Interesele politice primeaza si in fata sigurantei alimentare?

0
571
Interesele politice primează și în fața siguranței alimentare?
Interesele politice primeaza si in fata sigurantei alimentare?

Cercetatorii francezi au demonstrat legatura dintre organismele modificate genetic si dezvoltarea cancerului • Comisia Europeana, prin Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, a respins raportul celor din Caen, spunand ca probele stiintifice nu sunt suficiente • Practic, s-a incurajat comertul cu alimente nocive, pentru a nu se „supara” americanii • Interesele politice primeaza si in fata sigurantei alimentare?

La nivelul Uniunii Europene nu exista nicio cerere de interzicere a alimentelor modificate genetic, populatia fiind hranita cu astfel de alimente care modifica ADN-ul uman si care sporesc dezvoltarea de tumori cancerigene. Producatori importanti din SUA, Argentina si Brazilia isi majoreaza, anual, profiturile, prin comercializarea produselor cancerigene in statele membre ale UE. Un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universiatea din Caen, Franta, a demonstrat cum sobolanii hraniti cu porumb modificat genetic – substanta fiind folosita si in Romania, la cultivarea soiei, cumparat de la compania americana Monsanto – au dezvoltat tumori cancerigene, au avut daune multiple ale organelor, fiind inregistrate si morti premature.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a decis ca studiul francezilor nu are suficiente date stiintifice. Verdictul a fost, in acest sens, unul cutremurator pentru intreaga populatie: Comisia Europeana a decis ca nu va fi interzisa comercializarea alimentelor modificate genetic, pentru ca, spun ei, „nu s-a putut face dovada legaturii dintre porumbul americanilor si dezvoltarea cancerului”. S-a favorizat astfel cresterea profitului celor de la Monsanto, in schimbul sanatatii publice, prin lobby-ul asigurat de Comisia Europeana? Sau se urmareste, intr-adevar, decimarea populatiei, asa cum sustin mai multe teorii ale conspiratiei?

Francezii au demonstrat legatura dintre produsele americane si cancer

Oamenii de stiinta francezi, de la Universitatea din Caen, au realizat un studiu, publicat luna trecuta in revista „Toxicologie Alimentara si Chimica”, prin care au dezvaluit rezultatele obtinute in urma hranirii sobolanilor cu porumb modificat genetic, produs in cadrul companiei americane Monsanto. Timp de doi ani de zile au fost folosite doua grupuri de rozatoare, unele consumand hrana obisnuita, iar altele, porumb NK603, intrat in contact cu erbicidul Roundup, pe baza de glifosfat, folosit si in Romania in cazul cultivarii soiei. Cobaii intoxicati cu alimentul american au dezvoltat tumori canceroase, au suferit morti premature si le-au fost atacate organele. Reactia americanilor a fost ametioare, ei sustinand ca sobolanii din acest grup erau predispusi la dezvoltarea de tumori. Comisia Europeana a transmis o cerere urgenta catre EFSA, prin care se cerea evaluarea unui document trimis de profesorul Gilles-Éric Séralini, pentru a se analiza modul in care concluziile francezilor ar putea obliga Autoritatea sa isi reconsidere avizul sau anterior pentru porumbul NK603. Cercetatorul francez Gilles-Éric Séralini a fost cel care a condus echipa de studiu, insa, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a ajuns la concluzia ca „probele stiintifice sunt insuficiente pentru a fi considerate ca fiind valabile pentru evaluarea riscului”, dupa cum se arata chiar in comunicatul de presa emis de catre EFSA, la inceputul lunii curente. In acest fel, Comisia Europeana a incurajat, in continuare, comertul cu organismele modificate genetic, cu toate ca s-a demonstrat legatura dintre acestea si dezvoltarea cancerului.

ONG-ul „Friends of the Earth” a acuzat EFSA ca pune interesele firmelor biotehnologice inaintea preocuparii pentru siguranta publica. Si oamenii de stiinta au atacat rezultatul celor de la EFSA. Cathie Martin, care activeaza in cadrul centrului de cercetare „John Innes” din Marea Britanie, a spus ca „EFSA nu isi asuma responsabilitatea fata de siguranta alimentara publica (…) Sper ca revista si echipa din spatele lucrarii originale vor lua act de acest lucru si vor coopera cu furnizarea tuturor informatiilor suplimentare necesare pentru a sprijini raportul lor initial”.

Motivele invocate de reprezentantii EFSA

S-a considerat ca sobolanii folositi in cadrul acestui experiment, care a durat doi ani de zile, au fost predispusi la dezvoltarea de tumori. Totodata, s-a spus ca lucrarea nu a respectat metodele recunoscute pe plan international, cu privire la infiintarea si desfasurarea experimentelor, elaborate, in principal, de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Pentru un studiu de acest tip, se considera ca sunt necesari minimum 50 de sobolani, pentru fiecare grup de tratament, echipa condusa de Séralini folosind doar zece rozatoare per esantion. Astfel, cei de la EFSA au considerat ca numarul de animale este insuficient pentru a distinge intre predispozitia sobolanilor de a dezvolta tumori si efectele obtinute in urma hranirii rozatoarelor cu porumb modificat genetic. O alta prevedere pe care reprezentantii Autoritatii sustin ca francezii au incalcat-o a fost aceea a declararii obiectivelor inaintea inceperii investigatiei, precizandu-se ca oamenii de stiinta de la Universitatea din Caen nu si-au stabilit intrebarile pentru care s-a cautat un raspuns, factorii cruciali fiind incalcati.

EFSA s-a angajat sa efectueze o a doua analiza a raportului, urmand sa se pronunte inca o data la sfarsitul lunii octombrie. Reprezentantii Autoritatii l-au invitat pe autorul studiului, Gilles-Éric Séralini, pentru a oferi informatii suplimentare si au afirmat ca la urmatoarea analiza vor tine cont si de evaluarile statelor membre ale Uniunii Europene, dar si de un raport al Germaniei, tara care va fi responsabila pentru evaluarea pericolelor impuse de erbicidul pe baza de glifosfat.

Substanta cancerigena Roundup, folosita in Romania la cultivarea soiei

ZIUAnews a dezvaluit, intr-un numar anterior, cum Romania este principalul agent toxic alimentar de pe piata UE, tocmai din pricina faptului ca la noi, soia modificata genetic se cultiva ca intr-o jungla. Aceasta soia care a intrat masiv pe piata romaneasca contine doua tipuri de substante cancerigene, Glifosfat si Roundup. Erbicidele bazate pe prima substanta sunt perturbatoare pentru sistemul endocrin, in timp ce Roundup-ul, acelasi din cazul porumbului fabricat la Monsanto, provoaca moartea, in nu mai mult de 24 de ore, a anumitor celule.

Toate produsele, spre exemplu, branzeturile si mezelurile, de pe piata romaneasca, au in compozitie organisme alterate genetic, iar in urma consumului acestora, ADN-ul uman se modifica. Americanii au impus aceasta afacere, iar artizanul ei, in tara noastra, a fost Valeriu Tabara, fostul ministru al Agriculturii. „Valeriu Tabara este unul dintre cei mai sinceri si influenti sustinatori ai organismelor modificate genetic. Obiectivul ambasadei (n.r. – SUA la Bucuresti) este sa ajute Romania sa intre in UE cu o industrie biotehnologica puternic dezvoltata, precum si cu o populatie educata care sa inteleaga meritele biotehnologiei”, dupa cum preciza adjunctul ambasadorului Jack Dyer Crouch, Thomas Delare, intr-o telegrama trimisa in 2005. Planurile lui Tabara au fost, dupa cum am aratat si in materialul precedent, schimbate, dupa ce acesta a ajuns in fotoliul de ministru, iar Romania a intrat in Uniunea Europeana. Pe atunci, Comisia Europeana nu a recomandat cultivarea si comercializarea produselor din soia modificata genetic. La acea vreme, CE lua in considerare faptul ca anumite studii acreditate de UE au relevat faptul ca produsele de acest tip prezinta un risc major de dezvoltare a cancerului si modifica structura ADN-ului uman. Germania, Franta, Marea Britanie, Suedia, Danemarca, Belgia, Olanda, Italia si Spania sunt tarile unde organismele modificate genetic sunt fie interzise, fie cultivarea acestora se face sub stricta supraveghere, care respecta limitele impuse de nutritionisti. Romania s-ar fi alaturat si ea tarilor in care cultivarea acestora este interzisa, in 2006, dar numai oficial. Practic, productia a sporit, fiind folosite seminte de provenienta americana, obtinute din culturi anterioare, al caror potential toxic este sporit.

In 2004 au fost infiintate, in Romania, 5.523 de hectare pe care s-a cultivat soia modificata genetic si, daca se astepta ca macar in 2006 numarul acestora sa scada, ei bine, in anul in care Romania a aderat la Uniunea Europeana, suprafata s-a marit la 137.278 de hectare. Poate aceasta cifra vi se pare ametitoare, dar ce ziceti de cele 1.125.000 de hectare pe care se cultiva, la aceasta ora, soia modificata genetic, in tara noastra, folosindu-se, subliniem, aceeasi substanta Roundup pe care francezii au demonstrat-o ca fiind cancerigena? Iar buzunarele latifundiarilor se umplu, numai din exportul catre Uniunea Europeana, cu aproximativ un miliard de euro anual.

„Regii soiei modificate genetic”

Pe langa soia modificata genetic, Romania a „cultivat” si „regi” ai acesteia, profitul obtinut din comercializarea produselor care determina inmultirea celulelor cancerigene fiind de sute de milioane de euro anual. Oamenii de afaceri Culita Tarata si Ioan Niculae au fost printre pilonii principali in implementarea de catre firma americana Monsanto a produselor fabricate pe baza substantelor cancerigene, pe piata romaneasca. Latifundiarul din Insula Mare a Brailei, Culita Tarata, asigura cultivarea a mai bine de o treime din cultura de soia din Romania. In vara trecuta, reprezentantii filialei Monsanto, cu sediul in Ilfov, au organizat o vizita la Bruxelles, unde, bucurandu-se de sprijinul lui Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii pe vremea lui Tabara, dar si de cel al lui Lucian Buzdugan, fost membru al Comisiei prezidentiale pentru dezvoltarea agriculturii, numit de Traian Basescu, au incercat sa arate ca Romania, in calitate de membru al Uniunii Europene, sustine cultivarea organismelor modificate genetic.

 

Codex Alimentarius, paravan pentru decimarea populatiei?

Incepand cu 2010, Uniunea Europeana s-a razgandit in privinta cultivarii soiei modificate genetic. Codex Alimentarius este numele proiectului in spatele caruia se ascund interesele nocive ale oficialilor europeni. Astfel, este permisa cultivarea acestui tip de soia si chiar impusa tarilor membre UE pana in 2018. Emil Boc a fost cel care, in ultima zi a anului 2009, a semnat aderarea Romaniei la acest proiect, fiind aprobat printr-un tratat de principiu, semnat din partea Romaniei de catre Traian Basescu. Tara noastra a fost aleasa, in contextul Codex Alimentarius, pentru a testa o substanta extrem de cancerigena, initium, in dezvoltarea rosiilor. In spatele acestui tratat, s-a trecut cu vederea peste soia modificata genetic, care a inceput sa se cultive chiar la vedere. De ce? Pentru ca s-a considerat ca prin Codex Alimentarius sunt abrogate alte prevederi contrare. Procedeele ce tin de agricultura intensiva si de cea extensiva nu sunt respectate. Ar trebui ca suprafata pe care se cultiva soia sa fie folosita un singur an, urmand ca pentru 12 luni sa se faca o pauza. Totodata, cultura ar trebui acoperita, astfel incat vantul sa nu poata raspandi semintele toxice. Insa, in Romania nu se respecta aceste procedee.

EFSA, mecanism al Uniunii Europene

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) este o agentie in cadrul Uniunii Europene, care activeaza din 2002 si furnizeaza consultanta stiintifica independenta privind riscurile asociate cu industria alimentara. Activitatea Autoritatii acopera aspectele cu impact direct sau indirect asupra sigurantei produselor alimentare si a hranei pentru animale, inclusiv asupra sanatatii si bunastarii animalelor, protectia plantelor si sanatatea nutritionala. EFSA sprijina Comisia Europeana, Parlamentul European si statele membre ale Uniunii Europene in luarea deciziilor eficiente si in timp util de gestionare a riscurilor care sa asigure protectia sanatatii consumatorilor europeni si siguranta lantului alimentar si furajer. Autoritatea se obliga sa comunice publicului, intr-un mod deschis si transparent, toate aspectele care tin de competenta sa.

Decimarea populatiei

Asa cum ZIUAnews a aratat si intr-un numar anterior, exista mai multe teorii ale conspiratiei care sustin ca organizatiile oculte internationale doresc instaurarea unui Guvern Mondial si urmaresc decimarea populatiei Terrei. Spuneam si atunci ca Oculta Mondiala ar fi ajuns la concluzia ca, pentru stapanirea populatiei planetare, ar fi nevoie de doar doua miliarde de oameni. Razboaiele nu ar putea micsora numarul de persoane cu aproximativ cinci milarde, de aceea se pare ca se doreste implementarea organismelor modificate genetic si foametea controlata. In cazul in care aceasta teorie poate fi considerata reala, atunci Romania contribuie din plin la raspandirea organismelor modificate genetic si toxice, care schimba ADN-ul uman si duce la majorarea numarului de celule cancerigene.

Ruana Ceausescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.