Solutii IKEA pentru un consum mai mic de energie, apa si mai putine deseuri acasa

Oricine poate reduce consumul acasa si poate adopta un stil de viata responsabil fata de mediul inconjurator. Este vorba despre gesturi simple care pot reduce risipa de mancare, energie si apa. Gesturi care, in timp, intra in obiceiurile de zi cu zi. Gesturi pe care oamenii ajung sa le faca automat. Salvam energie pentru a economisi bani, dar si resursele planetei. Produsele electrice folosite mai eficient, dar si decoratiunile si textilele pot contribui la reducerea consumului de energie.

Cu ajutorul echipamentelor electrice:

O plita cu inductie transfera energia direct la vasele de gatit cu baza magnetica. Prin folosirea unor vase care au aceeasi dimensiune ca ochiul plitei, nu se risipeste energie.
Bateriile sunt folosite pentru mai multe tipuri de ustensile de acasa, iar bateriile reincarcarcabile fara mercur protejeaza mediul si reduc din materia prima folosita pentru fabricarea altor baterii.
Frigiderul si congelatorul folosesc mai multa energie ca sa pastreze temperaturile optime in interior daca sunt asezate langa un cuptor. Solutia este amplasarea in zone diferite ale bucatariei sau despartirea lor prin dulapuri.

Cu ajutorul solutiilor inteligente de  iluminat:

Becurile LED folosesc cu pana la 85% mai putina energie decat becurile conventionale si dureaza pana la 20 de ani.
Functia de reglare a intensitatii luminii pentru lampi si veioze ajuta la reducerea consumului.
Prin combinarea unor surse diferite de lumina, camerele capata un aspect mai placut, iar iluminatul este folosit in situatii specifice: lampa ofera lumina functionala pentru citit, sistemul de iluminat pentru blat ofera lumina pentru activitatile specifice din bucatarie, lampa de veghe pentru noptile linistite ale copiilor.

Cu ajutorul solutiilor inteligente de decorare cu textile

Aerul conditionat nu trebuie folosit permanent. Draperiile din ferestre pot bloca lumina puternica a soarelui si ajuta la crearea unui mediu mai racoros in casa.
Un covor gros este confortabil si moale. In plus, ajuta la pastrarea caldurii in camera.
Mai multe paturi incalzesc mai bine si nu este nevoie de consum mare de caldura pentru a creste temperatura din camera in toate zilele de iarna.

Solutii pentru a economisi apa acasa

8% din consumul de apa la nivel global se petrece acasa. Spalatul rufelor, gatitul, curatenia si ingrijirea personala sunt activitati de acasa in care se folosesc cele mai importante cantitati de apa. Din fericire, exista produse special create pentru a reduce consumul.

La baie sunt folosite cantitati mari de apa pentru ingrijirea personala. Cu ajutorul bateriilor cu dispozitiv de economisire a apei, debitul ramane la fel, dar se utilizeaza cu 50% mai putina apa.
O masina de spalat vase plina consuma mai putina apa decat spalatul de mana.
Fructele si legumele pot fi clatite intr-un bol, pentru a evita risipirea apei sub robinet.

Deseurile si reciclarea acasa

O familie care locuieste intr-un apartament mic la etajul 10 are la dispozitie un spatiu redus si nevoi diferite fata de o familie care locuieste intr-o casa la curte. Indiferent de stilul de viata, exista solutii simple prin care oamenii sa separe si sa arunce gunoiul din casa.

Prin reciclarea unei pungi de deseuri organice se poate produce suficient biogaz pentru a conduce o masina trei kilometri.

Exista cosuri de reciclat de dimensiuni diferite pentru deseuri de mai multe dimensiuni. De exemplu, sticlele de plastic au nevoie de mai mult spatiu decat bateriile.
De cele mai multe ori, spatiul de sub chiuveta este prea mic pentru a arunca totul. Sistemele de reciclat separate sunt o varianta utila.
Camera de zi poate deveni un spatiu pentru depozitarea ziarelor, revistelor vechi, hainelor sau jucariilor care pot fi reciclate sau donate.
Cosurile de reciclat pot fi asezate pe hol, pentru a fi la indemana.

Pentru a testa solutiile de reducere a consumului, 12 angajati ai IKEA Romania s-au inscris voluntar in proiectul ”O viata mai sustenabila acasa” in care si-au propus sa economiseasca energie, apa, deseuri si sa recicleze. Pe parcursul experimentului, angajatii si-au ales o categorie de consum (apa, energie sau reciclare) si au urmarit diferentele.

Consum de apa

Cezara de la departamentul de Bai a folosit noi baterii de baie si de bucatarie si a redus consumul de apa la bucatarie cu 20%, iar la baie cu 49%.

Consum de energie

Mihai este Business Navigation Analyst si a testat economisirea electricitatii. Si-a instalat becuri cu led, cablu cu regulator de intensitate si temporizator si a cumparat din magazinul IKEA un lampadar si o veioza cu led. In prima luna de la instalare, factura de electricitate a fost cu 35% mai mica. Cablul regulator de intensitate DIMA a contribuit la reglarea luminozitatii din incapere, iar temporizatorul TANDA a intrerupt consumul de energie din casa cu exceptia frigiderului.

Reciclare

Mihaela este Specialist calitate si siguranta alimentara si a testat cosurile pentru reciclare. S-a inscris in proiect pentru ca este o persoana responsabila fata de mediu si natura si pentru ca si-a dorit sa demonstreze ca nu este greu sa reciclezi. In perioada proiectului a aruncat mai putin gunoi ca inainte si a reusit sa recicleze foarte multe tipuri de deseuri intr-un timp scurt. In perioada septembrie – noiembrie a reciclat carton si hartie – ambalaje de oua, ciocolata, medicamente, ceaiuri, cartoane de la hartia igienica, pliante publicitare, pungi cadou uzate si bonuri de la cumparaturi de 1,5kg. Plastic si doze de aluminiu spalate – pungi de paine, ambalaje de alimente, sampon, balsam, apa de gura etc., caserole din plastic de la legume si inghetata, pungi uzate, umerase de plastic, folii de medicamente, sticle de apa – 3,5kg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *