De la „crudivorism” la „raw vegan”

De la „crudivorism” la „raw vegan”

Cine isi imagineaza ca dieta vegana fara foc (raw vegan) este o inventie – si o cucerire – a timpului pe care il traim, se inseala amarnic. Ea nu este decat o alta fata a „crudivorismului”, a carui definitie a fost data in urma cu aproape un secol de Duca Enrico Alliata di Salaparuta, un bine-asezat nobil sicilian (cu relatii la toate marile Curti ale Europei), care facuse o pasiune pentru stiinta alimentatiei si alimentatia stiintifica. El era, intre altele, proprietarul podgoriei Casteldaccia, unde se produce superbul vin Corvo al Siciliei, si al uneia dintre cele mai cunoscute „cantine” (crame) din Marsala sudului sicilian: „Florio”. In paranteza fie spus, crama pastreaza si azi un butoi cu semnatura lui Garibaldi (pe care mi-am odihnit si eu mana intr-o primavara siciliana), iar legenda zice ca, la 11 mai 1860, Cei O Mie, debarcand la Marsala, n-au pornit mai departe inainte de a bea din vinul intaritor si de a-si face serioase provizii.

Dar ma indepartez de la subiect. „Cucina vegetariana e crudismo vegetale”, cartea de bucate a lui Duca Enrico Alliata di Salaparuta, cu cele 1030 de retete ale ei (multe culese din bucataria taranului sicilian) nu este decat avangarda valului de carti cu retete vegetariene, vegane si raw-vegan care apar de la o vreme, pe toate continentele planetei.

Nu puteam lipsi nici noi, romanii, de pe lista aceasta a sustinatorilor „crudivorismului”. Imi amintesc acum doar intalnirea, cu cativa ani in urma, la Piatra Neamt, cu Elena Nita Ibrian, o „veterana” a gastronomiei vegane de pe la noi, si cum ma imbia sa degust amestecurile ei de seminte germinate si flori proaspete…
Ei, dar toate acestea sunt (deja) istorie!

Prezentul gastronomiei raw vegan se numeste… Ligia Pop. Tanara, dinamica, increzatoare, isi imparte interesul si afectiunea intre gastronomie si muzica. Este „raw food chef” si gazda a unui show culinar tv online – „Ligia’s Kitchen” – si profesoara de pian (a absolvit Universitatea „George Enescu” din Iasi); organizeaza expozitii raw food, sustine demonstratii culinare si asculta cu placere muzica clasica. A scris mai multe carti de bucate, dar e in acelasi timp si autoarea unei metode inovative de pian, „Pasi in lumea muzicii”.

„Retete vegane fara foc” a cucerit piata de carte de profil, ajungand deja la a patra editie (aceasta de acum, de la Editura Curtea Veche). Celelalte doua carti ale ei – „Deserturi pentru parinti si copii sanatosi” si „Germeni si Vlastari: surse de sanatate si energie” – ii completeaza conceptul si filosofia gastronomica. Filosofia si fiziologia gustului.

„Retete vegane fara foc” nu incearca sa te converteasca pe tine, cititorul carnivor, la o religie exclusiva a crudivorismului vegetarian. Dar iti arata ce avantaje uriase ai imbunatatindu-ti, echilibrandu-ti stilul de alimentatie. „Ceea ce va propun este simplu”, scrie autoarea, intr-o „Motivatie pentru o alimentatie raw vegana”. „Incercati sa-i adaugati mancarii obisnuite cantitati mai mici sau mai mari de cruditati, folosind retetele din aceasta carte, care se pregatesc doar cu ingrediente vegane crude. De multe ori cand vorbim de alimentatia raw vegana, termen tradus ca „alimentatia vegana fara foc”, ne gandim imediat doar la salate, la sucul de morcovi, mere si cam atat. In aceasta carte se afla 80 de retete vegane fara foc, gustoase si pline de savoare, care va vor delecta simturile si va vor demonstra ca exista combinatii simple si uimitoare”.

Prajitura cu mere
● Ingrediente: Blat: 2 mere razuite, 100 g de nuci macinate, un morcov razuit, 25 g pudra de scortisoara; Umplutura: 100 g faina de nuci, 50 g nuca de cocos, un varf cutit pudra de cuisoare, un varf cutit pudra de nucsoara, 50 g faina din seminte de in (faina din in se obtine macinand semintele de in cu ajutorul unei rasnite de cafea), 75 ml zeama de lamaie, 2 picaturi vanilie naturala, 50 g indulcitor natural; Pentru ornat: caise, piersici, coacaze.
● Preparare: Merele si morcovul se dau pe razatoarea mica, se amesteca cu faina de nuci si cu scortisoara si se lasa deoparte; acesta va fi blatul. In robotul de bucatarie se proceseaza restul ingredientelor, pe care le vom folosi ca umplutura. In cazul in care compozitia este prea lichida, se va mai adauga faina de migdale sau de nuci caju. Intr-un inel culinar se va presa blatul, cam 1 cm, peste care se va turna umplutura. Se orneaza cu felii de caise, piersici si cu un buchetel de coacaze.
Modalitate de pastrare: se consuma imediat.

Supa crema
● Ingrediente: 300 g rosii bine coapte, un ardei rosu, 50 g nuci caju, un sfert de dovlecel mic, curatat de coaja, cateva cuburi de pastarnac, cateva cuburi de radacina de patrunjel, 25 g frunze de patrunjel, 25 g frunze de telina, 100 ml apa calduta (40°C), sare neiodata, dupa gust
● Preparare: Vom toca radacinoasele in prealabil, cu scopul de a usura munca blenderului. Apoi, le vom rasturna pe rand intr-un blender de mare viteza si le vom procesa cu rabdare pana la omoge¬nizare completa. Daca aveti un blender mai slab (pana in 800 W), procesati ingredientele pe rand, pentru a evita arderea aparatului. Supa se serveste cu verdeata presarata deasupra.
De retinut: atunci cand facem supe sau smoothie verde, aveti grija sa nu le mixati mai mult de un minut si jumatate. Din cauza vitezei si a timpului mare de procesare, „blocurile” de vitamine si minerale incep sa se descompuna dupa mai multe minute. Modalitate de pastrare: supa se consuma imediat si nu poate fi lasata in frigider, deoarece se va oxida si isi va schimba gustul si mirosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *