Americanii se resemneaza cu plantele modificate genetic, “dar macar sa scrie mare pe eticheta”

UE a ajuns la un compromis în privin?a cultiv?rii organismelor modificate genetic
Americanii se resemneaza cu plantele modificate genetic, “dar macar sa scrie mare pe eticheta”
Americanii se resemneaza cu plantele modificate genetic, “dar macar sa scrie mare pe eticheta”

O initiativa cetateneasca a locuitorilor statului Washington (SUA) a reusit sa impuna in pachetul de legi luat in discutie de parlamentul local un nou set de reglementari privind dreptul la informare al consumatorului vizand produsele agro-alimentare ce contin Organisme Modificate Genetic (OMG).

Organismele Modificate Genetic vazute de numerosi specialisti din agricultura drept solutia viitorului pentru mentinerea unor niveluri satisfacatoare de recolta in conditiilor inmultirii episoadelor nefavorabile determinate de incalzirea globala sint privite cu scepticism de nutritionisti care le considera responsabile de alergii si chiar, in unele cazuri, de cancer.

 

Cresterea “neincrederii” consumatorilor in produsele agro alimentare ce contin OMG – de la diferite soiuri de legume si fructe oferite ca atare, la produse procesate precum fulgii, sucurile, conservele, la produse de origine animala (oua, carne, lactate) provenite de la animale hranite cu nutreturi obtinute sau derivate din astfel de plante – alimenteaza numeroase initiative si actiuni de lobby fie in directia interzicerii productiei fie a identificarii clare pe piata fata de celelalte produse.

Initiativa locuitorilor statului american Washington – The People’s Right to Know Genetically Engineered Food Act, Initiative 522 (I-522) – vizeaza schimbarea legislatiei in domeniul OMG prin invocarea respectarii dreptului consumatorului la informatie solicitand inscrierea pe eticheta produsului a tuturor informatiilor privind aceste plante – prezenta acestora sub forma de ingrediente sau ca nutret in hrana animalelor.

Alegerea acestei “cai de atac” a venit dupa ce solicitarile de interzicere a culturilor modificate genetic facute in baza unor studii legand consumul produselor agro-alimentare ce contin astfel de plante cu ocurenta diferitelor alergii si tipuri de cancer nu au dat roade.

I-522 a fost semnata de de peste 350 000 de cetateni cu drept de vot, avand datorita acestui suport popular mari sanse sa primeasca un vot afirmativ din partea membrilor legislativului din statul Washington.

Odata transformata in reglementare initiativa va putea fi invocata de cetateni si de grupurile de protectia consumatorilor in procesele intentate producatorilor de alimente si retailerilor. Cum marea majoritate a acestora din urma au sediul in alte state, procesele au sansa de a ajunge la Curtea Federala, verdictele date de aceasta modificand prin autoritatea precedentului, specifica sistemului common law, cadrul normativ la nivel intregii SUA.

Initiativa locuitorilor statului Washington este a doua dupa cea a celor din California din octombrie anul trecut (Proposition 37).

In Rusia este deja in ultima faza de aprobare o noua legislatie care prevede obligativitatea mentionarii pe eticheta produselor alimentare a utilizarii organismelor modificate genetic atat ca ingrediente cat si in hrana pasarilor si animalelor de provenienta in cazul oualor, carnii lactatelor.

In Europa anul trecut Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (The European Food Safety Authority EFSA) a respins ca inconcludente concluziile unor studii ce scoteau in evidenta potentialul patogen al soiului de porumb NK603 si al ierbicidelor continand glifosat pe baza carora mai multe organizatii si grupuri de initiativa au cerut interzicerea cultivarii, respectiv utilizarii acestora.

Potrivit studiilor de consum efectuate in mai multe tari – SUA, UE, Japonia, China – chiar si consumatorii care nu fac din “hrana sanatoasa” un mod de viata au reticente in a cumpara produse despre care au cunostinte ca ar contine organisme modificate genetic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *