Compania Kronospan intentioneaza sa puna in functiune in primavara acestui an noua fabrica de producere a formaldehidei, investitia, care a starnit nemultumirea unora dintre localnici, fiind de 18 milioane de euro, instalatia second-hand fiind cumparata din Franta.
poluareInvestitia companiei austriece Kronospan, unul dintre cei mai mari producatori de PAL si MDF din Europa, se afla in procedura de revizuire a autorizatiei de mediu si se confrunta cu proteste din partea unor organizatii de mediu si a unei parti a localnicilor, un miting avand loc duminica trecuta, iar un alt protest este programat pentru duminica.
Directorul de productie al Kronospan Sebes, Alexandru Bacila, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa la Sebes, ca societatea doreste sa puna in functiune o noua instalatie de producere a formaldehidei, investitie care se ridica in total la 18 milioane de euro si care este realizata de SC Kronochem SRL, o societate nou infiintata si care va prelua tot ce inseamna divizia chimica a companiei.
“Sunt 13 milioane de euro investiti. Normal vorbim de o instalatie la rece, este construita cladirea si instalatia, fara utilitatile necesare functionarii. Utilitatile sunt conectate, dar nu functioneaza. Pentru punerea in functiune alti 5 milioane de euro vor fi necesari”, a spus Bacila.
Potrivit acestuia, Kronospan are autorizatia de constructie si acordul de mediu pentru noua instalatie ce ar urma sa aiba o capacitate de 60.000 de tone de formaldehida pe an si in prezent se afla in procedura de revizuire a autoritatii integrate de mediu, procedura impusa de noua investitie realizata pe platforma industriala a companiei.
“Noi asteptam ca, daca nu va exista nicio alta piedica, in luna aprilie sa incepem productia, dar pot sa intervina foarte multe necunoscute”, a spus Bacila.
El a explicat ca instalatia pe care Kronospan vrea sa o puna in functiune la Sebes este second-hand, fiind achizitionata din Franta.
“Este o instalatie second-hand, a fost achizitionata din Franta, instalatia a fost montata in 2003, a functionat trei ani de zile. Noi am achizitionat aceasta instalatie pentru ca din punctul de vedere al conceptului pe baza caruia s-a construit instalatia este mult mai eficient decat alte instalatii (…) De ce second-hand? De multe ori cand pui in folosinta instalatii unicat dureaza un an sau doi dupa punerea in functiune pana faci toate optimizarile, scapi de toate problemele si aduci instalatia la un randament ridicat. Instalatia de care vorbim a functionat trei ani, deci a depasit perioada de doi ani in care a fost optimizata. Nu este adevarat ca a fost o instalatie care a produs incidente majore cu victime omenesti”, a afirmat Bacila.
Intrebat daca formaldehida este o substanta cancerigena, asa cum sustin opozantii construirii noii fabrici, Bacila a spus ca aceasta substanta poate fi cancerigena, insa depinde foarte mult de concentratia inhalata de om.
“Intr-o doza zilnica, orara, doze care sunt clar foarte bine detaliate si impuse de legile europene si legile nationale, chiar si in afara Uniunii Europene, exista si in SUA o astfel de lege, deci in anumite concentratii poate sa fie cancerigena sau este cancerigena, dar numai daca se depasesc anumite concentratii”, a raspuns Bacila.