Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre

Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre
Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre
Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre

Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker isi incalca astfel promisiunea de a democratiza deciziile referitoare la OMG-uri in UE

Bruxelles, 22 Aprilie 2015 – Comisia Europeana a publicat astazi o propunere de a amenda regulamentul asupra importurilor de organisme modificate genetic in UE. Reforma propusa ar permite Comisiei sa autorizeze importul de noi organisme modificate genetic chiar daca majoritatea guvernelor, Parlamentul European si opinia publica sunt impotriva. Propunerea nu afecteaza procedurile de autorizare a cultivarii de OMG-uri pe teritoriul UE.

Comentand asupra revizuirii propuse, Franziska Achterberg, director de politici agricole al Greenpeace UE, declara: „Propunerea Comisiei este o farsa deoarece lasa neatins actualul sistem nedemocratic. Ar permite Comisiei sa continue sa ignore opozitia majoritara fata de culturile modificate genetic, in ciuda promisiunii presedintelui Juncker de a permite ca majoritatea tarilor UE sa opreasca deciziile Comisiei referitoare la OMG-uri”.

Revizuirea este unul dintre obiectivele de pe lista de zece prioritati ale lui Juncker in pozitia de presedinte al Comisiei Europene. El si-a luat angajamentul de a face UE ”mai democratica”, printre altele, prin ”revizuirea legilor care obliga Comisia sa autorizeze organismele modificate genetic, chiar daca majoritatea guvernelor din UE sunt impotriva acestui lucru”.

Cu toate acestea, in loc sa schimbe procedura de autorizare a importurilor de OMG-uri, Comisia vrea sa permita tarilor UE sa interzica importurile de OMG-uri pe teritoriile lor, in baza unor motive, altele decat preocuparea fata de sanatate si mediu, care nu sunt acceptate ca argumente. In prezent, 17 plante modificate genetic asteapta aprobarea finala din partea Comisiei pentru import iar porumbul 1507 de la compania Pioneer asteapta aprobarea pentru cultivare.

“Faptul ca traim intr-o comunitate democratica, iar o majoritate a consumatorilor s-au declarat suspiciosi fata de consumul de organisme modificate genetic, ar trebui sa fie mai mult decat suficient pentru crearea unui cadru procedural democratic in sprijinul deciziilor care se iau cu privire la OMG,” declara Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace Romania.

„Comisia ofera tarilor UE un fals drept de a putea interzice importurile de OMG-uri, pentru ca o astfel de decizie nu ar putea rezista unei contestari in justitie. Regulile pietei libere europene vor avea mereu prioritate asupra deciziilor de interzicere a importurilor de OMG-uri la nivel national, mai ales in contextul in care guvernelor li se refuza posibilitatea de a justifica astfel de masuri nationale pe motive de sanatate si mediu,” adauga Achterberg.

In ultimele luni s-au acumulat presiuni din partea industriei biotehnologice si a Statelor Unite, mai ales in contextul negocierilor referitoare la acordul transatlantic de liber-schimb, pentru a grabi numarul de autorizatii pentru importul si cultivarea OMG-urilor [1].

De asemenea, in prezent, potrivit legislatiei UE, carnea, ouale si produsele lactate derivate de la animalele hranite cu OMG-uri nu trebuie sa fie etichetate, ceea ce neaga consumatorilor dreptul de a alege.

Note:

[1]: Greenpeace media briefing “Juncker’s ‘Union of democratic change’ undermined by corporate pressure on GM crops”.

Contacte:

Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace Romania, [email protected], 0721 258 764

Franziska Achterberg, Director de politici agricole la Greenpeace UE, tel.: +32 (0)498 36 24 03, [email protected]

Greenpeace EU press desk: +32 (0)2 274 19 11, [email protected]

Informatii de context

Sistemul UE de aprobare a noilor culturi OMG

UE poate autoriza importuri de alimente si furaje modificate genetic in UE, cat si cultivarea de plante modificate genetic pe teritoriul UE. Pana acum, aproximativ 50 de tipuri de OMG au fost aprobate pentru improt, majoritatea din Americi si o singura planta modificata genetic poate fi cultivata in UE, porumbul MON810 Monsanto. Acest porumb este cultivat in principal in Spania, dar si in Romania. Noua tari au interzis cultivarea de porumb MON810. Alte 17 plante MG asteapta aprobarea finala din partea Comisiei pentru import iar porumbul 1507 de la compania Pioneer asteapta aprobarea pentru cultivare.

Pentru a obtine autorizatie din partea UE, companiile biotehnologice trebuie sa trimita un dosar de candidatura catre Comisie.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) evalueaza apoi riscurile de sanatate si de mediu, inainte de a recomanda aprobarea sau respingerea respectivului OMG. Inarmata cu o opinie favorabila din partea EFSA, Comisia propune autorizarea. Guvernele statelor pot impiedica aprobarea daca se atinge o ”dubla majoritate” de cel putin 55% din voturi, ceea ce inseamna cel putin 15 guverne care sa reprezinte cel putin 65% din populatia UE (asa-numita majoritate calificata) care se opune acestei decizii.

Incalcarea promisiunilor

Potrivit ultimelor informatii despre reviziuirea autorizatiilor pentru importul de alimente si furaje modificate genetic, Comisia ia in calcul un sistem in care tarile membre sa poata renunta la importurile de OMG-uri care au fost autorizate la nivel UE. Acest sistem ar fi similar cu cel referitor la cultivarea de plante modificate genetic. Ar permite Comisiei sa continue autorizarea de OMG-uri chiar daca majoritatea guvernelor statelor membre, Parlamentul European si publicul larg se opun autorizarii.

Intr-o scrisoare trimisa pe 8 aprilie, organizatii de mediu si alimentatie, fermieri care practica agricultura organica i-au cerut Presedintelui Comisiei sa nu isi incalce promisiunea de a face mai democratica reglementarea OMG-urilor in UE. Ei au avertizat si ca acest plan de a garanta guvernelor statelor un drept teoretic de a renunta la importurile de OMG-uri ar putea sa nu reziste in fata reglementarilor pietei comune a UE sau a regulilor de comert international.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *