Apel pentru economie circulara din partea a peste 30 de ONG-uri din Romania

Peste 30 de de organizatii non-guvernamentale si grupuri de actiune, din Romania si diaspora, au solicitat azi europarlamentarilor romani sa sustina raportul “Eficienta Resurselor: Tranzitia catre Economia Circulara (Resource Efficiency: Moving Towards a Circular Economy)[1] elaborat de Sirpa Pietikainen, Grupul Partidului Popular European (Christian Democrats), care va fi votat maine, 8 iulie, in plenul Parlamentului European. Europarlamentarii…

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Greenpeace critica folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Greenpeace a criticat Comisia Europeana pentru decizia prin care institutia a permis, la nivelul Uniunii Europene, utilizarea organismelor modificate genetic (OMG) ca produse alimentare si furaje, potrivit unui comunicat al organizatiei non-guvernamentale. Comisia a propus modificarea legislatiei europene astfel incat statele membre sa aiba mai multa libertate in ceea ce priveste restrictionarea sau interzicerea utilizarii,…

Citește mai departe
Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre

Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker isi incalca astfel promisiunea de a democratiza deciziile referitoare la OMG-uri in UE Bruxelles, 22 Aprilie 2015 – Comisia Europeana a publicat astazi o propunere de a amenda regulamentul asupra importurilor de organisme modificate genetic in UE….

Citește mai departe

OMS: Peste 200 de boli pot fi transmise prin alimente, iar unele foarte grave pot duce la deces

Peste 200 de boli pot fi transmise prin alimente, iar unele foarte grave pot duce la deces, cele mai multe suferinte fiind cauzate de bacterii si virusuri, dar si de substante chimice folosite in procesul de preparare a alimentelor, a declarat marti reprezentantul OMS Romania, Victor Olsavszky. „Bolile pot fi cauzate de bacterii, de virusuri,…

Citește mai departe

Deputatul Daniel Suciu, la Bruxelles, la o reuniune despre mediu

Deputatul PSD, Daniel Suciu, a participat la reuniunea reprezentantilor parlamentelor Uniunii Europene cu tema „De la COP 21-Paris inspre 2050, foaie de parcurs pentru trecerea la o economie competitiva cu emisii scazute de dioxid de carbon in Europa”. „Ma alatur colegilor parlamentari din intreaga Europa, preocupati de problematica de mediu, UE fiind hotarata sa joace…

Citește mai departe

Biotehnologiile ar putea aparea mai rapid pe piata din Marea Britanie ca urmare a schimbarii legislatiei la nivelul UE

Culturile modificate genetic ar putea aparea mai rapid pe piata din Marea Britanie dupa ce eurodeputatii au votat, in 13 ianuarie, o lege care permite tarilor sa apeleze la “liberul arbitru” in privinta biotehnologiilor. Noua legislatie a UE, care va intra in vigoare in aceasta primavara, va permite statelor sa cultive culturi modificate genetic care…

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Cultivarea OMG: Flexibilitate pentru statele care vor sa restrictioneze OMG pe teritoriul lor

Noua legislatie care permite statelor membre sa restrictioneze sau sa interzica deplin culturile care contin organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, chiar daca acest lucru este permis la nivel UE, a fost votata marti. Propunerea legislativa, agreata informal de Parlament si Consiliu in decembrie, fusese pusa pe agenda initial in 2010, dar a fost…

Citește mai departe
Nouă lege europeană pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Noua lege europeana pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European ar putea adopta saptamana aceasta noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic La mai bine de trei ani de la adoptarea unei rezolutii care da dreptul statelor membre sa decida in privinta cultivarii OMG (iulie 2011), Parlamentul European intentioneaza sa adopte, saptamana aceasta, noua legislatie privind…

Citește mai departe
Parlamentul European votează pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European voteaza pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European ar trebui sa adopte in aceasta saptamana o noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic. In saptamanile urmatoare, legea va fi aprobata si de catre ministerele europene si apoi va intra in vigoare. Noua lege completeaza Directiva 2001/18 asupra eliberarii intentionate in mediul inconjurator a organismelor…

Citește mai departe
La o gradinita din Romania, meniul zilnic pentru copii NU contine niciodata carne. Ce presupune un meniu ovo-lacto vegetarian

La o gradinita din Romania, meniul zilnic pentru copii NU contine niciodata carne. Ce presupune un meniu ovo-lacto vegetarian

Supa de broccoli, nautul sote, salatele sau pastele cu legume nu mai sunt feluri la care cei mici sa faca nazuri. Din ce in ce mai multi parinti vor ca odraslele sa manance sanatos, iar scolile si gradinitele le respecta dorinta. Pentru alcatuirea meniului, sunt consultati medici nutritionisti, care stabilesc cu ce se pot inlocui…

Citește mai departe
De ce vor autorităţile americane să elibereze în Florida milioane de ţânţari modificaţi genetic?

Cea mai periculoasa insecta din Europa este si in Romania

Vectorii sunt organisme vii care transmit virusuri infectioase altor organisme si pot raspandi boli in randul oamenilor si al animalelor, defineste Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (European Food Safety Authority, EFSA). Cea mai raspandita insecta transmitatoare de boli in statele membre UE s-a dovedit specia de tantari Culex Pipiens. Prezenta acestuia a fost semnalata in…

Citește mai departe
Biocombustibilii vor p?mânt

Biocombustibilii vor pamant

Afacerile cu biocombustibili devenisera o moda nebuna prin 2007. Decizia Uniunii Europene de a cere ca biocombustibilii sa fie adaugati la toata benzina si motorina destinate transportului vehiculelor a creat o piata garantata prin lege. Multe guverne au fost impinse in business-ul biocombustibililor odata cu discursul presedintelui american de la acea vreme, George W. Bush….

Citește mai departe
Modificarea Directivei privind posibilitatea statelor membre de a interzice cultivarea OMG

Ce nu scrie pe eticheta: „OMG-urile se gasesc in numeroase alimente in cantitati mai mici de pragul de etichetare de 0,9 la suta”

Mancam branza sau oua provenite de la animale hranite cu furaje ce contin soia sau porumb modificat genetic, ne imbracam cu tricouri croite din materiale textile fabricate din bumbac modificat genetic si unii dintre noi chiar ne platim cumparaturile cu bancnote realizate din materii prime modificate genetic. Biotehnologiile si culturile transgenice sunt o realitate cotidiana…

Citește mai departe
Daciana Sârbu, aleas? vicepre?edint? a Comisiei de mediu din Parlamentul European

Daciana Sarbu, aleasa vicepresedinta a Comisiei de mediu din Parlamentul European

Eurodeputata social-democrata Daciana Sarbu, sotia premierului Victor Ponta si fiica senatorului de Timis Ilie Sarbu, a fost aleasa luni vicepresedinta a Comisiei de mediu, sanatate publica si siguranta alimentara (ENVI) din Parlamentul European. Aceasta a declarat ca se va lupta in continuare pentru promovarea stilului de viata sanatos. „Sunt foarte onorata si fericita si le…

Citește mai departe
Probioticele ?in la distan?? infec?iile digestive

Probioticele tin la distanta infectiile digestive

Probioticele sunt microorganisme „prietenoase” care alcatuiesc flora intestinala. Ele permit combaterea microorganismelor „rele”, cauzatoare de infectii. In sezonul cald, cele mai frecvente sunt infectiile digestive. O serie de studii demonstreaza ca administrarea de probiotice si prebiotice ajuta la prevenirea si tratarea infectiilor digestive. In cazul unui organism sanatos, tubul digestiv este colonizat de aproximativ 100…

Citește mai departe

FAO: „Nu avem nevoie de Organisme Modificate Genetic la nivel mondial pentru a aborda problema foametei

Directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva, raspunde cu ‘da’ si cu ‘nu’ utilizarii de organisme modificate genetic, ‘nu’ in sensul ca nu este nevoie de acestea pentru a aborda problema foametei, si ‘da’ in sensul ca avem nevoie de toate tehnologiile disponibile pentru a produce hrana in viitor. ‘Nu in sensul cu nu…

Citește mai departe
Workshop în Parlamentul European despre utilizarea animalelor în cercetarea științifică

UE vrea sa interzica vanzarea de produse provenind de la animalele clonate

Fara lapte si carne de la animalele clonate in UE. Comisia Europeana vrea sa interzica si clonarea animalelor de ferma. Comisia Europeana vrea sa interzica vanzarea de alimente provenite de la animale clonate, importurile de astfel de animale, precum si tehnicile de clonare in cazul animalelor de ferma pe teritoriul Uniunii Europene (UE). Interdictiile ar…

Citește mai departe
Decizia privind autorizarea de c?tre CE a bicarbonatului de sodiu în prepararea micilor, amânat? pân? în iulie

Decizia privind autorizarea de catre CE a bicarbonatului de sodiu in prepararea micilor, amanata pana in iulie

Votul din cadrul Comitetului permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala (SCFCAH) privind autorizarea folosirii bicarbonatului de sodiu in prepararea micilor care trebuia sa aiba loc joi a fost amanat pentru luna iulie, au declarat surse concordante. Votul din SCFCAH — comitetul permanent condus de Comisia Europeana (CE) si in care sunt reprezentate la nivel…

Citește mai departe

Crescatorii de albine din Romania vor putea accesa fonduri pentru agricultura ecologica

