China avertizeaza ca dictatorul Kim Jong Un accelereaza programul nuclear al Coreii de Nord

  China avertizeaza ca dictatorul Kim Jong Un accelereaza programul nuclear al Coreii de Nord
  China avertizeaza ca dictatorul Kim Jong Un accelereaza programul nuclear al Coreii de Nord

  Specialistii chinezi in domeniul nuclear estimeaza ca este posibil ca Phenianul sa se afle deja in posesia a 20 de focoase nucleare si ca are capacitati de imbogatire a uraniului suficiente pentru a dubla aceasta cifra pana in 2016, informeaza joi Wall Street Journal.

  Aceste estimari au fost aduse la cunostinta specialistilor americane cu prilejul unei reuniuni in februarie, adauga cotidianul. Cifrele sunt cele mai mari avansate vreodata de Beijing si sunt superioare celor ale Washingtonului, care a evocat intre 10 si 16 focoase nucleare.

  Siegfried Hecker, specialist in programul nuclear nord-coreean si care a fost prezent la intrevederea din februarie, estimeaza ca provocarea actuala a comunitatii internationale de a incerca sa determine Phenianul sa renunte la programul sau nuclear este cu atat mai mare.

  „Cu cat cred mai mult ca dispun de un arsenal nuclear functional si disuasiv, cu atat va fi mai dificil sai-i convingem sa renunte la el”, a declarat Siegfried Hecker pentru Wall Street Journal, scrie Agerpres.ro.

  Beijingul este din ce in ce mai preocupat de ambitiile militare ale aliatului sau. Evaluarea la care face referire WSJ este doar ultima dintr-o serie de studii ale specialistilor conform carora Phenianul avanseaza mai repede decat era prevazut in materie.

  Cercetatorii americani au estimat recent ca programul nuclear nord-coreean se va dezvolta in cursul urmatorilor cinci ani pana, in ipoteza cea mai pesimista, la acumularea unui stoc de 100 de arme atomice pana in 2020.

  Coreea de Nord a efectuat trei teste nucleare, in 2006, 2009 si 2013, care au transformat-o in tinta mai multor serii de sanctiuni internationale. De asemenea, Phenianul are un program de rachete balistice extrem de activ

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *