Dietele vegan sau vegetariene par a fi destul de departate de arta culinara traditional romaneasca, cu sarmale grase, mamaliga si untura din belsug. Insa pe masura ce constientizam beneficiile pentru sanatate ale regimului alimentar fara carne, merita sa vedem care sunt diferentele dintre diversele tipuri de diete.
1 noiembrie este Ziua Internationala a Veganilor, adica a persoanelor care nu consuma carne, dar nici lactate sau alte produse derivate din carne.
Veganii considera ca regimul alimentar fara carne si produse de origine animala reprezinta cea mai buna modalitate de a-ti mentine sanatatea, in acelasi timp protejand mediul si animalele, ferindu-le de suferinta.
Poate ca principala diferenta dintre vegani si vegetarieni este viziunea asupra regimului alimentar.
Pentru cei care adopta o dieta vegan, filosofia deviata se bazeaza pe protejarea mediului. Acestia pun accentul pe relatia dintre consumul exagerat de carne si schimbarile climatice sau aparitia unorboli si doresc sa elimine cruzimea fata de animale.
Principiul dietei vegan este consumul a unei varietati mari de legume si fructe divers colorate, dupa cum arata VeganSociety.com. Fiecare aliment are diverse beneficii, iar cu cat mananci mai putine alimente, cu atat sunt sanse ca organismul sa nu primeasca toate substantele de care are nevoie.
Se pune accentul pe consumul alimentelor in forma naturala, si evitarea mancarurilor supuse procesarii, deoarece acestea contin multe grasimisi cresc riscul de boli de inima.
Prin comparatie, vegetarienii pot alege unul sau mai multe tipuri de regimuri alimentare, in functie de problemele de sanatate pe care vor sa le elimine sau sa le previna, sau in functie de cate kilograme doresc sa piarda.
Se pot alege chiar si regimuri semi-vegetariene. Exista, spre exemplu, vegetarieni care mananca peste, altii care mananca ocazional carne, vegetarieni care nu mananca oua sau lactate, insa se abtin de la carne si altii care nu mananca lapte si carne, dar nu se dau in laturi de la oua.