Crescatorii de albine din Romania vor fi considerati fermieri activi si vor putea accesa fonduri din Pilonul II pentru agricultura ecologica. Decizia a fost luata in urma consultarilor dintre serviciile tehnice ale Comisiei Europene si o delegatie a o delegatie a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Astfel, in perioada de programare 2014-2020, apicultorii romani vor…

Citește mai departe

Comisia ENVI a PE a aprobat revizuirea Directivei anti-tutun. Urmeaza votul in plen

Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara (ENVI) a Parlamentului European a aprobat, miercuri, revizuirea Directivei anti-tutun, care va interzice mai multe arome, documentul urmand sa fie votat in plen in februarie sau martie, potrivit unui comunicat al PE. Aprobarea ENVI survine dupa ce, la 18 decembrie 2013, statele membre, prin reprezentantii permanenti din…

Citește mai departe

Parlamentul European se opune autorizarii porumbului modificat genetic “Pioneer 1507″

Porumbul modificat genetic „Pioneer 1507” nu ar trebui pus pe piata pentru cultivare, intrucat polenul sau rezistent la insecte ar putea rani moliile si fluturii, se arata intr-o rezolutie adoptata joi de Parlamentul European. Rezolutia a fost adoptata cu 385 de voturi „pentru”, 201 „impotriva” si 30 de abtineri, informeaza Agerpres si Mediafax. Eurodeputatii cer…

Citește mai departe
Pro Agro sus?ine cultivarea porumbului modificat genetic MG 1507 în România; EFSA confim? siguran?a consumului

Pro Agro sustine cultivarea porumbului modificat genetic MG 1507 in Romania; EFSA confima siguranta consumului

Pro Agro sustine cultivarea porumbului modificat genetic MG 1507 in Romania; EFSA confima siguranta consumului Federatia Pro Agro sustine cultivarea porumbului modificat genetic pentru rezistenta la anumite insecte daunatoare, in vederea cresterii eficientei economice a cultivatorilor de porumb din Romania, se arata intr-un comunicat al Pro Agro. Decizia a fost luata in urma analizei documentatiei…

Citește mai departe
Se inmultesc nemultumirile fata de absorbtia fondurilor UE: Luni, POSDRU si POS Mediu

Ministerul Mediului a atras in 2013 peste 1,1 miliarde de euro bani europeni pentru programe de mediu

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/ a desfasurat, pe parcursul anului 2013, o serie de actiuni, campanii si activitati la nivel intern, ce au avut in prim plan protectia si educatia in domeniul mediului. In acelasi timp, ministrul de resort, Rovana Plumb, a reprezentat Romania in cadrul unor intalniri bilaterale cu comisarii europeni, ministri si secretari…

Citește mai departe
Comisia European? interzice clonarea animalelor în scopuri comerciale

Comisia Europeana interzice clonarea animalelor in scopuri comerciale

Comisia Europeana a adoptat, miercuri, trei proiecte legislative care vor interzice utilizarea tehnicilor de clonare in UE pentru animalele de ferma si importurile de clone ale acestor animale, precum si comercializarea alimentelor provenite de la animalele clonate, potrivit unui comunicat al institutiei. Tonio Borg, comisarul UE responsabil cu sanatatea, a declarat: „Initiativele de astazi privind…

Citește mai departe
Liber la organisme modificate genetic, din 2015?

Tribunalul UE anuleaza decizia Comisiei Europene privind introducerea pe piata a unui cartof modificat genetic

Tribunalul Uniunii Europene a anulat decizii ale Comisiei Europene privind autorizarea introducerii pe piata a cartofului modificat genetic Amflora, considerand ca normele procedurale privind autorizarea organismele modificate genetic (OMG) in UE au fost incalcate. Pe teritoriul Uniunii Europene, OMG-urile nu pot fi diseminate in mediu sau introduse pe piata decat daca fac obiectul unei autorizatii,…

Citește mai departe

Comisia ENVI a PE adopta o rezolutie care promoveaza trecerea la o noua generatie de biocombustibili

Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara (ENVI) a Parlamentului European (PE) a adoptat joi o propunere legislativa care vizeaza limitarea productiei de biocombustibili traditionali si accelerarea trecerii la o noua generatie de biocombustibili din alte surse. Masura vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera provocate de utilizarea in crestere a pamantului…

Citește mai departe
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite

In proportii mai mici, pesticidele sunt prezente si in produsele bio

Prin definitie, alimentele bio sunt 100% sanatoase, pentru ca la obtinerea lor nu se utilizeaza pesticide. Din acest motiv si pretul lor este dublu fata de cel al alimentelor obisnuite. Raportul anual al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) arata insa ca pesticidele sunt prezente, bine-mersi, si in produsele bio. In proportii foarte mici, e-adevarat,…

Citește mai departe
Daciana Sârbu: Nu avem nicio scuz? s? nu reu?im în agricultura ecologic?

