Cea mai periculoasa insecta din Europa este si in Romania

De ce vor autorităţile americane să elibereze în Florida milioane de ţânţari modificaţi genetic?
Cea mai periculoasa insecta din Europa este si in Romania
Cea mai periculoasa insecta din Europa este si in Romania

Vectorii sunt organisme vii care transmit virusuri infectioase altor organisme si pot raspandi boli in randul oamenilor si al animalelor, defineste Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (European Food Safety Authority, EFSA).

Cea mai raspandita insecta transmitatoare de boli in statele membre UE s-a dovedit specia de tantari Culex Pipiens. Prezenta acestuia a fost semnalata in 18 din cele 28 de state membre, printre care si Romania, Ungaria, Italia, Franta, Spania si Portugalia.

Tantarii, capusele, mustele si puricii sunt cele mai periculoase insecte, deoarece au capacitatea de a transmite virusuri la oameni si animale. „Cateva dintre bolile pe care acestea le transmit sunt considerate boli infectioase aparute – adica boli care apar pentru prima data, sau care au existat anterior, dar incidenta lor creste rapid sau se extinde rapid pe plan geografic”, scriu expertii EFSA, pe site-ul institutiei.

Potrivit acestora, calatoriile, comertul international, miscarea animalelor, schimbarile climatice si practicile agricole moderne sunt principalii factori care contribuie la raspandirea vectorilor si a bolilor pe care le poarta din zonele tropicale in zonele temperate, cum ar fi Europa.

EFSA si Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) a colectat date privind vectorii si bolile transmise prin intermediul acestora si a analizat riscurile de raspandire in Uniunea Europeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *