APIA: Termenul pentru depunerea cererilor de ajutor în sectorul agriculturii ecologice este 28 noiembrie

Judetul Suceava, lider la agricultura ecologica de 7 ani

Judetul Suceava a ocupat in ultimii sapte locul intai pe tara la capitolul operatori inscrisi in agricultura ecologica, numarul cel mai mare inregistrandu-se in 2011 si 2012, a declarat, vineri, Beatrice Botusanu, consilier superior in cadrul Directiei Agricole Suceava. Botusanu a aratat ca in perioada 2011-2012 numarul operatorilor inscrisi a fost de 3.188, respectiv 4.358….

Citește mai departe
UE a ajuns la un compromis în privin?a cultiv?rii organismelor modificate genetic

Americanii se resemneaza cu plantele modificate genetic, “dar macar sa scrie mare pe eticheta”

O initiativa cetateneasca a locuitorilor statului Washington (SUA) a reusit sa impuna in pachetul de legi luat in discutie de parlamentul local un nou set de reglementari privind dreptul la informare al consumatorului vizand produsele agro-alimentare ce contin Organisme Modificate Genetic (OMG). Organismele Modificate Genetic vazute de numerosi specialisti din agricultura drept solutia viitorului pentru…

Citește mai departe

Dioxinele – un pericol real si invizibil pentru sanatatea noastra

Ce sunt dioxinele? Dioxinele sunt un grup de substante complexe, divizate, conform abordarii din legislatia europeana, in 2 clase majore: dibenzo-p-dioxine policlorurate (PCDDs) cu 75 compusi (congeneri), respectiv dibenzofurani policlorurati (PCDFs) cu 135 compusi (congeneri), din care 17 sunt considerati cu risc toxicologic ridicat. Sub denumirea generica de dioxine este inclusa si clasa bifenililor policlorurati…

Citește mai departe

Dieta vegan sau vegetariana? Care e diferenta?

Dietele vegan sau vegetariene par a fi destul de departate de arta culinara traditional romaneasca, cu sarmale grase, mamaliga si untura din belsug. Insa pe masura ce constientizam beneficiile pentru sanatate ale regimului alimentar fara carne, merita sa vedem care sunt diferentele dintre diversele tipuri de diete. 1 noiembrie este Ziua Internationala a Veganilor, adica a…

Citește mai departe

O noua emblema „Fara tehnica genetica” este asteptata in toamna acestui an in Germania

In mijlocul lunii August 2009 a fost prezentat de catre ministerul agriculturii in Germania noa emblema „Fara tehnologie genetica”. Sensul ei este sa faca posibila identificarea si recunoasterea produselor fara tehnologie genetica si sa creeze mai multa transparenta la cumparaturile alimentelor. Cu introducerea acestui simbol unitar a fost urmata dorinta urgenta al organizatilor de consumatori…

Citește mai departe

Strategia UE in materie de sanatate animala pentru perioada 2007-2013

Biosecuritatea este o parte esentiala a Strategiei UE in materie de sanatate animala pentru perioada 2007-2013, care furnizeaza cadrul pentru masurile privind sanatatea animala si bunastarea animalelor la nivelul UE pentru perioada mentionata. Dat fiind impactul devastator pe care izbucnirile unor epidemii grave le pot avea asupra fermierilor, asupra societatii si asupra economiei, strategia pentru…

Citește mai departe

Fara carne in farfuriile nemtilor

Autoritatile din Germania au recomandat populatiei sa renunte la meniurile traditionale bogate in carne in favoarea unor diete mai usoare, in stil mediteraneean, pentru a contribui, astfel, la salvarea planetei, scrie cotidianul britanic „Telegraph”. Bucataria nemteasca este renumita pentru faptul ca se bazeaza in mare parte pe preparate din carne. Dintre statele Uniunii Europene, Germania…

Citește mai departe

Avantajele produselor bio

 Alimentele ecologice, denumite si organice sau biologice, sunt produse de origine animala sau vegetala care au fost obtinute fara utilizarea substantelor chimice precum pesticide sau ierbicide, fara adaosuri de substante sintetice la procesarea lor, nemodificate genetic si care nu au fost expuse iradierii. Beneficiile sunt deopotriva pentru sanatatea consumatorului dar si pentru mediul inconjurator care…

Citește mai departe