Comisia Europeana interzice clonarea animalelor in scopuri comerciale

Comisia Europeana interzice clonarea animalelor in scopuri comerciale
Comisia Europeana interzice clonarea animalelor in scopuri comerciale

Comisia Europeana a adoptat, miercuri, trei proiecte legislative care vor interzice utilizarea tehnicilor de clonare in UE pentru animalele de ferma si importurile de clone ale acestor animale, precum si comercializarea alimentelor provenite de la animalele clonate, potrivit unui comunicat al institutiei.

Tonio Borg, comisarul UE responsabil cu sanatatea, a declarat: „Initiativele de astazi privind clonarea animalelor ofera un raspuns realist si viabil la preocuparile legate de bunastarea animalelor, precum si la perceptia consumatorilor cu privire la produsele alimentare provenite de la animale clonate. Modificarile reglementarilor privind alimentele noi vor crea un sistem mai eficient. Acesta le va oferi consumatorilor din UE posibilitatea de a beneficia de o larga gama de produse alimentare si va crea un mediu favorabil pentru industria alimentara europeana”.

Proiectul legislativ privind alimentele noi revizuieste regulamentul existent privind alimentele noi in sensul imbunatatirii accesului alimentelor noi si inovatoare pe piata UE, mentinand, in acelasi timp, un nivel ridicat de protectie a consumatorilor.

Potrivit noilor reglementari, nu se va practica clonarea in scopuri agricole in UE si nicio astfel de clona nu va fi importata atata timp cat exista preocupari legate de bunastarea animalelor.

Primul proiect de directiva prevede instituirea unei interdictii temporare privind utilizarea tehnicilor de clonare la animalele de ferma, precum si privind introducerea pe piata de animale vii clonate si de embrioni clonati. Al doilea proiect de directiva garanteaza ca produsele alimentare, cum ar fi carnea sau laptele provenind de la animale clonate, nu vor fi introduse introduse pe piata UE.

Cu toate acestea, clonarea nu va fi interzisa in scopuri cum ar fi cercetarea, conservarea raselor rare si a speciilor pe cale de disparitie sau utilizarea animalelor pentru fabricarea de produse farmaceutice si dispozitive medicale, in cazul in care utilizarea acestei tehnici poate fi justificata.

Comisia Europeana intentioneaza sa simplifice procedurile de autorizare a “alimentelor noi” – produsele alimentare care nu au fost consumate in UE la un nivel semnificativ inainte de mai 1997, si, in special, alimente produse conform unor tehnici si tehnologii noi, cum ar fi nanomaterialele.

In acelasi timp, se prevad “dispozitii speciale pentru produsele alimentare care nu au fost comercializate in UE, dar a caror utilizare in conditii de siguranta este confirmata istoric in tari din afara UE”.

Proiectele legislative trebuie analizate de Parlamentul European si de Consiliu care trebuie sa isi adopte pozitiile in timp util. In acest stadiu, se poate estima ca proiectele legislative vor intra in vigoare cel mai devreme in 2016.

In prezent, in UE, pentru comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate este nevoie de o aprobare prealabila introducerii pe piata, in conformitate cu regulamentul privind alimentele noi, pe baza unei evaluari stiintifice a sigurantei alimentare de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA). Pana in prezent, niciun operator din sectorul alimentar european sau strain nu a solicitat o autorizatie de introducere pe piata pentru alimente produse prin utilizarea tehnicii de clonare.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente