Alimentele organice, un lux sau o necesitate?

Produsele bio, considerate un lux din cauza preturilor mari, sunt recomandate de nutritionisti pentru ca nu contin substante chimice care ataca organismul.alimente organice

Chiar daca au un pret ce indeparteaza multi clienti din fata rafturilor, produsele bio sunt mult mai sanatoase decat cele pe care le consumam in mod curent. In Romania lipseste insa o cultura a consumului sanatos, ceea ce face ca nici cei cu bani suficienti sa nu fie atrasi de alimente bio.

Alimentele bio sau organice sunt produse de origine animala sau vegetala care au fost obtinute fara utilizarea substantelor chimice sintetice sau a componentelor modificate genetic, nu au fost expuse iradierii, iar in urma producerii lor mediul inconjurator nu a avut de suferit.

„Este adevarat ca alimentele organice sunt benefice pentru organism si sunt recomandate, insa sunt mai scumpe cu o patrime fata de celelalte, iar uneori depasesc pretul de baza al celorlalte alimente chiar si cu 40%”, spune Cristina Alexandrescu, medic primar endocrinolog la Targu-Mures.

Soia in locul carnii

„Noi, romanii, suntem o populatie de carnivori si adoptam cu greu alimentele biologice. Ar fi bine sa reusim ca macar o jumatate din cantitatea de produse din carne sa fie inlocuita cu soia”, recomanda medicul.

Specialistii sustin ca nici macar romanii care isi permit nu apeleaza la alimentele bio in defavoarea celor traditionale sau de tip fast-food. Acest lucru se regaseste si in statistici. „Avem probleme de exces ponderal sever. Astfel, 35% dintre copii sufera de obezitate, 30% dintre adulti sunt obezi si 40% sunt pacienti diabetici”, adauga dr. Alexandrescu.

Pret mai mare si valabilitate mai mica

In magazinele specializate puteti gasi de la fructe, legume, cereale, pana la carne alba. Aceste alimente sunt proaspete, nu au aditivi de conservare sau alte chimicale si nici nu se gasesc sub forma de semipreparate. Deteriorarea lor rapida face ca pretul lor sa fie mare.

„E normal ca aceste alimente sa fie mai scumpe pentru ca nu pot fi pastrate mult timp, avand o durata de valabilitate mai mica. Producatorii nu folosesc nici ingrasaminte, iar productia scade, justificand astfel pretul”, spune Mihaela Ionescu, medic nutritionist la Institutul Nicolae Paulescu din Bucuresti.

ATUURI
Calitatile alimentelor ecologice

Pentru a se considera organica, productia agricola sau zootehnica trebuie sa se desfasoare conform principiilor ecologice timp de minimum trei ani. Produsele rezultate astfel sunt de calitate superioara celor traditionale.

1 Produsele organice contin cu cel putin 50% mai multe vitamine, minerale, enzime si fitoelemente, comparativ cu cele conventionale.

Cromul este un micronutrient deficitar in dieta moderna, iar in alimentele ecologice are o concentratie cu 78% mai mare decat in celelalte. Seleniul este un antioxidant puternic care ne protejeaza de radicalii liberi si are un nivel de concentrare in alimentele organice mai mare cu 400% fata de cele conventionale. In produsele bio exista calciu cu 70% mai mult decat in celelalte.

Litiul, folosit in tratarea diverselor forme de depresie, este cu 200% mai concentrat, iar magneziul necesar sistemului muscular, cu 140%.

2 In productia de legume, fructe si carne organice nu se folosesc substante chimice (pesticide, hormoni). „Marul cultivat in mod conventional contine in jur de 30 de substante artificiale, concentrate in coaja, chiar si dupa spalare”, explica Lygia Alexandrescu, medic nutritionist.

3 Lactatele trebuie consumate cat mai naturale, iar cele industralizate provin din ferme in care animalele sunt tratate si hranite cu amestecuri de antibiotice, hormoni si alte medicamente care stimuleaza cresterea productiei. In plus, exista si pericolul hranirii animalelor cu soia modificata genetic.

4 Gustul si aroma fructelor si legumelor ecologice sunt diferite de ale celor crescute conventional.

NORME
Eticheta eco, valabila de la 1 iulie

Noile norme ale Uniunii Europene (UE) privind etichetarea produselor alimentare ecologice au intrat in vigoare inca de la 1 iulie. Aceste norme contin inclusiv obligatia de a afisa noua sigla ecologica a UE.

„Euro-frunza” va aparea de acum in mod obligatoriu pe alimentele ecologice preambalate produse in orice stat membru al UE si care indeplinesc standardele necesare.

Sigla ramane optionala pentru produsele ecologice neambalate si de import. „Normele europene vor favoriza o productie sanatoasa si ecologica”, afirma Maria Damanaki, comisarul pentru afaceri maritime si pescuit.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *