Fenomenele climatice extreme, tot mai dese la nivel global

Negocierile pentru Climat: Seful IPCC, acuzat de hartuire sexuala intr-un moment cheie al negocierilor
Fenomenele climatice extreme, tot mai dese la nivel global
Fenomenele climatice extreme, tot mai dese la nivel global

Fenomenele climatice extreme sunt tot mai dese in lume, expertii aratand ca incalzirea globala afecteaza parcursul natural al curentilor de aer, ceea ce le permite sa creasca in intensitate si sa provoace tot mai multe ploi torentiale, uragane sau tornade. Si in Romania tornadele incep sa fie un fenomen tot mai obisnuit in Romania, iar inundatiile au devenit mai degraba o regula decat o exceptie.

Un studiu realizat de specialisti a confirmat ca frecventa dezastrelor naturale pe timpul verii a crescut in anii 2000, fata de anii ’80 si ’90. Expertii de la Institutul de cercetare a impactului schimbarilor climatice din Potsdam, Germania, au aratat ca valurile de caldura si ploile torentiale sunt tot mai frecvente in emisfera nordica. „Noi incalzim atmosfera emitand dioxid de carbon din combustibili fosili, dar frecventa valurilor de caldura devastatoare in regiuni precum Europa sau Statele Unite ale Americii pare disproportionata”, a afirmat Dim Coumou, autor al unor studiu privind fenomenele climatice extreme.

Cercetatorii sustin ca schimbarile climatice perturba fluxul curentilor, care se deplaseaza de la vest la est in jurul Terrei si formeaza valuri inalte in atmosfera. Acestea provoaca fenomene extreme prin faptul ca stagneaza si cresc in intensitate. In plus, o alta contributie la acest efect o mai poate avea si aerul rece rezultat din topirea ghetarilor. Studiul publicat in publicatia Proceedings of the National Academy of Science ofera sapte exemple de fenomene extreme din anii 2000, fata de trei in anii ’90 si patru in ’80.

Majoritatea statelor lumii si-au luat angajamentul de a accepta pana in anul 2015 un acord ONU pentru combaterea schimbarilor climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *