Cultivarea OMG: Flexibilitate pentru statele care vor sa restrictioneze OMG pe teritoriul lor

0
477
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare
Cultivarea OMG: Flexibilitate pentru statele care vor sa restrictioneze OMG pe teritoriul lor
Cultivarea OMG: Flexibilitate pentru statele care vor sa restrictioneze OMG pe teritoriul lor

Noua legislatie care permite statelor membre sa restrictioneze sau sa interzica deplin culturile care contin organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, chiar daca acest lucru este permis la nivel UE, a fost votata marti. Propunerea legislativa, agreata informal de Parlament si Consiliu in decembrie, fusese pusa pe agenda initial in 2010, dar a fost deblocata abia patru ani mai tarziu, din cauza dezacordului dintre statele membre care favorizeaza OMG si cele care se opun.

 

„Acest acord va oferi mai multa flexibilitate pentru statele membre care vor sa restrictioneze cultivarea OMG pe teritoriul lor. Va reprezenta un punct de referinta intr-o dezbatere care este departe de a fi incheiata intre pozitiile pro si contra OMG”, a spus Frédérique Ries (ALDE, BE) raportorul in Parlament.

„In ceea ce priveste viitorul, am incredere in promisiunea Presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a intari procesul democratic privind OMG in Europa si de a se asigura ca cercetarea este cu adevarat independenta”, a mai spus ea.

Acordul negociat cu ministrii UE a fost adoptat cu 480 de voturi la 159 si 58 de abtineri.

Evaluarea si managementul riscului

Noile reguli vor permite statelor membre sa interzica OMG din motive de protectie a mediului, altele decat cele enumerate in evaluarea stiintifica de risc realizata de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA).

Statele membre ar putea interzice recoltele de OMG si pentru alte motive, cum ar fi cerintele privind planificarea urbana sau nationala, impactul socio-economic, evitarea prezentei involuntare a OMG in alte produse si obiective ale politicii agricole. Interdictiile s-ar putea aplica si unor grupuri de OMG identificate de recolte sau trasaturi.

Inainte ca un stat membru sa adopte astfel de masuri, legislatia cere o procedura care sa le permita companiilor producatoare de OMG sa isi dea acordul pentru interdictii asupra autorizatiilor lor de punere pe piata. Daca o companie nu este de acord, statul membru poate impune restrictia unilateral.

Porumbul MON810 este in prezent singurul organism modificat genetic cultivat in UE. Cartoful modificat genetic ”Amflora” a fost interzis de Curtea generala UE in 2013, dupa ce initial fusese aprobat de Comisia Europeana.

Zone de protectie/contaminare incrucisata

Statele membre trebuie sa se asigure ca recoltele OMG nu contamineaza alte produse, o atentie deosebita urmand a fi acordata prevenirii contaminarii transfrontaliere cu statele invecinate, se arata in text.

Noua legislatie va intra in vigoare in primavara anului 2015.

Intrebari si raspunsuri: Cultivarea organismelor modificate genetic in UE

Sunt permise culturile OMG in UE?

Da, dar numai dupa ce au fost autorizate la nivel UE, in urma unei evaluari stricte a riscurilor. Evaluarea este realizata de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara. Dupa autorizare, tarile UE pot interzice individual cultivarea unui produs OMG pe teritoriul lor. Sunt nevoite sa justifice aceasta decizie, aratand ca planta poate dauna oamenilor si mediului.

In momentul de fata se cultiva OMG-uri in UE? Au fost interzise de vreun stat membru?

Numai o cultura OMG este permisa in UE: porumbul MON 810 de la Monsanto – rezistent la insecte. Unele tari (Austria, Bulgaria, Grecia, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg si Polonia) au adoptat o clauza de salvgardare pentru a interzice aceasta cultura pe teritoriile lor.

De ce doreste UE sa schimbe sistemul actual pentru autorizarea produselor GMO?

Unele state membre au cerut mai multa libertate si flexibilitate in a restrictiona si interzice cultivarea OMG-urilor pe teritoriile lor. Parlamentul a votat in plen, pe 13 ianuarie, o recomandare ce modifica directiva deja existenta, oferind statelor membre libertatea de a restrictiona cultivarea organismelor modificate genetic pe propriul teritoriu pe motive legate de mediu, in cazul in care nu exista deja o interdictie la nivel UE.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.