat sa o introduca in planul de urbanism, zona de protectie sanitara precum si cea de protectie pentru perimetrele hidrogeologice.
Dintre cele 182 de captari de apa pentru consum uman, 20 sunt de suprafata iar 162 captari din subteran, din acestea din urma doar 40% avand asigurata zona de protectie sanitara.
Registrul Zonelor protejate mai evidentiaza suprafata totala a apelor cu specii care au potential economic, care in Bihor insumeaza 833 de kilometri de cursuri de apa curgatoare si 990 de hectare de luciu de lacuri.
In aceeasi informare se arata ca specialistii ABA au radiografiat si zonele speciale protejate unde existenta habitatelor si speciilor depinde de calitatea apei, respectiv 37 de arii naturale si rezervatii protejate la nivel comunitar, care reprezinta 26% din suprafata bazinului hidrografic Crisuri.