Daciana Sarbu ii solicita ministrului Mediului informatii despre evaluarea proiectului de la Rosia Montana

Daciana Sarbu, eurodeputata PSD, membra in Comisia de Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara a Parlamentului European, a adresat o scrisoare deschisa ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice din Guvernul Romaniei, Rovana Plumb, referitoare la procedura de evaluare a proiectului de la Rosia Montana, potrivit unui comunicat de presa. „Ca europarlamentar, sunt la curent cu evolutiile…

Citește mai departe
CE adopt? decizia privind restric?ionarea, de la 1 decembrie, a utiliz?rii unui num?r de 3 pesticide nocive pentru albine

Consiliul Uniunii Europene va relua votul pentru interzicerea a trei tipuri de pesticide care dauneaza grav albinelor

Pe 29 aprilie 2013, in Consiliul Uniunii Europene (Consiliul de Ministri) se va relua votul legat de interzicerea, pe o perioada initiala de doi ani, a folosirii a trei tipuri de pesticide in Uniunea Europeana, care dauneaza grav populatiilor de albine. Pe 15 martie, interdictia a intrunit o majoritate simpla, insuficienta insa pentru ca votul…

Citește mai departe
Proiectul educa?ional ECOlimpiada elevilor ?i-a desemnat câ?tig?torii

Proiectul educational ECOlimpiada elevilor si-a desemnat castigatorii

Proiectul educational ECOlimpiada elevilor si-a desemnat cei 25 de castigatori, dupa cinci luni de activitati intensive pe teme ecologice. Initiativa, apartinand Eco-Rom Ambalaje si sustinuta de Ministerul Educatiei Nationale, s-a desfasurat in perioada octombrie 2012- februarie 2013, implicand 15.600 de elevi de clasele a III-a si a IV-a, din 161 de scoli, din 23 de…

Citește mai departe
UE a ajuns la un compromis în privin?a cultiv?rii organismelor modificate genetic

Americanii se resemneaza cu plantele modificate genetic, “dar macar sa scrie mare pe eticheta”

O initiativa cetateneasca a locuitorilor statului Washington (SUA) a reusit sa impuna in pachetul de legi luat in discutie de parlamentul local un nou set de reglementari privind dreptul la informare al consumatorului vizand produsele agro-alimentare ce contin Organisme Modificate Genetic (OMG). Organismele Modificate Genetic vazute de numerosi specialisti din agricultura drept solutia viitorului pentru…

Citește mai departe

Sesiune de training „Siguranta alimentara vs. managementul de mediu in industria alimentara”

Camera de Comert si Industrie Arad, in parteneriat cu Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania va organiza marti, 21 februarie 2012, ora 11:00, la Expo Arad, Pavilion A, sesiunea de training Siguranta alimentara vs. managementul de mediu in industria alimentara. Evenimentul este organizat in cadrul proiectului GREEN – Afaceri eco prin…

Citește mai departe

Training la Arad: Siguranta alimentara vs. Managementul de mediu in industria alimentara

Camera de Comert si Industrie Arad, in parteneriat cu Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania – Filiala Arad – furnizor de servicii de mediu in cadrul proiectului GREEN, va organiza Marti, 21 februarie 2012, ora 11:00,  la Expo Arad, Pavilion A, sesiunea de training SIGURANTA ALIMENTARA VS. MANAGEMENTUL DE MEDIU IN INDUSTRIA ALIMENTARA in…

Citește mai departe

Porumbul modificat genetic ramane pe piata. Agentia pentru Siguranta Alimentelor a respins toate studiile expertilor

Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara a respins definitiv concluziile cercetarii privind toxicitatea porumbului modificat genetic NK603 si a erbicidului Roundup, produse ale companiei Monsanto. Expertii au conchis ca acest studiu prezinta lacune importante din punct de vedere metodologic, iar ca rezultatele nu sunt sustinute prin date. Totodata, agentia a precizat ca nu este justificata o…

Citește mai departe

Produse eco sau modificate genetic? Siguranta alimentara pusa sub microscop

Vineri, 26 octombrie 2012, la Universitatea din Oradea a avut loc workshop-ul „Legislatie actualizata a normelor de siguranta alimentara”. La eveniment au participat aproximativ 50 de persoane care au dezbatut subiecte variate, de la alimentatie si biologie alimentara la utilitatea alimentelor modificate genetic. Organizat de Facultatea de Stiinte, in cadrul proiectului „Burse doctorale de pregatire…

Citește mai departe